Monday, May 23, 2011

Marah! Syaitan menunggu meraikannya..

Bulan May2011 dah nak sampai hujung, sume org sibuk, sibuk dgn kerja, kerja yg tak sudah2..hmm ramai org kelihatan stress.. aku pun, smpai imun badanku sgt bercelaru, tanda tandanya hanya aku yg tahu..minggu lepas saje ramai org marah..marah sape? marah aku ler.. marah lah balik.. tak reti nk marah org..huhu baiknyer.. kesudahannye hati bengkak ler.. tp lepas tido sume akan baik baik saje..hati yg bengkak akan surut..pecaye la..kesimpulannya..tido ler..
Terase ke cik nik oii..hmm ade aku kisah sumer tu, asal keje aku siap sudah..
tak boleh mcm tu cik nik, amiklah ia sbg proses pembelajaran dalam kehidupanmu..perbaiki ler, org dh tegur tu better dari org tak tegur..
tapi yg susahnye aku jadi segan ler..sbb aku lambat, tahap keyakinan semakin menurun..jgn pikir sgtlah lalui apa yg ada..baiklah!!
Manusia ni mcm2 jenis, pro dan kontra, kalu kiter marah kat org..kiter dah xleh berpikir dgn baik..abih marah org,kite jadi serba salah dgn org yg kiter marah..sbb itu diam ade jugak baiknyer..cool kan saje bagi org2 yg cool mcm aku..kikiki.. ade org kate jgn dok pendam saje.. tp kite kena ade rahsia..jgn sume dok bgtau kat fesbuk.. tapi mungkin itu cara utk meluahkan..biaq pi depa la..awat ckp utara plak nih..
Kesian aku tengok tragedi tanah runtuh rumah anak2 yatim tu, mereka sedang menghadapi satu perasaan sedih yg paling dasyat dalam hidup, insyaallah dgn masa, sedih pergi.. bahagia kembali pada mereka..nak nanges rase..kesian2.. aku yg hilang beberapa org saje, mereka ramai..aku paham perasaan itu..sume org akan mengalaminya..
Bersyukurlah dgn apa yg kita lalui kerna kita tak tahu kemaslahatan dariNya..

