Wednesday, January 25, 2012

Cuti Raye Cina Seminggu

Semekom..hehe..cuti raye cine seminggu? yer..kihkih..dah lame kan tak cuti lama mcm ni..tak tau lah bos2 aku tau tak aku cuti lama ni.. sorang bos dah approve cuti aku, bos2 lain ni..hmm..tetibe plak risau sikit..yelah aku suke mendiamkan diri..ermm..aku tak nak bgtau diorg berkali2 aku cuti nnti diorg rase tak suke...aku rase lah..hmm..kalu aku bgtau beria-ria, diorg plak wat tak peduli lgsung..naluri tak pernah tersasar jauh..pedulik hape org lain dgn ko nik anisah, tak heran pon..ok2..
Skrg nak buat homework sikit..diharap aku mmpyi kuasa, tenaga dan semangat semula utk menyiapkan task2 yg tak siap lg nih..bukan aku malas tp masa mmg tak mengizinkan (kedengaran streotaip dan spt memberi alasan). Aku tak mau org lain fikir aku suke lengah2 dan ambil mudah..tp....hidup ni kite bukan berhadapan dgn chapter2 kerja sahaje..kdg2 ade perkara2 lain menjengah masuk.
Walaupon azam 2012 aku kena tido dalam pukul 12 malam, tp disebabkan aku cuti lama, aku kena berkorban sikit..buat homework start 12 malam...nak start dah pkul 10 mlm td tp tetibe kepala otak aku meronta2 nak edit gamba guna HDR photo editing..aku tak boleh membiarkan pemikiran aku rasa mengidam..aku kena lepaskan..:-)
Ok..aku sekarang duduk kat rumah atas dikampungku..rumah ni rumah kampung yg dibuat dari kayu2an, sejuk umah kayu bila mlm menjelma..semua ahli keluargaku tido dibawah, rumah batu, panas suhunya..bertemankan bunyian2 cik cak, cengkerik, cik tak..dan gigitan nyamuk kecil..berbekalkan sebotol air dan 2biji limau mandarin cina..

Ape yg aku buat cuti2 ni?~bersambung..
 21 Jan 2012 -Sabtu
Cuti CNY kompem jalan akan jem..ingat nak balik pagi tp pepagi ade keje pending lg..disebabkan tido lewat..aku konsider utk balik tengahari..ape gune balik awal2 tp mengantuk kan..
Aku drive ditemani adikku..Bertolak 12.30pm..belum pon pkul 1pm, kenderaan bergerak perlahan di Bandar Seri Putra dkt dgn Nilai..ini tak boleh jadi..maka menyesallah aku kerna tak prepare makanan dalam keta..mmgler sebelum bertolak dah mkn nasi lemak tp  jln jem kete gerak slow macam siput babi.

 Banyak tmpt jem hari tu..bermula Bandar Seri Putra+Nilai+Bukit Putus+Kuala Pilah+Senawang=hampir 2 jam jem. Tak dinafikan mmg mengantuk..makanan takde utk hilangkan mengantuk..aku tak tau nak wat ape utk hilangkan ngantuk..Nor pon dah penat dgr aku bercerita dan membebel..dah abes modal bercerita..aku bergosip plak (gosip beautifulnara)..abes modal bergosip..maka aku terpaksa menjual suara..nyanyi sekuatnyer..nor pon nmpak tak kesah (mgkin dia trpakse consider sbb aku yg drive).
Sampai umah pkul 5.30pm, aku tgk berderet kete kat umh aku..adelah dlm 4-5 bijik trmasuk aku..dah mcm nak raye plak aku tgk..padahal raye cine..


Esoknyer aku gi KL semule..haaa?? hee..melawat abg aku yg sakit da kat Klang..gi dgn 2 buah kete..hala ke sana mmg tak jem, maklumla sume org balik kmpg..Tengok abg sakit cenggitu buat aku sedar ttg kesihatan diri sendiri..kalu aku sakit, sapelah nk jage aku melainkan aku jage diri sendirik jew. Sekarang abang aku dah beransur sihat.


