Tuesday, December 18, 2012

Balik Kampung-Episod Musim Buah



Ape kono mengono lagu ni dgn balik kampung?
Pasal aku balik kampung lalu Nogori Sombilan.
Batu Kikir jambatan besi..
Komen sikit..
Aku memang suke lagu traditional tapi imej Fida dlm video ni tak comei la..
Cun lagi makcik jual nasik lomak kat kampung aku depan sekolah tepi simpang tu
Ekau konal Fida tu sapo?
Fida tu muka mcm Siti Nurhaliza, suara hampir sama, menang  Rancangan Pencarian mencari Pantene dimana Siti Nurhaliza jugak jadi jurinyer okey..
Tapi Siti lagi lawa..
Koya Siti la tu pakai tarbus macam t@#*& ats kepala
Loghat Pantai timur lagi best la :-)
Titik.

Wah..balik kampung banyak betul durian atas pokok..
hari-hari menggugurkan diri..
Kalu makan byk2 cepat muak tau..
Tapi aku masih belum puas makan durian dengan pulut + santan cair + nisan(gula melaka)
Balik KL pon masih teringat2 lagi..hmm
Tak bulih jadi lagu ni..

Ade 3 pokok durian kat umah aku
Memang musim buah kat kampung aku..mcm kat kampung ekau jugak la..

Wah, aku tak pasti ni buah ape, buah Duku?Langsat? atau Duku Langsat?
Yang pasti ni buat feveret aku
Tetibe aku bimbang takut2 balik kampung akan datang buah ni dah abes org rembat
Samada rembat secara halal ataupun haram


Dulu mase kecik-kecik, arwah ayah aku paling pantang tengok budak2 duk cantas pokok ni
Iyelah dia baru tanam, budak2 dah usik
Sekarang baru aku tau, pokok kesayangan ini baru menghasilkan buah 2, 3 tahun kebelakangan ni..
Ada 4 pokok ni kat halaman rumah


Pokok Manggis kat belakang umah aku ni pon dah besar
Banyak betul dia berbuah..tunggulah sebulan dua lagi masaklah buah manggis ni sume


Haa..pokok buah2an ni pon ade perasaan tau
Ade satu pokok Betik kat tepi umah aku byk berbuah tapi xdek org sudi mengaitnya.
Lama2, ia tak mau berbuah langsung..
Dulu umah aku banyak pokok Mangga dan Pelam
Sekarang satu pokok pon dah xdek
Dah le aku suka makan pelam yg masam2 tu dgn nasik
Dulu, pokok Mangga siku dan Kuinin diserang penyakit misteri
Sume buah ade ulat, luar cantik dalam ade ulat
Last2 bapak tebang sume..

Dulu, banyak betul pokok buah2an kat halaman..
Patutlah ayah jual buah2an dulu
Sebut je buah ape yg xdek kat umah aku dulu..sume ade
Cume buah stroberi dan anggur je xdek

Meh nak recall balik memori aku pasal pokok buah dihalaman rumah dulu:-
Pokok gajus, koko, cempedak, nangka, rambutan naik sekolah, rambutan laici, mata kucing, belimbing, mempelam, pauh siku, kuinin, limau bali,ciku, asam katak, jambu air, jambu batu, limau kasturi, lada dan ulam-ulaman
--- Not Available

Durian, Manggis, Duku/langsat, rambutan gula batu, pisang, betik ---Available

Pokok terakhir yg ditebang krn memberi laluan kpd pembinaan lg adelah pokok Limau kasturi..
Sedih betul, Aku suka kait buah limau ni dulu..hmm
Bayangkan kalau sume pokok buah yg dah ditebang tu masih subur berbuah kat umah aku..
Alahaii..sonoknyer balik kampung..!

Friday, December 7, 2012

Di Penghujung 2012



Sesungguhnya..
Aku tak rela masa pantas pergi
Saban tahun bertukar nombor
Umur naik satu per satu
Lewat 20an..bukan itu yg aku terlalu runsingkan
Cuma kondisi diri sendiri

Setiap bulan aku mencipta folder bulan
Bagi menyusun fail-fail kerja
Baru-baru ini, aku mencipta folder DEC2012
Agak pelik dan sayu juga
Kerna selepas ini aku akan create dan bertemu lagi dengan bulan yg aku rasakan baru dicipta semalam...JAN2013

Sesungguhnya..
2012 pantas berlalu seperti air mengalir perlahan  tanpa henti
Maaflah , mungkin tak byk melabur seperti 2011
Azam dan impian yg tidak dipasang bersungguh-sungguh membuatkan 2012 berlalu sebegitu sahaja
Oh tidak, jangan kamu sesekali memarahi diri sendiri..
Bukankah ilmu, pengalaman dan pertahanan emosi dapat dibina dengan begitu baik sekali.
Wah, keyakinanmu juga semakin baik..
Mungkin 2013 boleh berazam utk mencari kerja baru, tempat baru??????
Entah, entah dan entah...

Wahai kawanku yg disayangi
Bacalah petikan dibawah ini
Mungkin kelihatan seperti selalu dilihat ungkapan ini
Tapi percayalah ia benar sekali..
Mungkin payah untuk bersabar walau seminit
Percayalah kita akan menang selamanya

Mungkin payah untuk memberi seikhlas hati..
Percayalah kita akan diberi rezeki tanpa disedari

Menjadi orang yg baik adalah lebih baik daripada org yg baik menjadi org yg tidak baik
Semua manusia ada kesilapan masa lalu
Ujian dan dugaan yg melanda
Mengajar kita utk berfikir lebih matang
untuk kita sedar kesilapan yg telah dilakukan
baik utk diri sendiri, org lain, keluarga lagi-lagi pada Tuhan yg Esa
Berdoa utk mengelak ditimpa musibah lagi
Oleh itu, ingatlah ALLAH swt selalu..

Sunday, November 25, 2012

Hargai diri sendiri


Bulan Oktober berlalu pergi dan pada bulan itu keadaan kerja agak lancar. Tetapi bila masuk shj bulan November, aku mengalami satu peristiwa yang agak sukar, ia melibatkan kerja juga. Perkara itu sudah berlalu dan aku belajar untuk mengawal keadaan dari pengalaman2 sebelum itu.

Selama beberapa hari aku bersengkang dan bertarung dengan emosi untuk menyiapkan kerja itu. Macam2 halangan yg dilalui dalam diamku. Bila kita terpaksa melalui suatu perkara yang dirasakan seperti mustahil untuk dilaksanakan atau berasa sukar/berat untuk menyiapkannya, kita kena ingat perkara ini akan berlalu sepertimana masa yg terus berputar. Nah..bila ia siap, diri sendiri berasa release dan letih. 
Agak skema pulak ayat aku yer..


