Wednesday, May 27, 2009

Week 2

Aku balik kmpung bila cuti 2 hari..bila nk balik sni semula rase x semangat lgsung..aku selalu harap mase cepat lah berlalu seperti selalu..hmm..hari isnin tu tuhan telah memberi aku sorang kawan baru, nama nya Asmaq, bdk pra-praktikal selama 3 weeks. kmpung dia pn dekat dgn kmpung aku..sembang2 punya sembang dia rupa-rupanya sepupu kpd suami ily..hmm..orgnya ramah dan boleh tahan gila-gila..seminggu kenal dia mcm dh sebulan kenal..dia selalu lepak kat meja aku..smpai ramai jgk staff kata kami adik beradik la, muka nk serupa la..hmmm..apa pun aku dah x boring nak mampus mcm minggu lps..

minggu nie jgk aku jumpa my supervisor..jadi start minggu ni bermula lah kerja yg aku kena buat, practical training student database system utk kolej nie..my supervisor orgnyer efficient and effective, aku rase la..sbb cara dia suruh aku buat itu and ini..hmm adelah yg membuatkan aku beranggapan mcm tu..susah nk explain kat sini..

Tuesday, May 26, 2009

Week 1

Minggu pertama praktikal rs mcm di awang awangan..my supervisor pn xdek dlm minggu tu..jd aku xkenal my boss n xtau kerja ape nk buat..jd aku tlong2 je la kerja2 kak ma, staff bwh my supervisor. aku ade tgk gamba en.zahid(my supervisor la..).aku pikir maybe dia org yg tegas atau garang ke..hmm..ntahla..selalunya ape yg aku aspect..lain dgn realiti..



aku betul2 boring minggu tu..aku rs mcm mase lambat sgt berlalu..xdek kwn nk bercerita, xdek kwn nk ajak mkn-mkn..aku byk buat hal sendiri..kerja ape yg aku buat..asyik termenung merenung dinding gamba sultan pahang..sultan tengok aku, aku tengok sultan..bila staff/lecturer lalu dpn aku..aku tunduk muka pndang lantai..hehe..pemalu jgk aku nie yerkk..bukan ape..meja aku tu aku kat tmpt yg terbuka..lecture/staff lalu lalang




Yang baju biru tue bukan aku..ini la environment tmpat praktikal aku..

Bila time tengahari tu..aku rase mcm nk tido jer dlm biliksurau dekat je dgn meja aku..tp bila pikir balik..surau tu bkn utk student..utk staff situ..nk mampus kalau tgk aku berdengkur kt situ..dahla pengarah kolej tu pompuan..perangai staff kat situ, ader yg nampak sombong, ader yg x sombong, ader jgk yg buat tak tau..ada yg igt aku lecture baru, ada yg ingt aku kerani, ape-ape la, suka hati korang la..disebabkan tmpat aku kat tmpat terbuka..bila time akak sebelah aku tu balik je..mula la aku xtau nk explain camner kalu student kolej tu datang tanya macam-macam..sbb diorang igt aku staff kat situ..aku selalu cakap camnie.."sila masuk bilik tu, tanya akak tu""sila masuk bilik ni, tnya akak nie""korang jalan terus..pastu belok kanan..""korang datang esok je la""saya xtau la, sy baru lg kat sini"hmm..ikut hati nk ajer aku letak memo"sy budak praktikal kat sni, xsmpai seminggu pun"wat camtu??nak mampus..nnti org kata aku sombong nk mmpus..xpala aku ikhlas tolong mane yg tau jer..

ade jugak aku kuar mkn dgn kak ma, aku rase makanan kat situ mahal skit dr perlis..roti canai kosong 90 sen, kat arau 70 sen je..memangla semahal namanya, Indera Mahkota..hmm..hubungan aku dgn kak ma and kawan2nya pun tak mesra lagi..aku jd penyegan, pendiam dan pemalu tahap sederhana..hehe

Monday, May 18, 2009

Sem 5 story

Artikel hari nie bukan tentang praktikal aku, tapi tentang gamba2 menarik yg aku amek sepanjang sem 5 awal thn 2009 nie. Inilah kerja aku kalau ader masa yg ‘terlebih luang’ hehe..
First of all yer adik-adik, kebakaran yg melanda semak samun dekat jer dgn umah aku yg berlaku pd 5 februari..