Lusanya, ade adik beradikku dah nk balik sbb keje.. yg belaja balik U..tinggallah adik lakiku yg cuti sem sebulan dan Nor..keje dia hari2 mesin rumput sekitar umah yg agak luas ni..dia kata dia dh byk jumpa lubang ular kat tanah mase mesin rumput..dia dah tutup dgn batu..eee..takutnyer..nasib baik jauh skit dr kwsn umah..nasib baik adik laki ku yg kuat mkn ni berdiet..tak mkn mlm katanye..senang sikit keje aku tak pyh masak mlm2..aku pon leh kawal mkn aku nih..hikhik.

Ade satu hari..ank2 sedara aku yg ramai ni nk jenjalan..yelah diorg rajin tlg aku basuh kete smpai berkilat jd aku tak hampakan diorg lah..bayangkan ade 7 org ank sedaraku masuk Viva sekali harung..nak tinggal slh sorg sian plak..ade plak yg bertakung airmata ni..aku bawaklah diorg ni gi mkn ABC..nasib baik ade Nor leh la tlg handle diorg ni. Makcik tokei gerai ABC ni baik orgnyer..layan jer kami sume..after ABC dah siap utk sume ank sedaraku ni..leh plak dia nanyer 'Emaknye nak order ape' caitt..nyesal aku pakai tudung bibik ni..nmpak mcm aku plak yg beranak 7 ni..hahaha






Hari2 seterusnya..kerja mula menjumpaiku di keratong..yelah hari2 client call mengadu itu dan ini, diorg tak kesah pon kite ni cuti ke tak cuti ke, tgh masak ke, tgh berak ke, tgh mesin nyior ke, tgh kupas bwg ke..yelah sebab kite cuti diorg tak cuti..bile ade problem..takkanlah kite nak buat2 tak angkat call, ignore je..tak baik tau..bile client ade problem, kite mesti solvekan mane yg termampu..SOLVE LAH SANGATTTT..(sambil kedua2 tgn dibahu)


Satu malam setelah berhari2 aku di kampung dan setiap malam aku hadap tv.. Aku bertanya soalan yg agak bodo pd adikku. 'Nape tv umah ni tak lekat kat dinding haa?? nape tv ni mcm kecik jew dari dulu??' adik aku beristigfar..bongok mung ni..tv 42 inci tu kan ade line..tgh baiki lorh..under warranty..tu yg dia bagi tv spare ni wat sementara waktu..ooo patuit la..awat tak habaq awai2..kihkih..

Ada satu hari, aku tgh wat keje Plus, aku dgr lagu kuat2 pakai earphone.Nor datang suh aku kuar umah tgk sape dtg bagi salam..aku suh dia balik tp dia ni degil betul.. Lantas aku pakai tudung..kuar umah..oowh..makcik2 jiran upenyer..adekah makcik 2 org ni dtg nak bergosip2 dgn aku..takdeklah...diorg dtg tnya kabar abg aku yg sakit kat Klang tu pasal ade salah sorg ank diorg ni terjumpa kami mase berenti solat kat Masjid Senawang waktu mgrib dlu..uishh.. cepat betul berita tersebar..maklumlah keratong ni wilayah celcom..3G/internet laju..Tapi 2 makcik ni kawan arwah mak aku jgk..baik dan ambik berat diorg ni..

Duduk kat umah mesti teringat zmn2 aku belaja/sekolah dan tanam buah anggur dlu2..teringat arwah mak..Itu sume kenangan..Ape2 pon bila dah lama sgt duk kampung rase berat pulak nak balik KL..:-)

Friday, January 13, 2012

Khamis dibulan Januari

Hari Khamis (beberapa minit yg lalu) dah lame tak menjadi hari yg plg memenatkan aku..tp hari ini, ia kembali menghantuiku..ermm..mujurlah aku boleh sambung buat kerja kat umah..aku paling tak suke ngadap kerja bile duk umah, maka beruntunglah kawan2 ku yg lain~walaupun mereka juge sibuk dan stress tapi sekurang2nyer tak payah sambung buat keje kat umah..tapi takper(suare baik)..buat keje smpai siap lepas tu rehat ler..tp weekend ni aku keje lg...takperlah(suare baik)..
Maka bile takdek org tolong bile dlm kesulitan dan keraguan..suare jahat meronta2..jadi naik angin..mulalah nak hentak tu hentak ni,,tendang tu tendang ni..muncung tambah seinci..tak puas hati itu dan ini..suare pon meninggi..diam sejute bahase..pastu mule la nak berair mate..tp bile dah umo cmni dah boleh mengawalnyer..tapi tak smpai 100%..ade juga terlepas..org lain terperasan..Manusia mmg tak sempurna..
Keje ni aku running dari tengahari tadi smpai sekarang masih lagi berputar..sampai bile kamu nak berputar2 haa..sekarang sepatutnye aku tido..aku nak tido! sel imunku kembali bercelaru..berair pulak mata ni..mungkin pedih ngadap lappy dalam bilik separa gelap ni dan mendengar lagu2 slow..eh tetibe terbukak lagu Biarlah Rahsia..bukan ape aku nak sangat beli lipstik SimplySiti bernama Biarlah Rahsia..maybe next gaji.