Tido mulai teratur, dapat mengemas bilik, bersenam, menjaga kulit wajah, memasak dan membuat perkara2 rutin. Tapi ada satu perkara yang aku baru terpikir untuk buat adalah membalas jasa diri sendiri (appreciate myself).
Apa salahnya selepas kita menyiapkan tugas yg menuntut pengorbanan dan penat lelah, kita appreciate diri sendiri. Yelah, xdek org nak appreciate kita, baik kita appreciate diri sendiri kan. Bukan bermaksud setiap kali lepas stress/buat kerja, setiap kali itulah nak appreciate bla bla bla..bukan begitu..

Minggu lepas, lepas kerja itu siap aku terus ajak adik aku pegi The Mines untuk membeli sehelai baju untuk diri sendiri. Walaupun ia bukan kehendak mahupun keperluan. Just untuk appreciate diri sendiri. Lepas aku beli baju tu, aku sendiri rasa happy.  Perasaan ini berbeza sama sekali dengan perasaan kita shoping sendiri atau shoping dgn kawan-kawan, shoping macam ni lebih kepada nafsu dan kehendak :-) 
Kalau ada orang yg tersayang, kita mesti tahukan bila diorang tgh stress atau tengah serabut otak memikirkan masalah kerja dan negara..bila org yg kita sayang tu dah release, ape salahnya kite appreciate diorang. Contohnya, kita boleh shopping beli satu barang, tak kisahlah murah ke mahal ke.. pergi tengok wayang, pergi melantak, pergi jalan2 cari makan, holiday..Banyak cara utk release dan ia juga depends masing2..
Kita mesti sematkan rasa sayang pada diri sendiri dan sesama insan. 
Agak romantic pulak ayat aku yer..

Paling utama kita jangan lupa selalu ucapkan Alhamdulillah. Bila rasa susah, dirikan solat dan berdoa memohon pertolongan dariNya. Mungkin ada hikmah terhadap apa yg terjadi dan jika kita tak nampak hikmah itu, sekurang-kurangnya kita belajar sesuatu dari perkara tersebut.
Agak motivasi pulak ayat aku.. :-)

Sunday, November 18, 2012

Maria


19 tahun yang lalu..sesi petang di sebuah sekolah rendah..

Pada petang itu, Cikgu Zalina mengajar subjek bahasa melayu seperti biasa. Cikgu Zalina orangnya manis dan cantik adalah antara cikgu kesayanganku dan dia sangatlah baik orangnya.


Pembelajaran kami terhenti kerana seorang makcik datang secara tiba-tiba, dia tidak datang terus ke kelas tetapi aku lihat dia disatu sudut hadapan kelas tetapi berlainan bangunan. Makcik itu hanya melihat dari jauh kelas kami.


Makcik itu berambut pendek, kulit hitam manis dan sudah agak berkedut, baju t-shirt lengan pendek, berkain batik dan tuala kecil dibahu.


Aku mengalihkan pandanganku kearah makcik tersebut, sambil memegang pensil, aku terfikir, kenapa makcik ini datang pada waktu yg tidak berapa sesuai, waktu rehat masih jauh lagi. Biasanya waktu rehat ada ibu murid-murid datang untuk menemani anak mereka makan atau memberi bekal makanan.


Tiba-tiba, Cikgu Zalina  memanggil kawanku, Maria. Maria adalah seorang budak yg sangat comel, bermata coklat cerah (menurun ayahnya), berkulit putih tetapi dia buta huruf. Aku selalu juga membuli Maria(buli secara kecil-kecilan)


Pandanganku tetap tidak terkalih untuk melihat dua beranak tersebut. Semua murid-murid dalam kelas diam dan melihat sahaja apa yang berlaku.


Cikgu Zalina menyuruh Maria pergi kearah ibunya. Maria budak baik, pergi kearah ibunya tanpa bicara. Cikgu Zalina dan kami semua hanya melihat dari dalam kelas.


Makcik tersebut terus memeluk Maria dengan erat. Diusap dan diciumnya kesuluruhan wajah Maria. Lalu Makcik tersebut mengeluarkan sesuatu dan menyarungkan ke pergelangan tangan Maria. Selepas itu, dicium berkali-kali wajah Mariasebelum pergi dengan linangan airmata.


Oh makcik tersebut menyarungkan seutas jam berwarna coklat. Maria kembali semula kekelas dengan wajah yg polos dan diam seribu bahasa. Dalam diam, raut wajah Cikgu Zalina nyata sebak.


Sampai sekarang kisah ini tidak pernah aku lupa. Melihat Si ibu sanggup datang berjalan kesekolah dibawah panas terik semata-mata untuk menyarungkan seutas jam tangan. Entahkan jam tersebut berfungsi atau tidak, entahkan Maria tahu atau tidak untuk melihat jam kerana Maria buta huruf dan tak tahu mengira lagi.


Maria oh Maria, aku hanya ingat wajah kecilnya kerna sampai sekarang aku tak pernah jumpa Maria selepas kami berpisah kelas pada tahun 3. Maria punya ibu yg berhati mulia dan penyayang. Harap-harap Maria dapat balas jasa ibunya itu. Kalaulah Maria tahu didunia ini ada seorang insan masih mengingati kisah dia dan ibunya itu. Insan itu adalah aku.

Tuesday, November 6, 2012

Kisah Konvo

EPISOD 1
Memang takdek ape yg nak dikisahkan tentang konvo..
Ya..kita semua ada pengalaman manis berkonvo..
Mungkin antara perkara manis dalam hidup selain dari majlis perkahwinan..
Kita rasa berbangga, kita sudah berjaya..
Perasaan diraikan..satu perasaan yg jarang kita rasai..mungkin sekali seumur hidup..
Konvo pertamaku di Politeknik Dungun, aku meraikan diri sendiri seorang diri dan juga bersama kawan2..
Mungkin rush sgt dari Perlis, keluarga pon tak sempat datang..silapnya masa itu ibuku masih ada..
Ohh begini rasanya berkonvo..sayu pula tiada keluarga disisi..
Belajar disini banyak kenangan manis kukutip dan kusimpan dalam hati.
Konvo Pertama di Politeknik Dungun 2007-Diploma

Belaja di Uitm Arau tidak berapa kukenang dihati..
Kerana banyak kesukaran yg kulalui..
Gagal, susah hati, dihentam pensyarah, kadang2 aku tewas sendiri..
Ku tinggalkan Arau dengan linangan air mata..
Walau cuba kulupai tapi kadang2 kenangan itu datang sendiri..
Terima kasih kerana mengajar erti susah itu..
Berjaya juga aku menamatkan pelajaran di peringkat ini..
Konvo kedua-Uitm-2010-Ijazah Sarjana Muda - Sejambak bunga mawar merah
Konvo 2 org adikku itu, aku masuk kedalam dewan yg indah dgn acara yg disusun rapi..
kerna kedua ibubapa kami tak sempat melihat kejayaan kami, tak sempat merasakan kebanggaan dihati..
Aku menggantikan tempat mereka..
Duduk didalam dewan tersebut membuatkan kenangan konvoku bermain di ruang fikiran..
Dalam hati mula terdetik 'Sekejapnya masa berlalu'
Adik2ku juga sudah besar dan mulai kenal dunia pekerjaan.
hmm.. Sayu juga dihati

Tanpa kita sedari, Belajar itu adalah satu pengorbanan yg besar dan menuntut kesabaran yg tinggi oleh kita sendiri..
Percayalah dengan masa dan usaha, kita sendiri akan mengecapi nikmat kejayaan itu nanti..