Pemanasan yg melampau di perlis menyebabkan terbakar disana sini, berasap disana sini, berangin disana sini..umah aku plak berasap kat dapur jela. Disebabkan itu, penah housemate aku yg sorang ni terserempak dgn sekor ular ape ntah warna hitam..xtau la ular ape..ular kapak ker, ular sawah ker..ntah2 ular tedung..

ular tu kat bwh sinki dapur, besar la jgk sebesar batang paip katanya..lucu la jgk sbb maser dia gelabah tahap cipan nk beranak tuw..aku tgh bersiap nk gi kelas tengahari tu..kami pun keluar rumah mintak tulun..tulun..panggillah ‘jiran sebelah’.. aku pn takut nk gi tengok or tangkap..jiran sebelah umah aku tu student laki jgk.hmm diorg masuk umah kitorang dlm 3 org gitu utk menjadi kabir hero kabir zero menyelamatkan kami..hehehe. last2 tu,bila kami sumer masuk semula..ular tu pun xdek..geramnyer aku..raser mcm diperkotak katikkan oleh ular tu..x pun ntah2 ular tu nk ngorat housemate aku yg sedang ayu memasak di dapur..dipendekkan citer yg panjang ni, ular tu hilang mcm tu jer tanpa kami temui semula..ntahla..misteri betul!!

Gamba ni maser ader ekspo kat RPA, Arau. Aku naik dgn mira dan tini..hmm ni first time aku naik natang ni..xdpt naik kat genting, naik kat arau pn jadi la..aku sabenarnya sakit perut nk ehem2..bila naik natang ni hilang suma rasa tu sbbnyer..huhu..jeritan batin tini terkeluar abih time tuh. Aku ni mmg la org yg cool(perasan) tapi disebabkan aku nk memeriahkan suasana aku pn jerit la jgks..hehe.

Binatang peliharaan sapa la nie kat makanan org..ish3..teruk betul..kalau la aku jadi tuan punyer makanan nie mau nyer aku flush natang tu kat lubang jamban..hehehe..ader berani?!




Sapa ni? Ni la penceramah uitm penang bg ceramah pasal personal development.. tgk muka dia yg ala2 chinese ni mmg leh cam dia org Sarawak/Sabah..hmm mmg pun..penceramah ni mmg lawak dan budak sumer suke mcm gamba di bawah..hehe

Tapi time petang menjelma, masuk plak penceramah yg serius..hmm ape lg bdk2 ni mula la ZZzzz..biase la modul 5 kan..aku? jgn citer la..berapa episode mimpi dah aku alami..

Menarikkan roti ni..ni si inat yg wat utk dia sendiri, bkn utk aku..dia x pelawa pun aku..aku punyer la telan air liur..hehe..tangkap gambar je la..inilah mknn si bujang yg nk study pd mlm hari..


Inilah gamba warga emas yg menghabiskan masa tuanya di rumah Seri Kenangan Kangar..kesian aku tengok diorang ni..mane la ank2 diorg, sedara mara ker..teringat aku kat mak aku..ape la dosa mereka smpai nasib jd mcm ni. Aku xleh nk bayangkan, kalau la aku kat tmpat diorang, aku mesti nk disamping ank2 dan cucu..nie.. huhu..terkuar jgk airmata maria ni..

Opah 2 org nie aku rasa tgh menunggu ank2 diorg datang..aku rasa la..penantian suatu penyiksaan

Mari-mari-mari..opah nk bergosip nie..