 

Bulan ini adelah bulan pertama 2012..kadang2 aku tak ingat hari..krn hari2 yg kulalui same jer, bekerja dan bekerja kecuali hari KHAMIS..aku kena alert lebih sikit..
Baru2 ni balik keje, aku naik lif sorang2, tekan no 15, pastu smpai satu tingkat tu aku pelik kenapa pintu lift trbukak sendiri, aku tengok ade org kat luar pintu tp diorang bukan nak masuk tp sekadar berbual2..nak aje aku marah..tp aku bukan jenis marah2 org..lepas tu tekan button tutup pintu..tp ia terbukak smule..geram sungguh aku..lepas aku tekan button tutup pintu balik..tetibe aku tengok no 15 semakin menurun menjadi 14..13..12..arghhh dgn pntasnyer aku tekan no 10 tapi arggh aku kalutt dalam cool..hahaha..tetibe pintu lift terbukak pada tingkat 8, seorg pemuda masuk..Aku?Aku still dalam keadaan separa sedar..dengan pntasnyer pemuda itu menekan button G..aku duk diam2..Scr otomatik, kepala otakku kembali beroperasi dgn baik..Sampai G, dia keluar dan pintu tertutup smula, aku tekan no 15 sekali lagi..Paham??xpaham xper..lagi bagus tak paham citer aku ni..
Itu je lah nak citer hari ni..habes aku karang citer ni pon keje aku masih berputar2~Running..Takkan lah aku nak kena berjaga plak hari ni..dah ler semalam sepatutnyer aku bangun pkul 12malam aku terbangun pukul 6pg..kan dah delay keje aku..
Ya Allah, Permudahkanlah urusanku walaupun kadang2 urusanku tak mudah dan moga2 lepas bace yasin(Malam jumaat sunat bace yasin bukan karoks yerp..) dan solat Isyak, hati menjadi tenang walaupon kerja ni masih tak siap dan perlu dipantau..Sabarlah Nik Anisah, kamu seorg yg sabar sebenarnyer(suara baik)..

Friday, January 6, 2012

Drama Melayu~Aku bukan anti tajuk drama melayu western

Aku nak citer sikit tentang drama2 melayu sekarang ni..memang le aku ni pengikut drama melayu..sebenarnyer banyak drama melayu yg best dari yg tak best.. maklumla dari kecik lagi aku tengok drama2 melayu dengan arwah mak dan adik pompuan...hmm..sekarang pon kat umah sewa xdek astro jadik drama melayu lah jadi santapan aku..
Sekarang banyak drama melayu tajuknye begitu western..xpelah asalkan jalan citer best..
Meh aku nak membebel sikit pasal drama melayu sepanjang tahun 2011 hingga sekarang..
Trilogi Cinta


Awal tahun 2011 mmg aku selalu sibuk smpai aku tak berapa nak tengok tv sgt, awal mlm lagi dah rase ngantuk..tapi satu malam aku ditakdirkan tertengok citer nih, mase tuh dah episod 2 kalu tak silap..dah le hero citer tu Rosyam Nor, xkesah ler dia hero tua ke yang aku tau, drama ni mesti drama produksi dia dan mesti jln citer dramatik sbb dia yg jadi hero..Susunan lagu yg baik~lagu Siti dan Kris, lakonan yg mantap..nangis jugak aku tgk citer nih..sbb byk bermain dgn perasaan..hehe mcm citer Gelora dihati Sara..tapi ending dia mcm kubang hanyar jer..haha

Nora Elena

Adaptasi novel Kasih Yang Suci tulisan Meen Zulaikha ni pon best jgk..bestlah bagi org2 yg suke berangan nak lelaki gentleman macam Aron Aziz ni..hehe. Aku tak berapa ingat pon citer ni pasal ending dia aku tak tengok sbb masih di opis~meeting.. Tengoklah tajuk citer ni~Nora Elena..western kan..aku bukan anti tajuk drama melayu western tp kalu bulih tukarlah jadi Nora Aminah ke Nora Anisah ke..hikhik..kalu gini gak tak komersial lah mok nik oii..