EPISOD 2
Satu hari sebelum konvo Nor di Melaka, aku teringin membeli bunga mawar segar di sekitar KL..
Disebabkan bunga mawar konvo adik lelaki (Kuantan) sgt mahal RM40-5 kuntum (beli kat gerai konvo)
Maka, aku merancang utk beli bunga sendiri sebelum berangkat ke Melaka.
Dengar kata kat Petaling Street, bunga segar dan murah..
Dgn bantuan GPS, ini kali ke2 aku menjejakkan kaki di Petaling Street.
Parking keta RM3..
Lain sikit dgn konsep Jalan Tar kerana Petaling Street ramai peniaga Cina
Patutlah Petaling Street digelar ChinaTown
Mungkin barang2 murah sbb diborong dari negara China, ada banyak kedai borong kat situ.
Sampai di PS, otakku hanya mencari bunga, bunga dan bunga..
Di satu lorong aku nampak gerai bunga, amoi bunga ni begitu pantas menggubah dan menangkas bunga..
OMG, deretan bunga mawar dengan pelbagai warna..Merah, biru, ungu, jingga, oren, putih, kuning, pink..
Bunga Mawar, Matahari dan Daisy begitu memikat pandanganku.lagi2 harum bunga mawar tak hilang.
Sekuntum RM1.50.. What??
Aku tertarik betul dgn mawar biru..
Tapi disebabkan adik aku tak minat mawar biru..aku terpaksalah belikan mawar yg dia suka..
Ohh ya, ini konvo dia bukan aku..
Tapi aku letak jugak 3 kuntum..arghh aku yg bagi dia suka hati aku ler.. :-)
Haa amik kau..nak sgt mawar campur color-merah, biru, pic - 12 kuntum - RM 35 Murahkan!!

Omg! bila buka sarungnya..bunga kembang mcm ni..Cantikknyerr..

Mawar kuning ni pon beli kat Petaling Street - 3 kuntum - RM12-Si Adilia ni lepas posing pegang bunga ni terus dia campak kedepan..kihkih

Thursday, October 25, 2012

Henpon oh henpon ~ Episod 2

Tersebutlah alkisah seorang gadis kampung yang bergelar pelajar TERPAKSA memakai henpon suatu ketika dahulu..

Maka dengan bantuan abang ipar, aku membeli henpon pertama kat Kuantan Parade pada tahun 2004 (Umur 19 tahun baru pakai henpon)
Yelah dulu mula belajar pegang duit sendiri time belajar..selalu je balik kampung kena call guna public phone kat Benteng Kuantan (Sekarang dah xdek bas lompat kat situ)
Henpon ini ade lah henpon pertamaku..akulah ORANG PERTAMA yg pakai henpon skrin berwarna disaat kawan2 masih pakai 3310..hakhak
Nampak x kaler dia..cute kan..
Suke sangat main game bom ikan dalam henpon ni sampai aku pernah ketagih game ni time belajo kat Dungun dulu.
Tapi nk kata lahabaunyer henpon ni..asal xdek line trus dia off..tgh2 taip sms ke..xdek line terus je mampus.
Lagi satu, aku selalu kena karan bila pegang henpon ni lagi2 time tgh cas..

2004-Motorola-Kuantan Parade-RM300++
Untuk menyelamatkan nyawaku dari terus terenjat dek henpon Motorala, aku pon terus menukar ke Nokia.
Time tu trend org pakai henpon lipat tau..mane aku tau? Aku tau la sebab aku tengok drama Korea, diorang pakai henpon lipat..
Pergh memang best taip mesej guna henpon ni..tengoklah keypadnya yg besar gajah tu..
Taip sms pon boleh pejam mata jer..
Bila on call je rase macam wanita bergaya dan bekerjaya pula..hikhik
Aku gelarkan henpon ni sebagai 'henpon yg Tabah'..Kenapa?
Aku selalu tertido dalam keadaan henpon ni masih terbuka..
Esok pagi bangun dah patah riuk henpon ni..
Tapi still berfungsi dgn baik..aku ikat kepala dan badan dgn getah sometimes
Bila baiki henpon ni..elok balik..tetido lagi dgn henpon tak katup..Esok2 patah riuk lagi..
Mungkin henpon ni seswai utk wanita2 yang lemah lembut lagi gemalai..

2005-Nokia-Kuantan Parade-RM600
Kebetulan adikku baru pakai henpon Nokia XpressMusic dan mahu menjualnya pula..
Aku pon ibarat 'Orang mengantuk disorongkan bantal'.. terus berminat dgn henpon ni lagi-lagi henpon ni boleh dengar lagu..
Aku suka betul dgn keypad henpon ni..memang kebanyakan henpon Nokia mempunyai keypad yg best
Kuat sgt bermesej sampai satu tahap henpon ni hang selalu
Lantas satu hari henpon ni 'Pergi tanpa pesanan terakhir'
2007-Nokia Xpress Music-RM500
Lantas aku keluar ke bandar Kangar utk mencari henpon budget sekitar RM300 kebawah..
Yelah mase tu student lagi
Pertama kali pakai henpon Sony aku kekok sikit nak guna keypad dan functionnya nyata berbeza dgn Nokia.
Tapi sound MP3 nya agak bagus
Memang kena la henpon ni dgn tuannya..
Nipis macam biskut, sangat tahan lasak sbb sampai sekarang - 2012 henpon ini masih bernyawa dan digunakan oleh adik pompuanku yg sengkek itu..
Nanti lepas adik dah beli henpon baru, aku nak mintak balik henpon ini sebab nak simpan sebagai henpon kenangan.

