Thursday, June 25, 2009

Esok masih ada...


Hari ni hari khamis, esok adalah hari last aku kat sini, Kolej komuniti kuantan, indera mahkota. tadi aku dah siapkan report praktikal dan lain-lain..hmm hari ni aku belaja fotostat report aku and any other documents, aku xleh la mitak tolong saper2 sbb staff lain pn byk kerja nk wat. mase tgh copy tu tetibe jer jam, aku xreti, aku panggilah sorang pakcik staff nie..nasib baik dia senyum lg, kali kedua, tetiber plak mesin potostat ader prob tray, aku x reti, aku panggil lg pakcik staff tu, kali ni dia senyum lg tp.....dia redha nmpaknyer dgn karenah aku.. aku tgk jer cara dia solve prob, bila dah pandai aku buatlah bilik potostat tu mcm mak aku yg punyer..sampaikan bilik potostat tu gedegung gedegang dgn bunyi bising mesin..yeii..

Lepas settle report aku bukak balik sistem yg aku wat..hmm dr minggu lepas sepatutnya present..tp asyik postpone pah ceroh..last-last hr terakhir aku jgk kena present, esok..pastu tiba-tiba jer my supervisor suruh aku tambah satu function lg utk sistem ni..hmm hari nie jgk aku siapkan sbb kelmarin n semalam aku dahulukan mana yg afdal- report aku la..

Pagi tadi kak Tah belanja aku makan breakfast, maklum la bila lg, esok ader jamuan utk aku lps present..lunch plak, kak Ma belanja aku mkn, dan-dan org nk belanja, sesuka hati aku la amik byk lauk..hehe..

Disebabkan aku praktikal secara free kat sini (xdek loan) maklumla government.. aku pn praktikal kat sini sbb boleh balik keratong selalu..jadinyer aku berhempas pulas utk mempergunakan, mengeksploitasikan, dan memperabihkan kemudahan yang ader. ink printer and paper A4 especially..

Ape perasaan aku yerk dikala ini, kak ma nnti xdalah teman disisi.hehe..xdpt lg borak dgn kak ida , xdpt breakfast dgn kak tah, kak zie n kak sue pn slalu singgah, kak zam pn ade jgk tolong ak dlm bab2 documentation. ma n ustazah..hmm...nie nama2 terpilih jer..abang zahid..opsss..mr zahid la..hehe..dia lah supervisor aku..dah kawinla..tima kasih sumer krn byk bantu aku.

ape yg buatkan aku rase tak best sikit jauh di sudut hati adalah krn aku kena balik ke kampus. bukan aper, project akhir sdg menanti aku..kua..kua..kua..

Huhh..setiap pertemuan pasti ader perpisahan, setiap peristiwa akan jadi kenangan, kehidupan praktikal aku disini telah menjadi kenangan yang akan tersemat di hati..walaupun sebentar cuma, tapi ilmu dan pengalaman dapat juga ku timba..cuma jodoh belum kutemui..kuikuikui..
cewahhh..terer jugak aku bermadah..

Monday, June 22, 2009

Week 7


menu lunch aku hari nie adalah nasi ayam + abc..hmm aku xpenah tengok abc bentuk camnie ala-ala menara gitu..


mangkuk ayun nyer pun leh tahan lawa..


kak rozie



akhirnye kak ida hanya mampu menghabiskan separuh tiang abc tu je


Minggu nie adalah minggu terakhir praktikal, bila asmaq xda sejak minggu 5 lagi aku selalu kuar lunch dgn kak ma dan kak ida, sesekali kak rozie ade sekali. Bukan sekadar lunch, breakfast pun tak pernah aku skip..tp kalau lunch tu ada jgk sekali dua kami skip..Aku tak tau la musim praktikal nie berat badan aku mcmane,hmm.. kat sni asyik makan, makan, makan, dan makan dan makan, makan-makan dan makaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Aku selalu pikir kalau nk skip lunch, aku kena makan lebih skit untuk breakfast, barulah perut boleh tahan sampai petang..hmmm.. alih-alih aku mkn jgk lunch..hehe..disebabkan hal itu, aku pernah berborak dgn kak ma “Kak Ma, saye nie kan, tak tau la nk cakap camner la, kalau sy lapar sangat, tangan saye ni mcm menggeletar sikit, pastu bila makan smpai kenyang, ok la, pastu kalau sy kenyang sangat-sangat, bila nmpak mkanan walaupn kenyang sgt tp tiba-tiba sy jadi lapar balik..hmm, penyakit ape la saye nie kak ma…!”aku bertanya kak ma dengan nada mcm orang sakit lantas dengan nada tanpa belas kasihan kak ma menjawap “itu bukan penyakit nik ooii, itu nafsuu namanya..” kami gelak sakan..ape pun aku selalu berazam untuk menstabilkan cara pemakananku nie..

