Sunday, April 24, 2011

Weekend di Kampung


Hari ini hari Sabtu-23Apr..aku berada dikampung..keluar dari zon KL mmg ler menenangkan jiwe..hehe..semalam aku blah dari opis awal..HR aku suh bgtau bos..aku dok intai2 bos kat cctv tp dia asyik on call je..aku pun malas la nk tunggu..blah je la..pasal nk pi Hentian Putra..yelah aku bli tiket on d spot..nasib le kalu ade..sampai kat sane dalam pukul 6.30pm, aku tgk ade notis 'petugas will be right back on 7.40 for solat and rest'.. oloo..lamanye..lalu aku membawa diri ke McD utk mkn beger feveret, Quarter pounder..kat The Mall

i like..
Aku nk naik bas le-Mara Liner..nape tak drive? nak mampuih drive malam2 bg new driver mcm aku dgn xdek ditemani sesape..hmm aku tak nk merisikokan nyawa..baik aku naik bas kan..boleh la aku tido..dh ler penat kerja minggu ni..penat le tenage pompuan aku pun ade hadnyer..
Bas bertolak tepat pukul 8pm..dan smpai kampung hampir 12am..bile aku balik..soalan pertama aku tnya pd adik pompuan aku(dia pun balik cuti 2 hari jgk) adalah..'aku makin gemuk ke kurus..:-) ' soalan yg baik ditnya utk org yg jarang kite jumpe..jwpn yg diterima dh agak dh..'mcm kembali berisi je' alaaa..ye la aku mkn tak menentu jgk akhir2 ni..kena diet karbo balik ni..hehe

For lunch today, aku beli ayam golek seekor RM 20..besar punyer..pastu masak tomyam..mkn 3 org jer pon..mmg byk la aku mkn ayam rase mcm nk berkokok plak..lupe nk snap gambo..lain kali ler..huhu panas la cuace..sama mcm kat kl..nama pun dok malaysia..sama la cuace kat mane2 pun..lain la kat kmpung tetibe turun salji..


Ehh..ade pasang astro Warna rupenye kat umah aku..sape punyer keje ni? adik bongsu aku le..dia dh 6 bulan praktikal kat kmpung..pasni dia balik poli PD, xdek sape jage umah ni plak..tp xpe aku sentiasa akan balik..gembirenye aku boleh la aku layan Maharaja lawak..mmg aku dok layan berjam2 ulangan ML ni..


adik2 suke mengketedarah..


aku suke Jambu..dari dulu lg aku suke lawak Yus sejak rajelawak1 lg..

Aku tgk pokok orkid aku n arwah mak masih berbunga..walaupun jarang dijenguk2 dan disiram..:-(..
ehh..pokok durian masih belum berbunga..takpe2 nnti dh sampai musim sekali dgn manggis dan rambutan..akan ku nanti dan sambut buah-buahan ini dgn penuh  kesabaran..

thn lepas nyer snap..skrg dh laen..

ank sedare plg latest-Adilia yg sgt comel dan tembam like me :-P
Hmm..esok balik KL..bile duk umah camni teringat aku time aku tak kerja lg dulu..tak sangka mase cpt berlalu dan aku sudah beli kete dan juge dh hampir setahun di EBI..kampung mmg penuh dgn kenangan pahit manis..yg berlalu sudah menjadi kenangan..yg akan datang jgn lah difikirkan krn kite tak akan tahu..tetibe jiwe melande..:-P