2009-Sony Walkman-RM280-Kangar
Selepas 6 bulan training kat tempat kerja aku sekarang, aku beli smartphone Android Sony Xperia pro..
Yelah trend org pakai henpon touchskrin
Selepas hampir 2 tahun henpon ni juga 'Pergi tanpa pesanan terakhir'
Henpon ni Chubby sikit, ada keypad dan juga touchskrin.
Sound, camera dan application yg sgt best.
Yang penting ia tahan lasak.
Tapi mungkin kelasakan aku memakainya membuatkan henpon tak kelihatan sakit luarannya tapi dalamannya sudah parah..
mmm macam tuannya juga...erm

2011-Sony Xperia Mini Pro-RM800-KLCC
Penyelamat aku sekarang adelah henpon opis yg aku pinjam buat sementara waktu..
Mungkin nak pinjam sampai hujung tahun 2012. :-)
Malas nak beli henpon budget walaupon harga pasaran RM100 kebawah
Yelah boleh call dan sms je lah..
Setiap kali ade benda interesting depan mata aku selalu nk tangkap gambar tapi lupa henpon ini tak boleh terus upload kat FB or transfer to Lappy.
Takpe2 its ok bebeh.


2012-Nokia-RM??-Almari dalam bilik HR
Sekian..
25/10/2012 - 1.54PM
Post ini ditulis kali kedua oleh penulis disebabkan hasil penulisan pertama hilang dek masalah internet dan kali kedua dalam mood menunggu utk pulang berhari raya esok hari. Bagiku penulisan pertama takkan sama dgn kedua..Ciss
Selamat Hari Raya AidilAdha kepada semua..Kita harus menghayati erti sebenar nilai pengorbanan.
'Pengorbanan' juga adalah tajuk post yg ingin penulis luahkan dalam post akan datang..
Hikhik..

Wednesday, October 17, 2012

Henpon oh henpon

Sekarang aku asyik dok review pasal smartphones jer..nape yek?
Bila jadi mcm ni..nak tak nak aku kena teruskan juga keinginan hati..ermm
Mungkin juga sudah tiba masanya..
First time pakai android pada Jan 2011- Sony Xperia Mini Pro
Sony Xperia Mini Pro

Dah hampir 2 tahun henpon dah sakit..mungkin aku lasak sgt pakai
boleh diperbaiki tapi beratus jugak..
Jadi baik ambik henpon baru betul tak??
Maka aku duk review la henpon baru..
Calon2nya adalah :-
1. Sony (design yg cantik, sound owesome, camera not bad)
2. Samsung (ala..tak pernah pakai la henpon samsung)
3. HTC (yang ni pon same..not bad la)
4. IPhone :-) (yang ni out awal2 pasal mahal sgt)

Sebagai peminat henpon Sony yg agak tegar..aku susah utk menukar henpon jenama lain.
Selepas hampir 2 tahun pakai Xperia mini pro yg aku beli dgn harga RM800 di Sony Erickson KLCC, aku tak ambik tahu pon perkembangan smartphones terkini..
Masa bergerak pantas seiring dgn perkembangan teknologi (tetibe ayat skema)
Maka terkejutlah aku bila melihat Sony melahirkan byk smartphone pelbagai nama dan fungsi yg berbeza2.
Lebih dari 10 Sony smartphones dilahirkan dan 3 model akan datang  yg tidak diketahui harga pasarannya lagi. (Mcm mahal kalu tengok pada specification details)

Jadi aku mulai mengatur strategi utk membeli dan memilih henpon baru..hikhik
Perkara yg menjadi keutamaan adalah :-
1. Budget (budget aku adalah below than 800 Ringgit Malaysia)
2. Fungsi yg sesuai dgn diri 
-Keutamaan diberi utk calon2 henpon yg mempunyai kamera >=5MP, sound yg baik, memory yg sederhana, latest android OS..itu sahaje.. aku tak risau dah dgn GPS pasal dah beli alat GPS bulan lepas dan juga kamera kerana sudah ade Sony NEX.

Selepas seminggu duk review antara ketiga-tiga henpon jenama Sony, Samsung dan HTC, maka senarai henpon yg sesuai dgn 2 keutamaan diatas adalah seperti berikut:-
1. Sony Xperia Sola
2. Sony Xperia Miro

3. Samsung 
-Disebabkan harga pasaran utk Galaxy S II masih lagi mahal, <=RM1300, model ini aku reject sbb over my budget dan masih memikirkan untuk Galaxy S III Mini. Akan tetapi aku menolak jugak mini krn sebelum ni dah pakai mini dah...
-Samsung Galaxy Beam mahal.
-Samsung Galaxy Ace, harga berpatutan tetapi 2 model Sony diatas mempunyai spesifikation yg lebih menarik dgn harga yg agak sama.

4. HTC
-HTC One V (Mahal sedikit dan Spesifikation yg ditawarkan oleh 2 model Sony diatas lebih menarik)
-HTC Aria (Harga berpatutan tetapi spesifikation tak menarik)

 Mari lihat comparison 3 calon model Sony yg melepasi syarat2 kelayakan :-)

 


Tetibe Xperia Go (Water resistant phonetermasuk dalam list comparison..hikhik..bukan ape sbb harganya lebih dari my budget dan spesifikation tak byk beza pon.
Ape pon Sola pilihan no.1 dan Miro no.2
Perlu diingatkan -- Your budget must be always no.1 to think before buying a new android
Baiklah!
Bila nak beli?..Ntah..tunggu masa dan RM shj.. :-p

Friday, October 5, 2012

Dear October, Please be nice to me


Tajuk je in English ok..


Macam biasalah idea menulis akan datang bertubi2 area pukul 11.30 malam ke atas..time2 mata perlu tido, badan perlu rehat tapi otakku pulak nak bekerja..nasib ler..

Bagi perempuan, emosi bila nk dtg bulan atau tgh dtg bulan tu sgt2 mencabar. Rase nk marah je kan..ish2.. pastu sentap tak tentu pasal pulak tu..itulah istimewanya perempuan..

Adakah aku stress? Aku percaya, aku sudah STRESS bila kerja membuatkan aku menangis tersedu sedan. Uwaa..uwaa..mcm budak kecik nak mainan tp tak dapat lepas kena jerkah dgn bapak. Jadi, bila aku tak nangis maknanya aku belum stress lah.

Bulan lepas, aku belajar byk perkara mengenai emosi. Banyak giler kau..kesian my heart.

‘Setiap hari adalah proses pembelajaran’

Tidak mengapa kalu kita tersilap kata dan langkah. Bila kita dah sedar kita cuba utk mengelakkannya. Masalahnya bagi mereka yg tak sedar diri adalah asyik nak marah org je..aku ni citer pasal sape sebenarnya..Hohoh..

Kita sudah cuba bekerja dgn memberi yg terbaik..sbg rakan sekerja kita perlu saling menyokong bukan saling menghentam. Ingat, kita bukan dibayar gaji utk mengarah org lain buat kerja. Lain lah kalu kompeni tu kita yg punya atau bapak kita yg punya.