Tuesday, May 17, 2011

Cerita Minggu Lalu

Hepi besday Sah..
Hari Ahad, birthday rummateku,sah..15/05/2011. hai kalu la nk diciterkan jodoh pertemuan kami ni agakla menarik..nk tau ke..cecite cecite..ala kat mane lg Gems la..bukan batu permata tau..kursus sebelum aku ke EBI ler..hmm..susah le nk cite..senangkan cite wahai nik..kikiki
Kami ni satu grup selame seminggu kat Gems kipas Kipsas tuw..mula2 tu aku sebenarnya grup dgn Kak syida, mase tu mane kenal diorg ni yelah peserta lebih 200 org..sebelum aku tercampak ke grup bersama Sah ni..aku duduk dalam kumpulan kak syida..aku tak kenal lgsung kak syida..mase trainer suh aku berambus dari grup kak syida tuw,mase aku dah angkat punggung,beg n buku tuw..kak syida sempat berkata2 'ehh..tak sempat nak berkenal2kenalan..' aku pun pergi sambil tersenyum(ye ke aku snyum..)..pastu aku pun duduk la kat kumpulan last sekali-kumpulan Z stand for Zirapah ehh Zenith(menatam ape zenith tuw)..Sah n aku ni pendiam n shy2 cat orgnyer..tapi dalam tempoh seminggu tu ade jgk la aku beborak dgn dia ni..mcm2 la..pasal keje pun ade..aku pun dah lupe ape yg kami borakkan..tapi borak secara kecil kecilan la..tak tau la plak perangai dia skrg ni jauh beza dgn dulu..dulu cakap dgn aku ala-ala perempuan melayu terakhir gtu..haha
Satu hari, mase ade program Explorace(menyampah gile aku dgn explorace ni, dahle wat ptg2 time aku sedap nak tido..)program ni berjaye menghitam legamkan kulit mukaku..kitorg kena berlari dan bersatu padu dgn kumpulan..acara terakhir explorace ni adalah timbang bola ke wat ape ntah aku dah lupe..tp seingat aku, aku dah letih bangat time tu, aku tengok sah pun dah tak mampu berjalan..aku tnya kenapa..dia bagitau, kasut dah koyak tapak rosak..kuikui..patut la tak mampu..kikiki..nnti aku cari semula gamba kenangan kitorang satu grup.
Kak syida plak,time dinner nite tu dia belakon jadik mak org..fuiyooo..citer mcm sitanggang derhaka..anak pompuan dia mmg kuang ajaqq..derhaka pada dia..anak dia tu bile dah besar ade kerje bagus lupa plak kat mak dia ni..kak syida sebagai mak dia pun mati sebagai ending citer tu..ank dia pon nangis peluk dia bila tak sempat lawat mak dia tgh sakit nak mati pon dia sibuk dgn kerjanya..Aku sebak jugak tengok adegan tuw..kikiki..
Panjang betul mukadimah post ni..aku nk citer kitorg pi makan2 kat Tasik komanwel. malam tu kitorg kuarlah..mase aku menuju ke tempat aku parking kete, aku lalu lah di celah2 kehidupan kete yg ade kat flat umah kitorg..biase la shotcut..aku duk depan sekali pasal diorg tak tau aku parking kete kat mane.. 
Time aku tengah laju berjalan dicelah2 kete, tetibe aku hampir terlanggar dgn sekor anjing blonde ni..dekat nk mampus dgn aku..nasib aku tak tersepak dia yg sedang duduk bermalas-malasan tu..astaga..mata aku dan anjing itu bertentangan..aku betul2 tak sempat brek kakiku secara selamat makanya aku terbrek mengejut (bukan brek kete yerp, brek jalan kaki), lantas aku memusingkan badanku kebelakang dan merempuh kak syida selaku org yg berada dibelakangku diikuti sah dan aty. diorg separa kaget krn tak tau ape yg berlaku pada aku sehingga aku tergamak merempuh kak syida dari arah depan..hahaha..lepas aku merempuh diorg dgn kaki-kaki aku sekali terpeleot terlanggat batu.. pasal aku membayangkan anjing tu nak kejor aku pasal aku tengok anjing tu pun terkejut tengok aku terkejut..hampeh punye anjing..anjing jahatttt..
Pas sampai tmpt makan2 tu..kitorang pun makan la ape yg patut..selepas abeh makan, kitorg pun snap2 gambo..naseb baek ade kamera lawo sah ni..gambo pun nmpak cantik, apetah lagi diorg ni pndai posing..kikiki..dan diorg la ajor aku posing senget sini senget sane, baring sini terbang sana..hehe..
aty dan k.syida
@tasik komanwel
mira-baju bunga2, tini tudung itam, faz baju biru
Hari Sabtu, tetibe Mira call aku pepagi..aku ingat sape..nasib baik aku tak jawab 'Hello Bilik Gerakan..' dah le naik nombor baru..dh lama tak gayut dgn dia, hampir lupe suare manjenye..suka camni..kalu nk outing, xyah merancang sgt..go on saje..make its easy..cewahh..nak, pergi, taknak, tido..
Dah lame tak jumpe sahabatku ini..rindu jgk.makanya 4 sekawan ini berjumpalah di TBS..bukan Tiang bola sepak tapi terminal bndr tasik selatan..walaupun aku plg dekat..yelah duk kat bukit pok jalil tp aku lah yg plg lewat smpai..kenape..sbb aku jalan kaki..aku tipu jer..ade ler..
Mira dh nk kawen bulan 6 ni..harap2lah boleh gi, tapi tak tau la camner nnti..dgn plan kawin yg baik harap mung rilex melaluinya..Tini plak maintain slim, sepertinya memikirkan sesuatu dikepalanya..hehe..harap2 hang berbahagia lah dgn boyfren hang.opss!
First time tengok umah Faz @bangi, tp tak masuk sbb faz tak jemput..haha gurau je faz, pas hantar dia kitorg berpoya2 di Mines..