Izah ni punya la nk nyorok bila menangis, akhirnye aku berjaya jgk snap..sabar la izah..hehe


Opah yg isap rokok daun ni la aku rasa opah paling rock n sempoi..tp dia ni tak byk ckp pun..yeke..ntah2 aku yg senyap..pndai ckp org..ape pun opah ni mase muda2 dia dlu dia tomboy kot..hehe

Aku ditugaskan kat bhgn dapur..hmm penat nk pengsan aku mengupas udang yg byk tu..sbb penat punyer pasal aku pn curi2 minum air oren bergelas2..disebbkan tu aku jd kenyang..se’eh aku rase..nie la mknn tengahari aku..pisang tu disusun sebegitu kerana aku nk elak semut masuk..hehe

Lps tu aku tgk byk lg pisang kat meja tu..rmai kwn2 aku menghasut aku utk menapau pisang, diaorg amek kesempatan sbb aku ader paper beg..hmm.. xdpt tapau lain, tapau pisang pn jadikla..aku nk amik sebijik dua jer..tp disebbkan aku ni org yg prihatin terhadap org2 rumah aku..jd aku amik la barang setandan dua..hehe

BERSAMBUNG..

Wednesday, May 13, 2009

Hari pertama LI

12 Mei 2009 adalah hari pertama aku LI (latihan industri) di kkk..ape tu..hehe biarlah rahsia..disebabkan aku menumpang di umah pak sedara makanya aku kena la ikut rentak dia. Aku bersyukur sgt mpyi sedara yg baik hati. Pukul 7.30 pg aku masuk kkk, bukan disebbkan aku seorg yg suka gi awal, tp pak sedara aku kena gi ngajar kat UMP. menumpang buatla cara menumpang beb..aku takut gak kalu aku terlalu awal..hmm..xla..masuk2 jer dh ader staff tersengih kat situ..bkn tersengih padaku..aku disuruh menunggu diruang tamu..apa yg aku buat..hmm..cuci mata je lah..pastu aku disapa seorang lelaki dlm 40 an..lelaki ini lah yg ambil pedulik aku..jadik dialah yg tolong uruskan lapor diri aku..sekejap jer dh settle..walaupun dia sebenarnya xdek kena mengena dgn LI aku..hmm yer ker..ntahla..lelaki itu adalah En Sya amri, ketua jabatan kejuruteraan dan kemahiran. Tima kasih la pada dia dan anak pompuan comel dia yg ader jgk kat situ, Syirah.

En. Sya amri suruh aku n anak dia join meeting audit dgn certain lecture..dh la xdek kena mengena dgn bidang aku..kena meeting plak dgn lecturer2 muda kat situ..kena plak dia introduce aku secara details..raser bangga plak aku..lps tu aku mula la berkenalan dgn staff kat situ especially pembantu supervisor aku, Kak Ma..aku duk sebelah dia..

Kak Ma yg tgh baca surat koba sambil tersengih..kak bj merah tu kwn dia..
Borak punyer borak aku ternampak seorg wanita yg membuatkan aku tertanya2 "macam penah tengok dia ni..tapi di mana ya.." nk tegur segan..lalu mase dia xda..aku tnya la kak ma..lecture tu asal mana..mana la tau org kmpg aku ker..senior aku ker..jiran aku ker..kakak ipar aku ker..tp jwpn diberikan kak ma lgsung x membantu aku membuat detection terhadap leturer pompuan tuh. nk dipendekkan citer, time aku lepak2 kat tmpat aku, lecturer pompuan tuh dtg la duk sebelah aku, borak2 skit..ntah camner terkeluar plak kata2 yg terpendam tuh.."kak nih mcm penah tengok la tp x ingt kat maner"dia suruh gak aku ingt kat maner aku jumpa dia sehinggalah aku ckp aku ex student poly dungun time diploma dlu..makanya dia menepuk pehaku dan berkata "patutla..sy lecturer kat poli tu dulu.." hmm..betullah instict aku..walaupun dia xpernah jd lecture aku dan poli tuh dah 4 thn aku tinggalkan..