Kita semua mmg ade pengalaman yg sama. Jangan mudah lupa diri bila kita berada diatas ataupun dipuji. Jadilah seperti padi, semakin berisi semakin menunduk..bukannya semakin berisi, semakin kepala mendongak ke langit lalu merempuh org sesuka hati kerana terlalu asyik memandang kelangit.

Kena ingat, kalu sorang dua tak suka kat kita, kita masih ada 10 org yg sayang kat kita. Malah lebih dari itu.

Bila naik angin, jangan byk bicara, takut terkeluar perkara tak sepatutnya.
Cepat2 jauhkan diri dgn henpon, laptop, takut kita menyerang dgn kata2 tak sepatutnya..Aku percaya ayat sms selalunya kejam, ia sgt berbeza dgn kata2 yg sebenarnya ingin diberitahu secara mendepani.

Tarik nafas pnjg2..istighfar…ikut flow kehidupan..pergilah buat benda2 rutin atau yg kita suka. Kemas bilik/rumah, games, tengok tv,memasak, sembang2, jln2, lagi2 shopim..yer ia memang terapi yg baik..asalkan ade duit..kalu takdek duit duk umah diam2.

Kesimpulannya, dalam sesuatu peperangan emosi, bukan menang yg kita cari tapi setiap yg terjadi mengajar kita utk mengelak membuat kesilapan. Memang kita pasti membuat kesilapan..tapi sekurang2nya, atas kesilapan itu, kita tak menanggung rasa bersalah pada org lain jadi hati kita pasti akan lega. Yeay..yihaa!

Thursday, September 27, 2012

Letih dibulan September-Episod 2


14Sept, aku berangkat ke Johor utk Kenduri Abgku..
dengan kahwinnye abgku yg ini maka dengan rasminya sume kakak2 dan abg2 sudah berumah bertangga berbumbung bertiang dan beranak..upss..
Sampai Bandar Penawar tempat homestay kami menginap pukul 3am..
uhh..letihnya..aku tukar2 drive dgn adik laki..
Tapi hilang letih bila ramai2 berkumpul meraikan hari bahagia tersebut..
Sebelum pulang ke Keratong, kami singgah ke Ayer itam..
Aku memang suka pegi sini..sonok shopim kat sini..makanan dan barang2 perhiasan murah..
Hasilnye aku beli...
Tikar saiz sederhana kaler biru utk bilik RM23
Cik Sutun warna pink-beli satu percuma satu (gantung kat dalam keta) mcm2 budak2 jer..hikhik
Bunga bulat gantung dalam keta jugak RM10
Bear konvo-beli satu percuma satu (persiapan hadiah utk adik2 konvo nnti) sbb beli time konvo nnti mahal..
mcm2 lah lagi...
Sampai rumah 8:30 malam tu terus aku kerah anak2 sedara dan adik2 ku utk menyiapkan goodie beg sebanyak 500 bungkus yg berisikan air kotak, kek appollo, cekelat, surah yasin..
Lepas tu aku tido dengan nyenyaknyer kerana esok aku kena membersihkan dan menghias bilik pengantin pula..
Letihku dibulan September bermula...

Hari Sabtu lepas 22Sept aku telah menduduki Cambridge ESOL exam kat Taman Tun Dr Ismail..
Dengan sume opismateku yang terlibat..
Tak sempat study pon..lagipon dah attend kelas and kena paksa speaking dengan Pn. Kat pon dah cukup..Insyaallah..kena tido awal ni takut tak terbangun pulak lagi2 android tengah sakit..aku pinjam henpon opis jek wat mase ni..
Adekah sudah smpai mase utk aku membeli android baru? belum..
Pada pagi sebelum exam, aku terbangun setiap sejam..
3.30 am..tido balik..4.30 am..tido balik..5.30 am..tido balik..6.30 am..terus bangun subuh dan bersiap..
Sebab exam + henpon rosak, mindset aku kacau sikit..

Lepas tu aku drive balik kampung sorang2..3.30pm sampai Keratong..
Khemah pon org dah nk angkut pasal ade kenduri jiran lain esoknyer..
Pengantin laki dan pompuan siap tukar baju basuh periuk cuci itu dan ini lagi..esoknyer pengantin pompuan siap cuci longkang lagi..hahaha..
Pengantin pompuan aka kakak iparku ni..kecik, slim, cantik plak tu..muka dia tak mekap pon cantik.
seri pengantinlah katakan..
Dia kerja kat hospital kat Johor dan bertemu jodoh dgn abangku di hospital itu juga..
Abangku seorang jurutera yg mengendalikan sebuat projek pembinaan di hospital tersebut..
Umur kakak ipar baruku ini 28 tahun.tua setahun dari aku jadi boleh la aku panggil dia kakak tanpa rase berbelah bahagi..


Ramai puji Gulai Daging sedap..
Bercakap pasal gulai daging..ade post sebelum ni aku mengidam makan gulai daging mase sakit demam malam tu..haa..rase gulai daging ni yg aku ngidamkan..sebabnyer aku membesar dengan taste ini..maklumlah gulai ni makcik2 pakcik2 jiran yg msk..time kenduri dlu2..arwah mak selalu bungkus wat balik gulai daging..taste gulai ni tak pernah berubah dari dulu smpai sekarang..thats why aku dah biase dan suka dgn taste gulai ini..umph!


Otw to KL dulu, kat Nilai highway tu aku rase macam ade flash je kearah aku..phuiii!
aku rase tak bawak laju pon..kurang 100km/j. aku paling nyampah giler bile terpaksa menderma duit utk saman..bayangkan lah duit tu boleh buat baiki henpon aku yg tgh sakit ni..mmmmm..minta2 bukan aku ler..

Friday, September 21, 2012

Letih dibulan September


Keadaan seorang perempuan memang berlainan dgn lelaki..
Ada satu saat mereka akan merasa sebak, sensitif, marah, kecik hati tanpa sebab dan alasan..
Harini bangun pagi tidak larat badan dan kepala utk melangkah pergi bekerja..
Sudah seminggu badan masih tak cergas..
Hari ni amik cuti MC tapi rasa esok pon aku masih tak cergas..
Ingat, doktor cakap kena minum banyak air putih, tidur yang cukup..
tadi doktor ckp aku tak demam, check tekak dia kata ada merah2 sikit..
dalam hati ku berkata 'mmm baru lepas minum air bikarbonat strawberri'
Tapi apa org lain peduli..kerja mesti disiapkan.
Kamu dah besar, pandai2 lah menyembuhkan diri sendiri..

