Wednesday, July 27, 2011

Panggilan Pulau Perhentian

2014-Updated post
Edisi 2014 Aku ingin berkongsi gambar2 menarik sepanjang Company Trip di PP, Ganu kite.
Sayang pula byk gambar2 kenangan dalam simpanan jika tidak dikongsi disini..
Bila anda 'mungkin tertengok' post ini, mana tahu tetiba rasa nak pergi PP.

2011..
Camner nak start yerp..hihi..pertengahan July2011, aku mengikuti company trip yg pertama kali. Tahun lepas, aku hanya menyaksikan opismate balik dari Langkawi, mase tu hari pertama aku report on duty sbg Trainees Ebi.
Tapi minggu tu aku sgt busy smpai nk packing barang pon tak sempat iaitu malam sebelum berangkat. Aku ingt balik opis bolehla packing, tp aku balik pukul 11 mlm, keje tak siap, tetibe ade problem yg tak diingini..aku sempat tido 2 jam jew..letih wehh..

Day 1

Naik bas dari office TPM ke LCCT untuk naik flight..2 jam je tido lepas overtime kerja..

Pukul 5.00 am, kami kena berkumpul di TPM utk menaiki bas ke LCCT. Dalam bas aku tak leh lelap jgk..Kami sampai LCCT hampir 7.00 am. After solat subuh aku berkejar naik flight buat pertama kalinyer..Dalam flight aku duk sebelah MunKent yg sungguh memahami..dia tolong pakaikan seatbelt, tolong bukakkan..bukan aku tak reti tp kekok sikit..MunKent bagi aku duduk sebelah tingkap utk tengok dunia udara sendiri..

Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Kota Bharu


Gambar ni masa kami baru turun flight

Turun flight kat Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra KB, kami naik bas sekali lagi ke Jeti Besut

Jeti Besut
Tak sampai sejam, sampailah kami ke Jeti Besut..dalam bas ke Jeti baru aku dapat tido senyenyaknyer..

I naik bot uolss kat Jeti Besut ke Pulau Perhentian..Jom..uolss jgn tengok saje..

Hoi korang, nak gi mane tuh..ikut kumpulan masing2 laa..hape pon tak boley..podahh

Cari manusia tersembunyi..
Pulau Perhentian, Terengganu
Sume org excited dgn keindahan kat sini..
- Pulau Perhentian Resort katanya 4 star..Anda pergilah sendiri, baru boleh bagi berapa star *
- Kurang makanan traditional dan Malaysian dishes..Lebih banyak Western dishes (mungkin ramai pelancong)
- Aku terpikir..'di terengganu kah aku skrg'..tak rase kat pantai timur pon..sbb ramai pelancong.
- Banyaknyer Dugong terdampar di tepian pantai saujana mata memandang..

Cantik sungguh PP tahun 2011..sekarang nak masuk tahun 2015 dh tak tau rupa skrg
Air jernih, bersih, cantik...arghhh.. rasa nak pegi 'honeymoon' lagi kat sini..
Pasir putih, tapi sayangnye aku tak reti berenang dan scuba..
cuba anda bayangkan anda berada disini, duduk termenung melihat indahnya alam..
Sampai kat Resort, sakan kami bergambo..
Lompat selagi boleh lompat..depan resort..

Petang tu, kami ade aktiviti sukaneka mengikut kumpulan.
Ni laa kumpulan aku..Black Owl..hmm berlemaknyer aku time nih..hehe

Entah kat mane laa diorang sume rembat kain batik..
Ni kumpulan Aqua Tiger..
Ni kumpulan Super 10..mcm nama cekedis super ringg..
Ni kumpulan Susu tin cap Junjung..hehe
Sukaneka di petang hari..
seram aku tengok baju ijau tuh..
Seronok beronok sgt time ni..enjoy je....

Jejaka jejaka 1Malaya..

Day 2



Aktiviti Snorkeling..kau rase??

Aku ni tak pandai berenang tapi aku ni jenis 'nak try' jugak..