selalunye kalau aku balik kmpung, aku jadik luar biase skit.. ntah la mungkin penat kot, hmm penat apenye kalau before bertolak aku melantak pisang goreng/ kepok lekor..sbb tu la aku akan call adik aku suh dia masak sedap2 skit utk aku sbb bila smpai umah aku terus nk makan..mkn kt umah selera lain skit, mkn nasi putih dgn ikan goreng pn dh cukup selera bg aku..hmm ye la tuu..aku nie kat mane2 pn selera..kat umah konon..hehe..

penah satu ketika bila nk balik kmpung week 1 dlu, disebabkan aku tak lunch, jd before naik bas kul 6 ptg tu, aku singgah la satu restoren yang namanya dirahsiakan..aku amik ikan feveret aku, ikan aya singgang dan hati ayam, air teh ais
aku makan la smpai abes, bila suapan terakhir tu, tiba-tiba seekor ‘tikus mondok’lalu tepi meja aku..la aku ingatkan anak kucin mana td, rupa-rupanya tikus mondok, besar woo..aku pun shuh..shuh la..hmm..lepas tu, aku and tauke restoren pompuan tu berpandangan sesame sendiri..nasib baik la aku ‘dah nk abes makan’
sesudah itu, terjadi la perkara yg aku sure pasti akan terjadinyer kalau ternampak ‘binatang’tu..aku pergi toilet secepat mungkin..maka terhambur la semuanya tanpa sikit pun tertinggal dlm esofagusku..mase tu diibaratkan aku mem’flush’ rm6 dengan sia-sia sj kedlm lubang jamban..lepas ‘itu’, aku rase perut aku kosong balik, hmm….tapi selera tu kurang la skit..lepas nie jangan harap la aku nk pi restoren tu lagi..

kak ma n kak ida selalu nyakat aku time kami makan..selera sungguh kata mereka..bila kak ma kata aku makan slow tapi leh abes semuanya.. aku jadi pelik gila.... padahal kalau makan, aku jer selalu abes dlu drpd diorang..teringat aku kat inat, dia kata aku wat kerja pun slow emotion..seperti mengikut rentak lagu balada.. padahal sebenarnya kdg2 jer aku camtu, itu bermakna aku focus kpd 2 perkara, tangan wat kerja, mulut pot pet pot pet..hmm aku kalau makan, tanah runtuh pun aku x ambik peduli.. ape pun aku selalu berangan-angan nak slim..hmm kita kena la kuat semangat..ape yang penting..kerjasama.., jgn bimbang, wonderpet sedia mambantu aku.. asalkan kita sihat dan cergas..ape pun majulah sukan untuk negara..

Friday, June 19, 2009

Week 6

Huuhhhh.. cepatnyer masa berlalu, pantasnya seperti air yang mengalir, angin yang terus bertiup, serta spt ombak yg terus memukul pinggir pantai.. sesekali nak bermadah spt ini mmg ntah ape-ape sbb aku x reti bermadah pujangga, merapu tu boleh la..memang aku terasa sgt masa terus berlalu pantas, sbb hari ni aku dh nk balik kmpung lg utk kali ke 6..aku rase mcm baru semalam balik kmpung, masih terasa kedinginan aircond bas, kesesakan berebut tmpat duduk, kebingitan suara org ramai, dan kepantasan conductor bas mengutip duit tambang bas dari huluran tangan ku.. berbeza dengan dulu, week 1, aku hari2 bilang hari utk abes praktikal, pejam2 celik2 dah smpai week 6 dah, susah la aku nk explain dekat sni tentang ‘masa’ ni..‘demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian..korang paham2 je la..

Thursday, June 11, 2009

Week seterusnya..

Aku penah jg exam budak2 sini, dlm 17 org tp sekali tu je, sebagai pengalaman org kata.. utk subjek animasi. Aku tau environment sni mmg x sama dgn universiti.. aku kena ikut rentak sini la.
Mula2 tu aku ikut je sorg lecture pompuan ni cari bilik exam tu, pastu x jumpa, alih2 bertembung dgn student yg nk amik paper tu, diaorg yg tunjuk jalan kat kita plak..
aku masuk susun kertas jawapan, pastu ada student kelas tu sibuk nk masuk jgk, ader yg sibuk nk tolong susun la, ade yg nk amik gamba la, katanya nk wat kenangan..hmm mcm2 perangai la aku tengok,ade yg keluar nk cari kwn yg tak jumpa kelas exam, alih-alih dia yg tak masuk2.. risau aku di buatnya dgn budak2 ni, kalau la aku jadi lecture diorg, maunya aku kena darah tinggi..takpun barah otak..hehe..
Pukul 2.30 ptg start exam tp ade jgk yg x masuk lg..masing2 mulut pot pet pot pet, sorang tu ngorat bdk sekelas dia, time exam nie ade jgk mase dia nk ngorat.. sorang tu asyik bebel je aircond rosak..hmm..tgh aku check slip kedatangan kat sorang budak nie, boleh plak dia wat permintaan nk tukar tempat, panas katanya..aku jawab la dgn hemah “awak nie..ingat awk sorang je yg panas, sy pun panas jgk..awk ingt duduk tmpat lain tu sejuk ke..supa tula jah..” jadi rayuan ditolak..
Diorg ni selamba je berckp2 tgh2 exam..aku nk tegur, xleh la aku ni sapa kt situ.. masalahnya, lecturer tu pn borak sekali dgn bdk2 tu..hmmm..
Pastu, tiba2 sorg bdk laki menjerit, “panas wehh”..terkejut monkey aku dibuatnya..
Lepas tu..aku duduk la mengadap diorg sume kat depan kelas kat meja lecture, ikut hati sepanjang time tu aku tak tahan tersengih je tgk muka lima belas sen diorang tp aku cover muka aku ni ala-ala ratu kebaya.. mane taknya, aku tgk muka diorg, diorang tengok aku balik, nk je aku sergah..jawab la soalan tuw..tp aku pendam..aku tgk diorg sbb nk pastikan x meniru..alih alih aku plak yg kena buat2 pndang lain..hmm..
Tak smpai 10 minit ade sorang dh nk keluar exam..lps tu ramai la nk ikut jejak bdk yg kuar awal tu..tp aku tgk diorg nie lebih byk termenung ingt kmpung dr menulis jawapan..
Pukul 3 ptg, hmpir semua student hantar kertas jawapan..xleh bayangkan la diorg jwab dlm mase setengah jam je..leh masuk Guinness book of record la kalu gini gaks..

