Thursday, September 27, 2012

Letih dibulan September-Episod 2


14Sept, aku berangkat ke Johor utk Kenduri Abgku..
dengan kahwinnye abgku yg ini maka dengan rasminya sume kakak2 dan abg2 sudah berumah bertangga berbumbung bertiang dan beranak..upss..
Sampai Bandar Penawar tempat homestay kami menginap pukul 3am..
uhh..letihnya..aku tukar2 drive dgn adik laki..
Tapi hilang letih bila ramai2 berkumpul meraikan hari bahagia tersebut..
Sebelum pulang ke Keratong, kami singgah ke Ayer itam..
Aku memang suka pegi sini..sonok shopim kat sini..makanan dan barang2 perhiasan murah..
Hasilnye aku beli...
Tikar saiz sederhana kaler biru utk bilik RM23
Cik Sutun warna pink-beli satu percuma satu (gantung kat dalam keta) mcm2 budak2 jer..hikhik
Bunga bulat gantung dalam keta jugak RM10
Bear konvo-beli satu percuma satu (persiapan hadiah utk adik2 konvo nnti) sbb beli time konvo nnti mahal..
mcm2 lah lagi...
Sampai rumah 8:30 malam tu terus aku kerah anak2 sedara dan adik2 ku utk menyiapkan goodie beg sebanyak 500 bungkus yg berisikan air kotak, kek appollo, cekelat, surah yasin..
Lepas tu aku tido dengan nyenyaknyer kerana esok aku kena membersihkan dan menghias bilik pengantin pula..
Letihku dibulan September bermula...

Hari Sabtu lepas 22Sept aku telah menduduki Cambridge ESOL exam kat Taman Tun Dr Ismail..
Dengan sume opismateku yang terlibat..
Tak sempat study pon..lagipon dah attend kelas and kena paksa speaking dengan Pn. Kat pon dah cukup..Insyaallah..kena tido awal ni takut tak terbangun pulak lagi2 android tengah sakit..aku pinjam henpon opis jek wat mase ni..
Adekah sudah smpai mase utk aku membeli android baru? belum..
Pada pagi sebelum exam, aku terbangun setiap sejam..
3.30 am..tido balik..4.30 am..tido balik..5.30 am..tido balik..6.30 am..terus bangun subuh dan bersiap..
Sebab exam + henpon rosak, mindset aku kacau sikit..

Lepas tu aku drive balik kampung sorang2..3.30pm sampai Keratong..
Khemah pon org dah nk angkut pasal ade kenduri jiran lain esoknyer..
Pengantin laki dan pompuan siap tukar baju basuh periuk cuci itu dan ini lagi..esoknyer pengantin pompuan siap cuci longkang lagi..hahaha..
Pengantin pompuan aka kakak iparku ni..kecik, slim, cantik plak tu..muka dia tak mekap pon cantik.
seri pengantinlah katakan..
Dia kerja kat hospital kat Johor dan bertemu jodoh dgn abangku di hospital itu juga..
Abangku seorang jurutera yg mengendalikan sebuat projek pembinaan di hospital tersebut..
Umur kakak ipar baruku ini 28 tahun.tua setahun dari aku jadi boleh la aku panggil dia kakak tanpa rase berbelah bahagi..


Ramai puji Gulai Daging sedap..
Bercakap pasal gulai daging..ade post sebelum ni aku mengidam makan gulai daging mase sakit demam malam tu..haa..rase gulai daging ni yg aku ngidamkan..sebabnyer aku membesar dengan taste ini..maklumlah gulai ni makcik2 pakcik2 jiran yg msk..time kenduri dlu2..arwah mak selalu bungkus wat balik gulai daging..taste gulai ni tak pernah berubah dari dulu smpai sekarang..thats why aku dah biase dan suka dgn taste gulai ini..umph!


Otw to KL dulu, kat Nilai highway tu aku rase macam ade flash je kearah aku..phuiii!
aku rase tak bawak laju pon..kurang 100km/j. aku paling nyampah giler bile terpaksa menderma duit utk saman..bayangkan lah duit tu boleh buat baiki henpon aku yg tgh sakit ni..mmmmm..minta2 bukan aku ler..

Friday, September 21, 2012

Letih dibulan September


Keadaan seorang perempuan memang berlainan dgn lelaki..
Ada satu saat mereka akan merasa sebak, sensitif, marah, kecik hati tanpa sebab dan alasan..
Harini bangun pagi tidak larat badan dan kepala utk melangkah pergi bekerja..
Sudah seminggu badan masih tak cergas..
Hari ni amik cuti MC tapi rasa esok pon aku masih tak cergas..
Ingat, doktor cakap kena minum banyak air putih, tidur yang cukup..
tadi doktor ckp aku tak demam, check tekak dia kata ada merah2 sikit..
dalam hati ku berkata 'mmm baru lepas minum air bikarbonat strawberri'
Tapi apa org lain peduli..kerja mesti disiapkan.
Kamu dah besar, pandai2 lah menyembuhkan diri sendiri..