Air paras dada pon aku boleh lemas taraf kolam budak2 tadika main tu inikan pulak pergi ke laut dalam..kau rase??

Kononnye pakai jaket keselamatan, aku ingat aku akan selamat..

Sekali aku lemas daa..puii pada diri sendiri..nyusahkan org2 yg selamatkan aku jer sampai ada yg hilang mood terus nak bersnorkeling.ahaha..nasiblerr labuu..
Aku ingat lagi, mase aku turun dari bot nak snorkeling konon2nya..xdek org pon pegang aku, aku bayangkan jaket tu bole apungkan aku, pastu aku boleh tengok cengkerang dan hidupan laut dgn jayanya..berani mati betul aku masa tu.. sekali kaki aku ke atas, kepala ke bawah, ape kes??
Mula lah aku terkapai2 masa tu jugak, aku tak nampak ade dah, aku pegang ape saje yg aku boleh pegang asalkan aku dapat bernafas, berapa teguk air masin dah aku telan, aku cuba jgk selamatkan diri sampaikan diri ini nak ke arah bawah bot dah..cuba bygkan kalu aku terlepas ke bawah bot dan takdek org perasan..maka terapunglah mayat aku di pulau itu..ahaha.
Bila ingat2 balik kelakor rase, boleh berair mataku berjujuran ketawa..'This is my epic story..' kerana kalau kawan2 ungkit balik pasal citer ni mesti diorg akan gelak guling2 taraf gaban meroyan nak beranak gaban junior..
Pengajaran dari kisah ini bagiku adalah..kalau tak tahu, sila bertanya dan belajar..hekhek.
Aku jeles dgn diorg yg hepi jer berSnorkeling, aku harap satu hari nanti aku boleh 'berSnorkeling' jugak..Amin.



Arghh..gaye pro jer lebih sebelum snorkeling..tapi last2..yang hadooo..ahaha

Sebelah malam pulak kami semua kena buat persembahan mengikut kumpulan masing2..
Bilaa larut malam..tara kuca tara kuca caa..hahaha..yg ni set2 veteran yg tak berapa nk veteran..
sekali tersampuk saka rimau daa..apekah makhluk ditengah yg berambut tocang blonde tu..hahaha
Arghh..nyampah aku kena dancing2 ni dah la band belakang tu lupa lirik..hahaha..tudung pon jd sayap burung antu daa..
Bonus ditangan kananku..increment ditangan kiriku..kekdahnyerr..boss type no.3 suara boleh diketengahkan lagi ke peringkap ujibakat Kilauan Emas..


Cikaaroo..

Makan2..

Day 3

Sebelum pulang ke KL, pagi tu kami buat aktiviti bebas sampai tengahari..
Last Day morning, aktiviti bebas..jalan2 mandi2 cuci mata..

Kau rase aku tunjuk ape..Ranting kayu? Ikan pari hokey..tapi tak nampak pon dlm gamba ni..ni sume salah photograper..hehe
yang ni lah tuan punya badan..bakar pon sodap ni..
Gambar kenangan sebelum berangkat pulang ke KL.
Sampai disini sahaja nak aku coretkan tentang PP. Mengenang kembali memori disini.
Sebenarnya post ini memakan masa utk dikemaskini dan memerlukan ketelitian dan ilham dalam mengarang dan menyusun gambar mengikut detik.

Aku tak pernah terfikir yg moment seperti tidak akan berulang sekali lagi bersama-sama kawan2 tersayang. Maksudnya, aku tak tahu ia adalah moment terakhir seumur hidup.

Sebab itulah aku selalu mengingatkan diri sendiri agar senantiasa menghargai moment dan insan2 yg hadir dalam hidup kita kerana kita tak akan tahu mungkin itu adalah perkara terakhir yg terjadi..
Ayat touching nampak...hehe

Gambar ramai2 diatas, anda percaya atau tidak, hanya 12 orang sahaja yg masih bersama2 memajukan kompeni ini..yg lain semua sudah membawa haluan ke tempat lain.