Friday, May 8, 2009

Minggu akhir sebelum praktikal yg membosankan..

Apa lah yg harus dibuat jika aku ditinggalkan sebegini rupa :(( aku ditinggalkan oleh.......housemateku..argh..diorang dh balik kmpung..kalau aku ditinggalkan setakat sehari dua, aku x kisah..tapii..seminggu beb..mana hati tak tahan menanggung bosan dan rindu nk balik kmpung jgk..altromannn..selamatkan aku dan kuarkan aku dari zon arau ni..tolongggg, alamaak oltroman jauh kat jepun..sapa yek..papaya tulun..tulun..last paper aku ahad ni..tp dah berhari2 aku x study..aku wat ape yek..nape la mase cpt sgt berlalu..hari2 yg aku lalui sama aje..meh nk citer skit kat sni..pagi2 tau tau je la kan..aku dh x ikut cerita kat tv1 tu, 'dari mata arisa' sbb byk episod dh aku tinggal..jd aku mcm x teruja nk tgk dh citer tu..tengahari td aku terbukak citer pilipina..ade pelakon pompuan lawa tu, kristine hermosa, aku suka sgt tgk citer kalau dia berlakon..teringat citer pangako sa yo dan lain2 yg dia berlakon..sukanyer aku..kalau la dia berlakon dgn hero lama dia tu..hmm..tp asyik bawa watak org miskin jer..hmmm
kristine hermosa (kakak angkat aku nie..)

Betullah kata org kalau paper last semangat nk study lemah semacam..tp aku xdek cuti..pas ni praktikal.penatnyer..pendek kata, smpai ujung tahun ni la aku sibuk n buat2 sibuk n menyibuk..
study + chating = x membawa faedah..hehe


Gamba diatas xdek kena mengena dgn cerita di sini..tp aku lukis time aku bosan nk pengsan tahap cicak terputus ekor.. dlm lab time encik khairul yg comel tp dh berkahwin nie bg ceramah..

Tiap2 ptg aku akan kuar pinjam skuter inat masuk uitm..nape aku masuk uitm yek..tiba2 mcm ader benda je x selesai lg..huhu..tp dh selesai dh urusan psal praktikal tu..lps tengok citer matahari, dieha ajak aku kuar makan..hmm nk tau tak tini..nie la projek aku n dieha tiap2 mlm kuar makan di lokasi berbeza..aku jrg sgt kuar mkn, bile kuar mcm skrg,rase mcm laju je duit mengalir kuar..tp sbb bosan punye pasal..lgpun bila lg kan..tahun dpn aku akn tinggalkan arau selama-lamanya(dh grad la, bukan tu..)..huhu..kpd 2 org housemate aku,inat n min(bkn sekelas)..nasib baek ade korang berdua di sisi aku..xla aku bosan tahap lipan tua..pd inat, timakasih la ko pinjamkan skuter kesayangan ko kat aku yg sebatang kara kat sini..ko pun lps ni dh grad..ko nk kuar dh dr umah sewa ni..pastinye aku akn rindu kat ko sbb ko ni selalu jgk wat aku ketawa..aku pn xleh la lg nk kacau ko yg agak penakut pd binatang peliharaan aku tu..hmm..

inat (pewwiittt!!)

last pose dgn inat sebelum aku bertolak..


binatang peliharaan sapa la nih..

Dlm external hardisk aku byk gile movie yg aku copy dr kwn2..tp aku lgsung xtgk..dlu aku ni hantu citer korea..esok nk exam pn aku penah menjeling2 tgk citer full house..kenapala aku jd mcm ni.alih2 citer yg sama jgk aku tengok..citer ape lg...citer kuch2 hotak hai la...nk dkt 10 kali aku tgk..tak pun sin chan..sin chan tu aku tgk time nk tido jer ptg2..aku bukan la kemaruk sinchan mcm tini tu..hehe..
sabarje la niq..hari kamu akan tiba jgk..