Thursday, August 30, 2012

Kemaafan yang Tertangguh

Bila seseorang bertanyakan kita sesuatu yg kita rahsiakan dari pengetahuan org lain adalah sesuatu diluar jangkaan..
seseorang itu sudah bertanya lalu aku sudi berkongsi dgn yang lain.. yg ada disitu hanya beberapa org shj.
Sekadar ingin berkongsi pengalaman..

Macamana persiapan raya tahun ini?
Ala kadar shj..semenjak emak meninggal, hari raya seperti hilang satu keserian..

Apa perkara plg penting dalam meraikan Hari raya?
Kemaafan..

ya..tiada kucupan dan kemaafan utk si ibu dan ayah lagi..
mereka takkan mengerti perasaan dan suasana ini sehingga mereka merasai sendiri kehilangan org yang melahirkan dan menjaga kita dalam jangkamasa melebihi saat mereka meninggalkan kita selama-lamanya..

Nik, macamana kamu melaluinya..
Bila saat mereka menunggu ku bersuara, aku rasa seolah-olah aku akan bercerita dengan lancar dan dengan senyuman..tapi ianya meleset sama sekali..

Suara bergetar dan air naik ke mata..untuk meredakan perasaan ini aku kena menarik nafas..
'Ayah meninggal 10 tahun yang lalu, mase tu tahun SPM, dia pergi dgn tiba-tiba, emak pula 3 tahun yg lalu, 3 tahun menanggung kesakitan, itupun sepanjang sy melanjutkan pelajaran di perlis'

'Dalam jangkamasa 3 tahun itu, sgt jarang balik kerana kampung jauh, bila sesekali balik, sy jarang sgt tidur sebelah mak, sy cuma menyelimutkan dia shj..dia akan tidur seorang dalam biliknya, atau pun adik perempuan sy akan tido dgnnya..sy akan tido dlm bilik sendiri seorang diri..sy lebih sukakan begitu..'

'Sehinggalah satu malam, sy tidak lena tido, meremang bulu roma, takut gelap, sehingga sy membuka pintu agar cahaya lampu luar masuk sedikit ke dlm bilik..sy terlena dalam tak lena, bukan bermimpi juga kerana sy nampak kesamaran dan keadaan bilik dgn jelas..' 

'Saya nampak jelas sekujur mayat telah lengkap dikafankan, ia seolah2 terapung di tepi sudut bilik' kerana sy melihat dlm keadaan berbaring..

Dada bergerak laju sehingga mata sy terbuka dari lena dan melihat sekujur mayat itu telah tiada dipandangan mata..'saiz tubuh mayat itu sama dgn saiz emak' 

'Saya menarik selimut lalu terus tido disebelah emak dan semenjak dari saat itu sy tidak tido di bilik sendiri seorang diri lg dan sy tido disebelahnya setiap hari kerana hati sy akan berasa tenteram dan nyaman'

'Sy tahu, Allah sudah bagi peluang dan ruang utk sy bersamanya..kerana beberapa bulan selepas itu emak sy meninggal dunia' 
'Selepas tamat pengajian dan final paper juga sy berpeluang berada disampingnya seminggu..sy lah yg menemaninya dihospital krn mase tu giliran sy menjaganya pula. adik beradik lain sudah menjaganya bergilir2.'
Saya tidur dihospital dan mengiringinya juga pulang kerumah dgn ambulans.

'Sebenarnya mmg Allah bagi saya peluang itu..sy selalu bersyukur krn adikberadik lain tidak dpt peluang ini..menjaga sehingga dipenghujung hayatnya'

Perbualan pada petang itu sampai disitu shj..

Ironinya..
Emak jatuh sakit selepas seminggu aku memulakan hidup sbg pelajar di Perlis..
Aku pulang seminggu kemudian seorang diri, minta cuti emergency selama seminggu..
Pulang untuk melihat dan menghadapi kesengsaraanmu selama seminggu..
bertungkus lumus merawatmu, mengurut mengikut rawatan dalam buku Dr Haron Din..
Hasilnya aku pulang semula ke Perlis dgn hati yg sedikit senang kerana dari lumpuh separuh badan, engkau sudah boleh duduk..lama-lama boleh berjalan sikit2..
3 tahun aku di Perlis, 3 tahun jugalah engkau sakit di kampung..
3 tahun kemudian,bila aku menjawap peperiksaan terakhirku di Perlis, engkau dikatakan sedang kritikal.
Aku pulang dgn hati kosong, seminggu berada disisimu..hanya kita berdua..hanya diam membisu..engkau tidak bangun2..semakin lemah..tiada komunikasi antara kita..
aku melihatmu dan engkau tak dpt melihatku..
Tiada kata maaf dariku krn engkau hanya terbaring tidak bangun2..

Ya mmg aku jarang berada disamping engkau krn berada di Perlis tp seminggu pengakhiran itu cukup utk aku ingat sehingga bila2.
Saat nafas ditarik dari hujung kaki hingga kepala, aku tengok sendiri..saat aku memasukkan susu kedalam bdnmu tp bdn sudah tidak menerimanya lg...saat aku sendiri mengeluarkan tiub dihidungmu dan menariknya keluar ketika engkau sudah pun pergi..
Dan..saat aku memandikan dan mengafan dirimu..

Oh emak..mmg byk perkara ttg dirimu hendak kuceritakan disini..terlalu byk..
Tapi mungkin smpai disini dahulu..
Aku sentiasa mengingati saat engkau memohon maaf dariku..
Seseorang pernah berkata padaku..'Emak tu nak mintak maaf dgn mu..sbb dia selalu marah kat mu'
'emak nampak kelibat mu kat dapur tapi mu kan kat perlis skrg..'
aku senyum mendengarnya..mungkin emak rindu..
bagiku..manalah ade salah ibu utk anaknya..walau sebesar zarah pun..

Kata2 maaf begitu sukar diungkapkan olehku..
Bila dia sudah tiada, aku belajar utk sentiasa mengucap maaf, baik utk teman2, kawan2, adik beradik..
Kerana arwah emak sgt suka meminta maaf dengan org..
Seperti sudah tahu dia akan pergi..
mungkin ini yg dikatakan 'Kemaafan yg tertangguh..' oleh diriku...