Aku doakan agar semua kenalan dan kawan2 ini bahagia dgn hidup dan kerjaya masing2..Amin.

Sunday, July 10, 2011

Sakit itu penghapusan dosa kecilku..

Akhir bulan June aku sakit. Sakit ape? ntahla..mula tuh batuk2 dan tak lalu mkn secara perlahan2..seingat aku,aku dan rummateku, Sah pergi Kfc, asyik makan McD je, aku nak tukar mkn Kfc plak walaupun hari tu aku tak brp rase nak makan pon. Aku mkn seketul je.  Bau mop lantai kat situ  kurang menyenangkan...mmg aku xakan mkn dah kat situ, kat lain boleh lagi..hmm.. 
Tak lama kemudian, aku balik kampung, aku rase ok lagi walaupun batuk2 dan selera aku ok lg. Back to KL, balik keje hari isnin tu aku makan spt biase, aku beli mee sup dekat umah sewa aku, dan balik tu aku prepare pisang goreng, pisang yg aku bawak dari kampung. tapi..malam tu aku tak boleh tido dan rase nak muntah..abih aku muntah sume yg aku mkn utk dinner haritu..esoknyer aku pi opis, tp pagi2 tetiba pening2 lalat, tak larat betul..aku rase mgkin tido aku terganggu pasal tu aku rase pening2.. lepas seseorang tegur aku 'kamu nampak lemah'..aku pon pergi jumpa HR utk amik RL..mmg aku tak leh wat keje hari tu..
Aku balik umah sewa lalu memengsankan diriku..aku ingat bangun tido,aku akan segar tp dah seharian tak da selera makan, aku pon pergi cari mknn jgk utk tenaga..tp lepas makan mesti akan keluar balik, nampaknyer perutku tak mau menerima mknn..esoknyer aku terpakse pergi kerja krn ade keje penting tak settle lg..pas settle keje, aku amik MC dan pi klinik....doktor kata kemungkinan aku keracunan makanan..hmm aku mkn ape smpai mcm ni..aku sangka aku demam pasal terkena hujan pagi2, tp keracunan mknn..aku balut kepalaku sblum tido dgn kain tuala basah..sedap sikit tido.. 3 hari berlalu, badan aku still menolak mknn waima ubat yg aku mkn pon aku muntah balik..mcmmane nak sembuh kalu ubat pon aku muntah balik..aku mampu terbaring sj tak mampu buat ape2..hanye berdoa semoga tuhan ampunkan aku, sembuhkan aku agar aku boleh bekerja..:-(
Masuk hari ke-4, sekali lg aku pi klinik yg lain plak, kali ni aku pi klinik kat Tpm, doktor pompuan india yg garang..doktor tu salahkan aku pasal tak makan ubat betul2..balik tu aku mkn ubat betul2 dan berusaha agar ubat tu tak keluar balik.. aku mula pikir yg bukan2..hehe..yelah tak lalu makan dan najis bertukar warna itam..hmm ajal makin dekat ke? aku mula terkenangkan keluarga dan kwn2..kalu aku takde nnti siapa nak tolong siapkan kerja tu... aku takdek nnti siapa nk masak2 kat umah/kampung, teruk betullah aku ni :-) 
Tibalah weekend yg dh lama aku tunggu utk bershoping-Shoping di Jln Tar, tapi itulah, manusia hanya mampu plan, langsung aku tak keluar rumah kerana betul2 tak larat..terbaring aje..asyik ingatkan arwah mak aje :-( Masuk hari ke-6 dan 7 aku still tak mkn dan hanya lalu minum air 100Plus dan Lipton Lemon Tea. tapi malam tu aku dah boleh ketawa terbahak2 dah dgn Sah,rummateku..hmm ok sikit dah kot pasal sebelum ni aku hanya ketawa secara kacil2 kecilan..hikhik.
Esoknya aku pergi kerja, tp sebelum tu aku breakfast utk tenaga, aku beli nasi lemak tp ia keluar semula..hmm still not success..tapi aku dah boleh mkn roti dan kuih2..yihaa..
Esoknye lagi aku mula berselera mkn nasi dan tak kuar dah spt selalu, housemate ku tegur aku nmpk kurus sikit..hmm..nak wat cmner xdek selera..skrg dah sihat sepenuhnyer..aku kembali makan dengan penuh kesyukuran yerp bukan penuh nafsu..hehe..
Sebagai penutup, aku tak boleh membayangkan yg aku tak mkn selama 7hari..Mase sakit tu, aku berfikir 2jenak, begini rupanya tiada selera..Syukurlah aku tak sakit dah, dan boleh la aku mengikuti Company Trip ke Pulau Perhentian-3hari2malam minggu depan dgn lancarnya...Alhamdulillah.