Sunday, May 15, 2011

Aku ini wanita biasa

Sudah pertengahan bulan 5, tak lama lagi sudah masuk setengah tahun..bulan depan genap lah setahun aku bekerja..tapi aku rase mcm something wrong lg..betullah hidup ada pasang surut.. kejap dipuji, kejap ditegur, kejap dimarahi..
Aku tak berapa pantas berfikir..dengarlah suaraku tika aku mahu bersuara..jgn la sekat krn slps itu aku akan kembali pada asalku..
Aku belajar dari hidup jika sesuatu perkara buruk ataupun keaiban berlaku pada aku tiba2..makanya aku ada buat salah dengan seseorang, buat seseorg terasa hati, buat seseorang bersedih dan juga marah.. Minta maaflah.. aku juga memaafkan..
Nasihat kepada aku :- 'Tak ada manusia yang terlahir sempurna.. jangan kau sesali segala yg telah terjadi..kita pasti pernah dapatkan cubaan yg berat, seakan hidup ini tak ada ertinya lagi..Syukuri apa yg ada, Hidup adalah anugerah, tetap jalani hidup ini..melakukan yg terbaik..tuhan pasti akan menunjukkan kebesaran dan kuasanya bagi hambanya yg sabar dan tak kenal putus asa'

Wednesday, May 11, 2011

Cuti cuti May 2011

Aku dan adik2 pergi Port Dickson semalam, lepas hantar brg adik-Poli PD, kitorg pegi ler Pantai PD,aku dah lama tak tgk pntai, tak terkena bahang matahari pantai yg bisa membuatkan kulitku yg hitam manis ini menjadi hitam tawar, dah lama tak dengar deruan ombak yg memukul pntai..sebenarnye ade kenangan dgn pantai ni..arghhh..kenangan sokmo..pah cerohh kenangan!!
Ooo..baru aku tau betapa penatnye drive kete, dulu yg aku tau membuta je dalam kete sambil2 jiwang2 dengar lagu cinta..huhu

sib baek ade payung, panas weh..

Sebelum ke pantai saujana PD, kami singgah gerai ni..nmpak cam lain dari lain, berasap2 dari jauh pasal dia jual ayam panggang, gerai ni ade konsep tersendiri-konsep koboi. Aku tengok sume pekerja dia pakai topi koboi, nasib baik xdek kuda, dibuatnye hantar makanan kat customer dgn kuda..haru jadinya, muka pekerja pun ala ala bruno mars dah tp bruno mars celup dan berkarat punye la..sapa bruno mars? ntah aku pun tak kenal, alien dari planet marikh kot..
Agak menjimatkan bila gerai ni guna pinggan, cawan dan sudu kertas, sume kertas la..air plak ade 2 pilihan je, air anggur atau mineral..nie je menu kat gerai ni..ayam panggang nmpak menarik tp nasi tu sikit sgt la, kedekut nasi betul..tp harga satu set mcm gamba diatas adalah rm5+ air rm1=rm6
Pantai saujana yg saujana mate memandang

adik2 ku..
Keesokkannye..ade majlis mkn2 sempena birthday ank sedaraku. aku kena masak mee sup utk tetamu lebih kurg 80 org kot..sib baek adik2 beradik membantu le.. penat gile.. pas tetamu dtg, xdeknye aku melayan kawan2 akak dan abg iparku cikgu cikgi ni.. aku terus naik tingkat ats dan terus memengsankan diri krn kepenatan yg melampaui auraku..kikiki..


Ni anak sedaraku yg ke 24..nur adilia arissa yg dah pndai duduk dan semakin montel like me :-)

Monday, May 9, 2011

Kepala hotakku tak berjambul..

Aku amik cuti 3 hari minggu ni..dh smpai mase aku kena cuti..kepala otakku dh sarat..byk benda difikirkan-(selain kerja pun ade juge)..mungkin juge ada kerja tak settle lg aku dh balik kmpg tp kepalaku masih pikirkan hal kerja di sane..nyampahnyerr..selagi tak selesai 154 staff Plus yg perlu diteliti, selagi itu aku dibayangi 2 org atas aku..Hj Bunga dan Hj Daun. Kpd Hj Daun, mesti tertanya2 'Ehh..sempat lg tulis blog..' hmm kat sini aje lah tmpt aku luahkan ape yg terpendam di kepala otakku yg tak berjambul..
Setiap kali nak mitak sign surat cuti, mesti Hj Bunga cakap, cuti nak kawen ke ni?cuti nak tunang ke ni?cuti ade org nak masuk minang ke ni?cuti kenduri ke ni..bila nak kenduri ni?? mmg bertalu2 dia ckp umpama tembakan senapang berdas-das ke atas langit..aku hanya mampu ternganga mendengar dia cakap..dan tersenyum siput sedut..tp diorang ni baek2 sahaje..kuikuikui..ikhlas:-)
Ade beberapa perkara yg bermain2 di fikiranku..
1. Betulke lampu depan kete Viva tinggi..lampu biase bukan lampu tinggi..pasai ape..kalu drive mlm, ade je kete yg bg isyarat lampu.(Dah ejas daa)
2. Hari ni, tetibe aircond kete buat hal, dh mati enjin still lg On, dah le baru servis semalam..kite bako jew kite bako jew..ehh sabar nnti pi pusat servis lg ye..under warranty lg..nasib baik masih lg On..kalu tak..syukur2..(rupe2rupenye xdek masalah pon..kuikui)
3. Bila sibuk, aku rase nak mkn jer..patutla org stress naik badan, dgn makan dapat release tension..aku kena jaga2 ni..aku rase muka aku dah makin bulat..ehh sebelum ni tak bulat ke..hmm tak berapa bulat sgt, ade segi2..hehe
4. Pergghh..ni yg buat aku marah ni..mmg le sebelum ni aku tak pernah beli durian kat tepi jalan, yg aku tau makan yg org beli je, pastu pungut durian yg gugur kat belakang umah aku..aku nak beli 2 biji, tetibe dia masukkan 6biji..aku tak terkata2..kenapa?aku konpius...amik mu RM64 sumenye..huhu takpelah..mkn puas2 yer..:-P