Thursday, August 2, 2012

Ramadhan menggamit kenangan lalu

Salam Ramadhan 2012

Hari ni sudah 13 ramadhan. Hampir separuh bulan kita berpuasa.
Minggu pertama puasa balik keje awal jadi boleh masak2 kat rumah.
Minggu kedua busy sikit sampai ada satu hari berbuka dalam kereta.
Berusaha membuat pengisian dalam bulan yg penuh berkat ini.
Ada org cakap, ape yg kita niatkan, apa yg kita doakan akan termakbul.
Jadi niat dan cakap yg positif  jelah yer.
Banyak jugak dugaan yg melanda pd bulan ini.
Biarpon nampak kecil tapi mungkin ia seakan utk menguji kesabaranku yg tipis ini.
Apa tu? Biarlah rahsia..
Hati ni selalu teringatkan kampung dan arwah mak dan chek.
Yelah..separuh umur hidupku melalui kenangan Ramadhan bersama.
Aku gemuk sampai sekarang adalah hasil masakan mak yg sedap2 dan darah yg mengalir adalah dari wang titik peluh ayahku yg halal..
Jadi aku tak marah diri sendiri kenapa gemuk tak kurus2 smpai sekarang dan.....
Bulan2 pose aku teringin makan sahur nasi putih panas dgn daging goreng kunyit dan Sambal Ikan bilis+Kacang tanah tapi belum sempat buat lg..


Selamat berbuka..memasak sendiri sebenarnya lebih jimat dan double menyelerakan :-)

Kalu lambat sampai rumah, tak sempat pergi Bazar, mee spagheti ni la aku buat..

Tempoyak byk..jadi menu ni seswai dibuat~Ikan Patin masak Tempoyak

Menu ini utk tambah darah~Hati Goreng kacang buncis

ikan ni direbus dahulu kemudian goreng~ Ikan Aya Goreng kicap

Sunday, July 15, 2012

Hidup untuk Makan-Nasi Dagang

Minggu lepas balik kampung..
sampai je rumah mesti selera makan bertambah-tambah
yelah duk kat KL ni..asyik makan dan masak sorang2
makan benda yg sama plak tu hari2..
Nak masak sedap2 pon tak semangat.. :-)

Pagi ahad itu, aku dan kakak buat Nasi dagang same2
Pasal aku tak belajar dari arwah mak..kakak sulong aku ni tahu buat nasi dagang..
cuma Gulai Ikan Aye kakak aku ni tetap tak sama dgn yg arwah mak buat..
Ikan Aye adalah ikan feveretku..mmm (meleleh air liur terbayangkannyer)
Ni kali ketiga aku tlg dia buat tp still xleh ingat step..
Memang tak mahir lg lah Nasi Dagang ni..confident aku nak buat Nasi Dagang baru 60%.
Gulai tu tahu lah, yg lecehnya Penyediaan Nasi tu sendiri..

lepas kukus 3put beras biase+1put beras pulut-angkat dan gaul dgn santan cair+buh halba+hiris bwg merah+halia

Kukus kali ke2-barulah nasi masak sempurna

Kalau kuah gulai lagi pekat+acar timun=sedapnyerrrr

inilah hasilnyer-Selamat mencuba!Da

Tuesday, July 3, 2012

Stuck in reverse


Selamat malam buat diri sendiri..
Sejak akhir2 ini rasa kurang sikit semangat dan kekuatan..
Tak tahu la kenapa..
Tak apelah..
Mungkin aku kena berhenti berlari..
Kembali berjalan perlahan..
Berhenti sekali lagi..
Memandang ke belakang..
dan pulang ke tempat asal..

Monday, June 25, 2012

Bicara Bola


Tidak dapat dipastikan seseorang perempuan mempunyai kecenderungan yg tinggi utk menonton bola. Perempuan mmg fitrahnya kurang sangat meminati bola, ia diibaratkan seperti seorang lelaki minat menonton bola jaring..betulkah persamaan ini? Ya perempuan mmg susah nak minat bolat melainkan atas sebab2 yg tersendiri..

Aku tak dpt menghindarkan diriku dari menonton bola. Lebih2 lagi bila datang perlawanan berprestij spt World Cup, Euro Cup, Copa America dan sebagainya (ayat skema betul).

Aku nak citer sikit kenapa dan bagaimana aku boleh terjebak tengok bola secara serius..
Disebabkan adik beradik atas aku sume lelaki (5 orang abg) ,xdek selang seli dgn pompuan..makanya diorg selalu layan bola especially BPL/EPL. Jadi aku join diorg..skrg aku kurang sgt2 layan EPL ni pasal umah sewa xdek astro supersport. Pernah jugak kakak2 aku dan mak aku marah aku tengok bola lewat malam dan awal pagi..

Seingat aku, aku layan World cup mase darjah 1 lagi..mase tu tv kat umah tak bewarna, tv hitam putih siap ade pintu lagi..mase tu aku tgk pasukan Amerika Syarikat main..

Naik sekolah menengah..samada time SPM or PMR..aku tergesa2  balik umah tgk siaran ulangan..baju sekolah pon tak sempat salin.

Mase belaja kat u..yg bestnya tournament ni selalunya main mase cuti sem..jd..tak deklah aku tersengguk2 dlm kelas

2010-aku dah kerja..bebaslah nk tgk bola bila2 je (pg2 pon bebas nk pejamkan mata-hahah)..aku bangun pagi2 ngadap tv..sume hosmate tido..aku pon tido depan tv mase tu.

Lepas tu aku terjebak dan terus terjebak..tiada satu pon perlawanan berprestij aku terlepas sehingga umurku menginjak 27 tahun..

4 tahun sekali..tak rugi pon kita bersengkang mata tgk bola.. Sekarang aku terpikir macammana kalu aku kawin satu hari nanti dan mempunyai anak2..adakah perangai aku ni menjengkelkan.. Minta2lah jodoh aku memahaminya nanti..

9 Jun 2012 bermulalah Euro Cup 2012..
Negara manakah akan memenanginya = Minta2 lah Germany..
Berikan 3 pasukan yang anda minati =  Germany , Italy, France
Pasukan yang anda kurang gemari = England, Netherland
Pasukan yang tidak membosankan di padang = Portugal
Pasukan manakah akan berentap di Akhir Euro2012 = Spain Vs Germany
Pemain yang kacak = Benzema, Balzaretti
Pemain yang cool = Ozil
Penjaga gol yang diminati = Tiada
Pemain yang diminati tapi sekarang hanya tinggal kenangan antara kami = Mestilah Torres (Dulu minat gila Liverpool sbb ada Torres, bila dia pindah Chelsea..aku pon beralih arah lah..hakhakhak tuiii)
Pemain yang dah bersara yg anda sempat tengok sewaktu muda2 dulu= Ruud Gullit (adakah aku tersilap)
Pemain yg anda tidak nampak di Euro2012 = Ballack, Cannavaro, Ferdinand, Puyol, Van Der Sar, ade sorg pemain Italy tp ingat muka jelah, nama tatau.. Mungkin mereka injured ataupun dah bersara..Entahler..