Hope is Harapan

Bulan Jun xdek post lg rupenyer..bulan ni genaplah umur aku 26 tahun..hmm 26 tahun..harap2 tahun ni aku jumpa mr right..hehe..kalu xjumpa lg tu namanya ketentuan ilahi..kita nak wat mcmane kan..cinta tak boleh dipaksa.
Pada bulan ni, aku ke kenduri mira di rantau pnjg 10hb..aku bli tiket 9hb mlm..mlm jumaat ke KB. Tumpang rumah sahabatku, fizah hosen. Hari itu hari kamis, hari yg sgt busy buatku..dari satu kerja bertambah kpd tiga kerja..aku kena settlekan sblm berangkat..hari itu, aku mengejar masa. Ada satu tahap aku menangis teresak-esak depan laptop. nasib baik xdek org disekeliling aku. Tiket bas pukul 10 mlm tp aku keluar opis pukul 7 lebih. 8.30 mlm aku keluar rumah. Aku doa agar mudah dpt teksi depan apartment tu pasal kalu mlm2 mmg susah..lrt dari bukit jalil ke pwtc ambil mase 20 minit utk smpai. Aku menyinggah kat mcD the mall utk beli beger sbg bekalan dalam bas. Smpai hentian putra..mak aii ramainyer org..panasnye..berpeluh aku dibuatnye..dah lama tak naik bas xpress..terkenang zaman2 belaja dulu..samaada Dungun dan Arau, keduanya ade kenangan yg tersendiri.
Tapi keberangkatan aku ke KB kali ini sgt menyetuh jiwaku.. setahun lalu, aku juga ke KB, mase tu jiwa dan semangat ku sgt la teruk..krn perkara itu.kesedihan yg berlaku sudah pun berlalu..lepas pulang dari KB tahun lps, aku menempuh hidup baru..tp tahun ini, sekali lg aku kesana..sukar diceritakan apa yg bermain dijiwa..Pantai timur penuh dgn kenangan..udaranya tidak sama dgn Kuala lumpur.
Sampai KB pukul 7 pg..kat sane fizah ambil aku kerumahnya..hmm juga takdek perubahan spt tahun lps. Fizah, kalu mung kawin, aku nak tumpang umah sapa la kalu gi kelate gak..xdop dah la..warih waroh aku sendiri aku tak berapa kenal..
Walaupun rase nk smbung tido tp aku rase segar bile dpt bersembang dgn fizah..yelah dah lama tak jumpa dia..pukul 10 pg, aku dan fizah dan intan ke Bandar KB utk ambil Aini..salah seorg sahabatku. Geng aku ade 9 org sumenye..cume yg gi kenduri mira ni 4 org saje..2 dh kawin,2 lg kerja xdpt cuti. Aini tak pernah berubah fizikalnya sama dari dulu. Sampai kenduri mira, kami mkn dlu pasal pengantin tgh bersiap..ayam percik,gulai daging..semuanye sedap lebih2 lg bg org yg tgh lapar mcm aku ni. Aku betul2 terpana melihat kejelitaan wajah pengantin persis penyanyi bernama Bienda..haha..Kpd Mira, tahniah dah bergelar seorg isteri..semoga mu bahagia selama2lamanya.. susah senang kite bersama selama ni..mu tetap sahabat hingga hujung nafasku..