Soffiya

Walaupun aku tak minat langsung sumer pelakon citer nih, tapi disebabkan sume citer Tiz Zaqyah berlakon mesti best macam Nur Kasih tu..jadi aku tengok ler..dramatik jugak citer ni..lagi2 episod mula2 tu yang Soffiya jadi hamba seks bapak dia..Ending nyer pon bulih diterima, tak sia2 aku tengok..hehe

Tentang Dhia

Nape ade muka minah tu kat tengah tu, patutnye muka Melly baru betul..xsuke la..hehe..abes jer citer Soffiya, aku ikut citer nih..first episod lagi jln citer dia memikat hati..tiap2 petang abes je keje mmg aku tertunggu2 citer ni..dahler si Nora Danish ni comel bangat, Adi Putra plak macho abes..100% dramatik sbb jalan cerita islamik, sedih, bermain dgn perasaan yakni cinta, dan yg penting ade elemen seram ..yg part seram tu jrg2 ade dalam drama cinta melayu..Meraung aku tengok citer ni..hehe..bile citer nih abes, petangku tiade seri lagi..cedehnyer..

 Cinta Elysa

Haram jadah aku nak tengok citer nih..tengok lah cover diorg berdua yg poyo tu dah le mcm cover drama korea Full House jer..bukan ape, aku tak suke sangat dgn si Fasha Sendat yg byk kontroversi negatif..aku tak suke pelakon mcm ni..sama ah dgn hero citer nih..aku anti lelaki tak setia..hahaha..ape lah terbawak2 biawak plak..arghh yg penting aku tak tengok citer ni smpailah endingnyer. sebab hero heroin nye aku tak suker..hahaha.. nasib baik fasha sendat tak jadi heroin Tentang Dhia..

Vanilla Coklat


Serius aku tak suker tajuk cinta ni yg western..diulangi aku bukan anti tajuk drama melayu western tapi....tapi kalu takde mengena dgn jalan cerita ia boleh mendangkan kemeluatan oleh diriku terhadap citer ini..Aku tak tengok pon citer ni ntah best ntah tak best pasal prinsip aku kalu sekali aku tengok dah bosan, aku jadi tawar hati dah nk tgk..ade Vanilla Coklat kesah..haha..Tengok ah pelakon laki tu..mcm budak baru abes spm jer..haha..sori ahh aku tak tengok citer ni..

Bunga April


Bunga April..sekarang January ok..nape tak bunga January, bunga raya, bunga melor, orkid ker..bunga april?? wvc betollah..utk kali ketiga,  aku bukan anti tajuk drama melayu western tp aku dah bosan tgk drama melayu ala2 kaya raya ni, ade company besar2 cenggini, harta diwarisi anak laki yg segak bergaye.. very streotaip (betol ke aku eja nih)..tengok rupa heroin citer ni ala2 arwah Maikel jackson aku xberapa minat lah..lagi2 hero citer ni adalah kasanova diluar lokasi..hampeh..dari aku layan citer ni baik aku gosok baju nak gi keje esok pagi..

Gemersik Kalbu

Haddoii, abes citer Tentang dhia, aku harapkan drama adaptasi novel Gemersik Kalbu tulisan Anis ayuni best tapi..kurenglah..biase drama adaptasi best2 tp pengarah drama ni aku tak minat la plak, si Heykal Hanafiah tu laki Faezah elai(cerai bini tua kawin faezah elai, aku tak suke la :-p ). Hero dan heroin dah ok tp aku tak rase feel pon tgk citer ni..bile babak sedih aku tak nanges pon tu yg pelik tu..Macam syok sendiri pon ade..bulih plak aku terlelap 2 kali lagi Khamis lepas tengah2 tengok citer..adakah aku terlalu letih ataupun citer ini membosankan..yer tak syak lagi, citer ni agak membosankan tp aku masih mempertimbangkan utk menontonye lg sbb dah xdek citer lain aku nak layan petang2 balik kije..tengok kecantikan ayu raudhah dan kehenseman akasha pon xper la..