Tuesday, May 3, 2011

Ali dan Siti

Satu hari di suatu jalan yang lurus..
Ali dan Siti berjalan bersama-sama..
berkongsi cerita, bergelak ketawa, usik mengusik..
Bila Siti menangis Ali pujukkan..
 Mereka berjalan melihat keindahan duniawi..
Tiba-tiba Ali berjalan laju..Siti kuatkan langkah..
Ali berlari..Siti mengejar..
Lama-lama Siti keletihan, tiada tenaga..
Lalu Ali hilang dipandangan mata..bayang2nya juga tiada..
Siti berdiri disitu menunggu Ali balik..
Siti penat menanti..Ali tak muncul..
Sudah lama..terlalu lama..
Disitu Siti terfikir adakah Ali wujud didunia atau hanya mimpi..
Siapakah Ali sebenarnya..
Siti masih disitu berharap Ali datang balik
Siti sudah letih lalu memandang ke belakang..
Langkah kakinya berjalan semula..
Patah balik pulang ke tempat asal..
Ketika ini Siti sudah tidak pandang lagi tempat dimana kali terakhir dia memandang Ali lenyap dalam pandangannya..

Monday, May 2, 2011

Selamat Hari Pekerja, Pesta Durian

ini bukan hp baru tp pda baru nelayan
1 Mei 2011-Selamat hari pekerja yg pertama buat aku..sebelum ni aku tau cuti jer..atau pun awal2 lg aku check kalendar utk aku beli tiket balik kmpg..hehe..mase2 zmn belajar dlu la..tp takdek yg istimewanye sbb adalah lebih baik jika hari pekerja diberi cuti 2 hari ke 3 hari ke..:-)..arghh.. 
Semalam aku nk servis kete tp xjd. sbb? aku kerja la..pasal kat opis aku sdg menghadapi kritikal issue..hehe
sebelum itu aku kuar awal, konon2 nya nak memecut la, tp tak sempat jgk la. arghh..postpone lg..
Minggu ni aku tak balik kampung walaupun kebanyakan warga kota balik kmpg sbb aku nk cuti pnjg minggu dpn. sukenye hatiku..dah lama aku nk cuti, borang cuti RL aku bulan lps tak diluluskan ats sbb2 tertentu..lalu aku koyakkan masuk ke bakul smpah. arghh..postpone lg..

Minggu ni ade pesta durian kat opis aku sempena pembukaan opis baru..rugi le sesape yg tak mkn durian..durian mahal tuw..aku mmg la tak tau durian ni ade byk jenis..yg aku tau ade 3 jenis durian, durian siam, durian segamat dan durian kat belakang umah aku..menurut pakar durian kat opis aku merangkap bos aku..durian yg ditempah utk pesta durian ini adalah durian D24(macam gred keje gomen plak)dan Musang(selalu tersasul sebut musang berjanggut..hish..janggut tu slow2 sikit)..mmg marveles la durian tu lebih2 lg mkn dengan pulut dan santan..pergh..kalu ade nisan/gula melaka lg sedap..aku tak mkn byk, tak smpai 10 ulas pun..hmm pasal aku dah mkn 4bijik karipap..aku suke karipap..:-) kenyang ler..