Rabu Lalu..
Sekarang aku masih lg di opis tapi bukan opis abah aku EBI, tp kat Persada Plus-MIS department..skrg dah mgrib tp aku tak balik2 lg..camner aku boleh smpai ke sini? hari ni aku drive sendiri kete ke sini..pasai boss aku push aku utk smpai jgk ke sini..aku gentar sebenarnyer..ye la..tetibe bile nak bertolak ptg td..ujan lebat,petir, aku redah jgk..nasib baik ade org guard aku kat dpn..ape perasaan aku skrg..aku penat..dan mengeluh..hish..ade org mengeluh kerana xdpt2 kerja..aku kena positif..huarggg...bile nk kawin ni..kalu kawin mesti aku tak payah overnite mcm ni...nak nanges rase...
Kerja kuat mcm ni..wat aku rase nk balik kmpung..yer aku akan balik jgk minggu ni..tetibe rase nak drive kete balik kampung tp berani ke aku..Esok pg masih ade kerja menanti..org kata ade satu mase kite akan rase tertekan dan rase sibuk sgt2 smpai xmenang kepala nak berfikir tp sebnarnyer tuhan tu maha adil nk uji sejauh mane kesabaran kite mengahdapi perasaan ini..satu mase dan saat selepas ini pasti rase release dan rase tenang akan muncul..Amin..

Friday, April 15, 2011

2011-Semoga murah rezekiku..

Jan2011-dgn rasminye aku bekerja di EBI, dgn gaji yg baik, bos dan rakan2 sekerja yg baik..hehe..umah sewa dkt je..suratan takdir abg aku jumpa umah ni..flat ni kos rendah mmg sesuai la dgn aku yg rendah..errr..tak berapa stabil dan bujang lg ni..umah sewaku tngkat 15..tuan rumah dan house mate yg lain pun baek..sewa bilik rm170 aku kongsi bilik dgn hafsah jadi rm85 sorang sebulan..jimatkan..kan..duk umah plg tinggi ni ok gak pasal kurang gangguan bunyi dan bau bauan sampah..semut pun xlarat nk naik..

Setiap pagi kami bertiga berjalan kaki ke opis dalam 10 minit smpai...aku rase sihat jgk la pasal pegi balik jalan kaki jadi aku sudah bersenam selama 20minit setiap hari..itu tak termasuk terserempak dgn anjing2 terbiar..kadar adrenalin yg naik juga membakar kalori..pale hotak aku wat analisa sendiri..:-)
Ckp pasal anjing kat perumahan ni..hmm..hafsah lah plg penakut sekali..kalu terserempak dgn anjing waima anjing sedang tidur pun dia akan buka kitab dia..hehe..auzubillah..bismilllah..astagfirullah...sah..sah hehe..aku? aku rilek je..
tp hafsah penah lari dari anjing..kelako tgk dia lari...pasal tgk dia lari lah aku terpaksa berlari ala2 model gitu..

Feb2011-bulan ni aku sudah sibuk..org atas aku yg tak berapa tinggi tu dh ajar aku wat itu wat ini..yelah bila dah jadi staff aku kena bagi komitment dan responsibility yg sepatutnya..dia ajar aku dgn cara dia..tp aku xnak jadi mcm dia..hehe

Mac2011-huhu bulan ni aku rase sgt pantas dalam hidup ku..bulan 3 ni la plg cpt berlalu..iye iye jer..sbb aku rase mcm 'ape yg berlaku pd bulan 3 yerp'..mgkin aku sibuk kot..buat2 sibuk dan menyibuk..:-)..tetibe pd ujung bulan abg aku bg sms suh amik keta..hmm amik keta?!..aku ingtkan usha keta..tup2 dh dpt terus..ni adalah antara keje gila yg aku buat dlm hidup aku..yela tibe2 drive keta. walaupun lesen P aku dh tamat..tp aku xpenah drive kete..hmm..xkeruan aku dibuatnye..kete ape?kete kecik jer..jimat minyak..pasal umah aku dkt dgn opis je..jauh2 pun aku drive smpai TPM, OUG dan Bandar Kinrara. sudah lebih 2 minggu aku tak isi minyak..bahagianya..
Sebut pasal drive ni..aku ni mmg blum mahir lg..aku mmg problem dgn cermin cc kiri dan parking..hehe..biase la tu..tp aku dh drive selama 2 jam dari Rompin ke Nilai..hehe..mmg byk kali dh org hon aku..kebanyakannye org cina la..kuikui..diorg ni kurang sabo kot..penah aku tumpang mamat cina pi Persada Plus pasal meeting..aku tgk dia suka hon org..org melintas jalan jauh lg dia dh hon...hmmm patutla..aku sebagai pejalan kaki tegar dpt rase tau..dah 2 kali juge aku terrhimpit kete org..nasib baik xjd ape2..tp penumpang2 aku merangkap housemate ku la asyik mengucap je..leh sakit jantung dibuatnye..kikiki