Dingin Lavenda

Drama ni diilhamkan daripada novel DINGIN SALJU INDIANA tulisan Nurolsham Saidin. So sweet 3 org ni jalan citer yg menunjukkan nilai2 persahabatan, agama, ilmu dan antara 2 budaya yakni melayu dan oversea~Australia..tak sabar nak tengok camner kisah mereka bertiga minggu dpn di Australia..dah lame citer melayu tak buat shooting kat obersea..harap2 selalu tunjuklah bunga lavender tu..tajuk citer western kan..hikhik..dengan ini malam Sabtu ku bermakna dengan adanya citer ini..


Puas aku membebel sorang2 kat sini..biar pon blog aku takdek orang singgah xper..ni blog aku mcm diari aku jgk lah tmpt aku berkongsi citer, melepaskan perasaan terpendam dan idea menulis..Terima kasih pd sape2 yg bace yerp..ingt nak sorok blog ni tapi..biarlahhhh! :-)

Thursday, January 5, 2012

Selamat Tahun 2012

Ini post pertama untuk 2012. Jika penutup 2011 aku dlm dilema..ceh..dilema la sangatt..tp sekarang tidak lg..Aku sudah membuat keputusan utk berdiam diri, tak mau diberi harapan dan memberi harapan. Mungkin belum jumpa Mr Rite yg sebenor-benornyer lg..hikhik..
Terus menerus menyibukkan diri dgn kerja, bagi aku..semua org akan berhadapan dgn keadaan stress yg akan melanda pertengahan tahun sikit mase lg..spt thun lps..tp perkara yg akan datang kite tak boleh nk jangka..Jangan ler risau..
Kite tak boleh lari dari bebanan kerja..yg penting kite sudahkan ape yg belom sudah, kalu kite rase gentar utk berhadapan dgn bebanan tu, kite kena ingt mungkin ade tangan2 ghaib yg akan membantu..kalu ade jodoh rejekiku kat EBi tu adelah kalu xdek nak wat mcmane..pendek kate jangan pikir la benda2 yg akan dtg tu,,kite xakan tahu ok..bile kite sibuk dan berkorban org tak nmpak, bile kite rilek or cuti or silap wat kerja ke itu lah yg org selalu ingat..takper lah..
Azam tahun baru? tahun ni aku berazam utk meneruskan idop seperti biase..Tahun lepas byk benda aku nak..
1. Henpon Android-Aku pilih Xperia sbb mmm aku suke henpon cap Sony E pasal sound best dan tahan lasak, sekarang dah setahun pakai, byk kali jatuh still ok cume charger ori dah rosak.
2. Kereta-Memula tu aku pikir bile dah pakai kete nnti tak leh la nk shoping sakan, kena beringat sokmo, byr bulan2, servis, insuran setahun sekali. setakat ni dgn gaji yg sederhana, aku masih boleh bertahan, cukup2 mkn, simpan sikit2 'cume'...........................
3.Aku ade beli sofa utk rumah kat Krtg 5..hehe..sebelom aku beli keta, sume kehendak aku tunaikan sbb bile dah terikat dgn aset keperluan yakni Viva aku tu..susah le aku nak beli..
 4. Mesin basuh-Sebaik ajer dapat bonus pertengahan tahun 2011, trus aku usha mesin basuh..yelah baju banyak, tak larat nk basuh tangan dan duk mencangkung sambil menyanyi2 dalam bilik air..xboleh tahan ler..
Itu jer utk tahun 2011-Syukur kan..:-)

Azam tahun 2012 adalah...................yg 'cume' tu adalah...............bayar Ptptn..Sekian.
Aku nak tido lah, nnti esok susah bangun subuh..tapi nk citer jgk mase abes meeting pkul 8 mlm tadi..mase tgh nak berkemas balik, tetibe kan pintu pantry terkuak tetibe..terkezut sikit aku..naseb baik diorg tak blah tinggalkan aku tutup opis sensorang..aku pompuan ler..naseb baek tunggu..pintu pantry oh pintu pantry... mengapa kau begitu haa..
*Bersambung..