Dengan berakhirnya Euro2012 tak lama lagi, maka peratusan mereka yang mengantuk dipagi hari semasa bekerja dan datang lewat ke tempat kerja juga akan berkurang..:-)

Friday, June 22, 2012

Tentang Solat Episod2




  Post 'Tentang Solat' sebelum ini adalah satu hasil karangan yg memuntahkan ketidakpuasanhati. Setiap hari kita sume pasti akan menghadapi saat2 yg membuatkan kita lupa akan dunia ukhrawi yakni adanya Tuhan disisi kita dan betapa menumpukan hal2 dunia krn disaat itu kita tidak bertemu dgn sesuatu perkara yang bernama 'Dugaan' dan 'Masalah hidup'. Lalu, kita benar2 mempermudahkan isu solat termasuklah diriku sendiri.Jadi, utk menasihati diri sendiri, marilah sama2 kita membaca perbualan antara Rasullullah swt dengan Iblis Laknatullah..



Iblis : Wahai Muhammad, umatmu ada yang suka lalai semasa solat. Setiap ia hendak berdiri untuk solat, aku bisikan padanya waktu masih lama, kamu masih sibuk, lalu ia manundanya hingga ia melaksanakan solat di luar waktu, maka solat itu dipukulkannya kemukanya.


Jika ia berhasil mengalahkanku, aku biarkan ia solat. Namun aku bisikkan ke telinganya 'lihat kiri dan kananmu', dia pun menoleh. Pada masa itu aku usap dengan tanganku dan kucium keningnya serta aku katakan 'solatmu tidak sah'. Bukankah kamu tahu Muhammad, orang yang banyak menoleh dalam solatnya akan dipukul.


Jika ia solat sendirian, aku suruh dia untuk bergegas. Dia pun solat seperti ayam yang mematuk beras.

Jika dia berhasil mengalahkanku dan dia solat berjamaah, aku ikat lehernya dengan tali, hingga dia mengangkat kepalanya sebelum imam, atau meletakkannya sebelum imam. Kamu tahu bahawa melakukan itu batal shalatnya dan wajahnya akan dirubah menjadi wajah keldai.


Jika dia berhasil mengalahkanku, aku tiup hidungnya hingga dia menguap dalam solat. Jika ia tidak menutup mulutnya ketika menguap, syaitan akan masuk ke dalam dirinya, dan membuatnya menjadi bertambah serakah dan gila dunia. Dan diapun semakin taat padaku.


     Kebahagiaan apa untukmu, sedang aku memerintahkan orang miskin agar meninggalkan solat. Aku katakan padanya, 'kamu tidak wajib solat, solat hanya wajib untuk orang yang berkemampuan dan sihat. Orang sakit dan miskin tidak, jika kehidupanmu telah berubah baru kau solat.' Dia pun mati dalam kekafiran. Jika dia mati sambil meninggalkan solat maka Allah akan menemuinya dalam kemurkaan.

Friday, June 15, 2012

Hari yg memenatkan

Selamat Malam..
Penat sungguh hari Khamis.
Hari ini..Dari Bukit Jalil-SeriKembangan-Cyberjaya-SubangJaya..huhu letihnyer

Rewind.....
Ya awal seawal jam 3am, aku bangun utk tengok Euro-Jerman vs Netherland (ini pertama kali tengok Jerman main pasal tv3 tak siar penuh..Italy belum dpt tgk lg..)
Pukul 5am tido semula..dgn niat bangun subuh pukul 6 lebih..
Buka mata..oh bilikku yg gelap..alarm yg tak kedengaran..
Tengok jam henpon...wohhooooo hampir pukul 10am...Phuiii!
Naseb baik aku dh gosok baju..dan...
naseb baik aku tak perlu pegi opis pagi ini krn perlu terus ke Cyber..
Kalu tak..hehehe..kalaulah kawan2 nmpak aku dtg lewat aku nk jwp ape..dah ler xpandai nak auta..
hahaha..takkan aku nk jawap..aku lewat pasal tengok bola..mmg tak lah..

Sampai Cyber aku perlu menunggu lebih kurang 45min utk bertemu seseorang..
singgah di Petronas Cyber, sarapan dalam kereta...
Dalam keta, aku nampak sorg artis lelaki nak ke tandas..pelawak ni
Dari Cyber ke SubangJaya, aku cuba memberanikan diri guna jalan highway yg aku tak biasa guna (dalam hati..minta2lah jalan ni lagi senang nak pi Subang dari Cyber)
ermm..mmg aku jumpa Persada Plus tapi ade seketika aku salah masuk laluan..kena uturn..tempuh jammed..ini yg memenatkan!
Sampai Plus nak jumpa beberapa org tapi mereka baru nak kuar lunch..
Aku terpaksa menunggu lagi sejam

Ok lah..aku perlu rehat secukupnyer utk sambung kerja yg tak fully completed lg..
Ade byk perkara bermain2 dlm mindaku..byk nak dikongsikan tapi malas nak mengarang..

Babai..

Thursday, May 31, 2012

Surat Dari Syu

Di satu malam yg tak dingin,..
dengan rajinnya aku mengemas barang dalam bilik.
Check stationary dalam pencil box yang lama..
Makanya terjumpa surat cinta..
Biarlah aku abadikan dlm blog ni sebelum ia hilang dimamah usia..
atau reput dimakan Cik Mut (semut).
Surat dari Syu masih dalam simpanan.
Mungkin sekarang dia dah lupa dia penah bagi surat.
Yelah bukan selalu orang bagi surat kat kita..
Surat yg ditulis dengan hati yg ikhlas dan sebak..
Seingat aku, Syu bagi surat ni masa dalam dewan..
Tiba-tiba je dia hulurkan surat ini
Entah bilalah dia karang surat ni..

Surat 1
 Aku sering teringat2 kata2 itu 'Please Say No utk certain condition'
Sekarang aku sudah agak berjaya mengatasinya..
Kita kena tegas sikit, jgn ikut je kata org kalau kita tak mampu dan hati tak ikhlas
Menolong biarlah bertempat..
dan kena ingat..
Kalu kita tolong org, nanti Allah tolong kita balik..
Kalu kita permudahkan urusan org, nanti urusan kita juga dipermudahkan..

Surat 2
Lepas baca, aku terharu juga..
Tiba-tiba sorang rakan mahu baca jugak..
Aku hulurkan pada dia..
Lepas tu dia tanya soalan peribadi tentang 'Lelaki'..
mmm..tak sampai 10 patah perkataan..
Tuturku tersekat2..cannot go..
Dia cepat2 pegang bahuku dan tak bertanya lagi..
Aku senyum dan kami mula tumpukan pada acara yg sedang berlaku..

Itulah antara saat2 yg diingati semasa berkursus Gems kat Kuantan dulu..2010
Berjumpa dgn kawan2 yg baik tapi sekarang..
Itu semua Kenangan..