Monday, June 1, 2009

Week 3

Aku selalu tertanya-tnya dulu, nape la aku xdpt2 lg tempat nk wat praktikal..hampir 10 tmpat aku apply kat pahang termasuk satu kat KL. yg peliknya, yg kat KL tu 97% peratusan akan dapat praktikal kat situ pn akhirnya aku xdpt jgk spt yg di imagine kan disebbkan kesilapan teknikal..beberapa bulan kemudian akhirnya, tmpat praktikal aku skrg nie la yg sudi terima aku, only one..abes yg mane plak yg lain..ntah2 terkandas antara utara dan timur tenggara kot..maser tu aku hanya telan air liur jer bila dengar kwn2 aku yg lain sume dpt lebih dari satu..walaupun aku sudah belajar dlm hidup ini utk menerima apa yg berlaku itu ade hikmahnyer..tp aku xleh jgk utk mengelak dari berpikir..why?why?why? aku selalu berdoa agar dikurniakan dan ditemukan dgn org2 yg baik baik..
dlm week 3 nie baru la aku dpt jawapannyer..selain dpt duduk dgn sedara yg baik hati, sudi menghantar dan mengambil aku dr tmpat praktikal nie,tanggung mkn minumku di sini..aku juga dpt kwn yg bernama asmaq, dh mulai mesra dgn kakma. aku selalu harap, jgn aku tension di waktu ini, ckuplah dgn tahap ketensionan yg melampau mase sem5 dlu(before practical)..dan before masuk last sem yg menjanjikan hadiah kesibukan yg lumayan..perghh..ayat..walaupun mase practikal sekarang nie pun ada kerja n busy jgak la..tp dgn ada nya asmaq n org sekelilingku skrg, aku hepi lebih2 lg hujung minggu dpt balik kmpung..

hmm..bila otak dh letih berpikir..aku n asmaq selalu borak2 n mengumpat apa yg perlu dan sape yg lalu didepan mata..hari tu kami mkn kat satu restoren nie..lps mkn, angkat punggung ntah macamane tgn aku nie gatal2 plak nk masukkan kerusi tu ke dlm meja mkn tu balik..pastu gi la bayar kat kaunter..dgn tak semena2, makcik kaunter tu berucap sebegini "jarang makcik tengok org makan pastu masukkan kerusi tu balik, adik nie kat umah mesti selalu wat camtu kan?!!.." aku terkejut pastu cover cool dgn berbohong sunat sebegini "haah makcik"pastu aku cover ayu persis bakal menantu pilihan "xdek la makcik, biase2 jer.."..aku tgok asmaq dh sengih2..mkcik tu sambung khutbah "tu la..selalu makcik tengok org2 sni, tinggal jer kerusi mcm tu aje..jrg makcik tengok mcm adik nie"kalau asmaq baca artikel aku yg nie mesti dia rase ade ayat yg aku tokok tambah..hehe..xdek la..mmg mcm tu aku dgr..kalau minggu2 before nie, aku asyik mngomel, mkn situ mahal..mkn sini mahal..last2 hari tu aku dpt harga breakfast yg paling murah setelah terjadinya perkara itu..makcik tu pun tersengih smbil berkata"seringgit je la dik.."aku tungguh mase nk kuar dr restoren tu n then terhambur la hilai tawa persis pontianak harum di pagihari..lebih2 lagi si asmaq tu..dia ckp esok kita gi lg restoren tu n suh aku pas mkn buat2 lap meja plak..hmm..kpd makcik restoren tu.timakasihla n sory la yg sebenarnya aku 'agak tak pernah' masukkan kerusi ke dlm meja pas mkn kt restoren..moral story ni kpd korang sume..berhati-hati, gelagat anda sedang diperhatikan waima pemilik restoren and masuklah kerusi kedlm meja pas mkn..'kejurusan' anda amat dialu-alukan...sekian..