Wednesday, May 6, 2009

Misteri ayam goreng Bey - 2005 story


(sekadar gambar hiasan dan renungan-gamba thn 2009)
bkan ayam goreng ini yg aku maksudkan..tp ayam goreng pasar mlm dungun nyer..


(gamba thn 2006..celebrate sbb dh abes blaja kat poli)
bey with aini..bey mkn ayam goreng tapi cap kfc la..
Satu hari time bulan puasa ke tak puasa ntah aku pun dh lupa…aku keluar dgn mira, norji, yuh..pergi pasar malam..tp bey n fizah kirim aje kat aku..sebab minggu sebelumnya set² aku kirim kat diaorg..jd mungkin bey n fizah berasa agak gentar utk pergi tiap² minggu kerana tak sanggup nak melihat senarai makanan yang bakal dikirim oleh kami..bey kata dia nak kirim ayam goreng jer..lega aku mendengarnya..hehe..kat pasar aku pun beli ayam tuh barang seketul dua..tp bila balik dr pasar tak sempat nak bagi kat dia..niat hati nak bg kat dia lepas kami makan..so lepas makan..aku pun carilah ayam goreng tuh nak gi kat bilik dia..puas aku cari bukan setakat kat bilik aku,bilik norji pun aku geledah..cari² sampai bawah katil pun x jumpa..last² aku wat keputusan utk bersemuka dgn bey secara berhemah..bey terima takdir ilahi di atas kehilangan ayamnya dengan penuh ketakwaan..dia ada tanya kemanakah hilangnya ayam goreng itu, aku tak dapat menjawabnya sehingga kini wahai bey..lantas aku memberi beberapa andaian sebab musabab kehilangan ayam itu spt berikut:
1. Ayam goreng itu hilang kerana berada di dalam perutku.
2. Ayam goreng itu hilang sebab aku tertinggal kat tempat org yg menjualnya.(andaian ini juga tak diterima 80% kerana kalau tak, mesti org yg jual dah panggil aku)
3. Ayam goreng itu hilang sebab tercicir dan tergolek²ketika aku naik bukit ke asrama (andaian ini ditolak kerana aku telah keluar berjalan dr asrama ke pondok pok guard utk mencari ayam itu tp tak ditemui)
4. Ayam goreng itu hilang kerana aku tertinggal kat pondok rehat kat pasar (andaian ini boleh diterima berikutan aku ada seketika berehat kat situ kerana terlalu penat berjalan keliling pasar dgn tangan penuh dgn plastic makanan..mungkin ayam itu tertinggal disitu diluar kesedaran aku dan pihak tidak bertanggungjawab memakannya..andaian ini berkemungkinan tepat kerana sudah terjadi kes seorg student pompuan memakan berger orang tanpa kebenaran dimana tuan punya berger masih ada lagi di tempat kejadian.)
5. Ayam goreng itu hilang kerana aku tak membelinya (andaian ini sungguh mengarut kerana resit pembelian masih ada… )
6. Ayam goreng itu hilang kerana tertinggal dalam van prebet (mungkin jugak..) sudah lah aku malas dah nak taip byk² walaupun dalam kepala aku masih ada 27 andaian lagi…

Friday, May 1, 2009

antara aku, amira, dan fatin..

Bile tngk muka amira, mcm muka aku mase baby dlu, btul tak?(perasan)..hmm x heran la aku kan mak sedara dia..di harap amira teruslah mewarisi kecomelan dan kejujuran mak sedara dia ni..(perasan lagi)..tapi jiran sebelah umah aku penah bergosip dgn kakak ipar aku, makcik sebelah umah tu kata aku mase kecik mcm fatin..tp aku slim skitla dr fatin time tu..sapa fatin.. ank sedara aku jgklaa..

aku dgn mak aku mase muda..

amira
fatin