Thursday, April 14, 2011

Permulaan..2011

Hari ni aku terase nk buka semula blog ni..aku sayangkan blog ni sbb dah byk aku tulis. thn lepas lg aku rase nk delete blog ni tp aku wat ignore je.walaupun cover, design dan isinya sgt la simple dan tak canggih spt blog org lain..aku putuskan utk teruskan menulis. tak kisahlah sapa yg nak follow or membacanya..janji aku dpt kongsi sst dgn pembaca. ade ke org baca..ade ade..
Oo yer..aku tgk ade 2 post je thn 2010..siannye..padahal setiap hari yg ku lalui penuh dgn cerita.:-)
ye lah sejak ade fesbuk ni aku kurang nk xpose hal2 aku kat blog..fesbuk pun kurang..
tp fesbuk lain dgn blog..aku rase tak semua org perlu tahu hal kite..biar ade rahsia dalam diri..fesbuk tu mcm terlalu open..ikut suka hati ko la nik anisah..blog ni lain pasal boleh tulis panjang2..:-P.

S
ebelum aku memulakan cerita thn 2011, aku nk flashback thn 2009 dan 2010..

Nov2009-arwah mak meninggal-dia pergi seminggu slps aku tamat belajar kat arau.dan dia sakit seminggu selepas aku daftar di arau 2007. 3thn dia sakit dan semoga dia bahagia disana.:-(
Jan2010 aku putus......hahahaha. 3 bulan aku mengganggur dapatlah aku menenangkan perasaan, semangat dan merawat kelukaan hati di kampungku yg permai. Gambar dibawah adalah hari raye terakhir arwah bersama kami semua..



Apr2010-Allah SWT sudah menetapkan takdirku mngikuti kursus Gems walaupun aku byk jugak dpt tawaran interview. 3 bulan aku kat sni sgt la best. bahagia sesudah derita la katakan..hehe. aku ingt lg moment terakhir dgn kawan2ku kat sni..aku awal2 lg menangis berjujuran airmata..kenapa aku cpt sgt kuar air mata ni..sedeh weh..mgkin aku tau lps ni kitorg sudah berpisah dan xakan bersama spt ini lg..jadi aku buat satu video sbg rase syg aku pada diorg sume..bak kata syu..mmg pun..akhirnya video ini memenangi video terbaik dan ditayangkan pada malam dinner tersebut. bila kiter buat sst dgn penuh rase kasih syg inilah hasilnya..ini adalah antara sst yg bermakna dlm hidupku..tp skrg mgkin ade yg sudah lupa..aku jd xupload video tersebut disini..kat sini aku makin berisi pasal mkn sedap dan muka sentiasa gelap dgn xtiviti2 yg padat..


July2010-Training @ EBI Resources SB @Bukit Jalil. syarikat bumiputera yg sudi mengambil aku dan 2 org lg budak Gems yg nakal, Hafsah dan Kak Syida. bermulalah episod baru aku kat sni..kiranya aku mengambil masa selama 2 bulan utk menyesuaikan diri dgn kerja dan rakan sekerja yg lain..2 bulan..lama tu..hehe..2bulan pertama tu aku rase diorg mesti byk tak puas hati dgn aku pasal ingt aku ni sombong,masam,senyap je.hehe..begitulah aku..kwn2 gems ramai tegur mula2 kata aku dh cerah skit..yela dh duk bwh aircond 9 jam..:-)