Sunday, March 29, 2009

Minggu Suaikenal yg tak kenal sapa

9 Jun 2003, pertama kali aku menjejakkan kaki di PDT..sama macam korang semua..namun kini nama PDT sudah tidak wujud lg didunia ini krn sudah bertukar nama menjadi PSMZA, satu nama yg cukup asing bg kita..
Sepanjang minggu suaikenal..aku tidak mengenali sesiapa kecuali rakan sebilik..
Pun begitu,kami tak pernah bersama kerana selalu saja terpisah disaat² genting semasa MSK.dan dlm minggu itu aku hilang 4kg berat badan. Maunya tak hilang..makan tak kenyang,mandi tak sempat, tidor tak cukup, minum tarakk..sampai satu tahap rasa nak teguk jah air paip tp aku takut cirit pulak..bayangkan kalau kena cirit time kena jalan itik..sapa susah..encik kojichacha jugak..aku ada jugak hati nak amik 2gelas air sirap masa time makan tuh..tp aku takut jugak kalau² akak ajk msk jeling² kat aku..batal jela niat tuh…

Aku start tinggal berjauhan dgn family bila masuk poli dungun dlu..byk sgt kenangan aku dpt mase duk situ..smpai skrg pun x bisa ku melupakannya..cehh. especially geng2 aku yg 9 org tu..skrg aku miss so much all of them. disini aku nk cerita skit ttg kwn kesayanganku sume ni..

Mase kena ragging at 1st week(minggu suaikenal) aku jumpa YUS (bkn nama sebenar)dr rantau pnjg. aku tertengok muka dia sebenarnya sbb muka dia mcm ank org india..hehe. aku tengok jer dia sbb mase kena ragging, dia asyik gelabah je..yuh ni pendiam orgnyer, kecik molek, manis, takut lipas a.k.a serangga. jd aku selalu la kaco dia dgn lipas. Lepas aku bunuh lipas tu aku akan baling kat dia, sure jiran2 terbangun dgr jeritan batin yus..hehe..tp x tahannyer, maser dia menjerit tu, tgn dia duk pukul2 org berdekatan dia, sakit tuww.aku penah rase. so, lps baling kat dia, aku lari menyelamatkan diri..sesuatu yg amat aku rindu ttg yuh adalah sound bersin dia yg begitu merdu, nyaring dan good pitching..hatt..chuummm..


Mase week tu jgk aku kenal NORJI.tu pun dlm surau poli..sapa yg period kena duk belakang, so aku duk la sorang2, pastu terjumpala plak dgn minah kelantan yg peramah ni, dia org bachok sbb tu mulut dia becok sekali. norji ni suka ketawa, suka wat lawak.. aku dgn dia sepesen la cuma aku pemalu skit dr dia. hehe.. hal dia yg wat aku xle lupa mase kat restoren nasi ayam, time nak byar tu, dia jalan laju kearah abg cashier tu, disebbkan tapak selipar dia licin, makanya, dia terbabas xsempat nk brek,hahahaha, nasib baik xterlentang..kami cepat2 kuar dr tmpt tu lepas bayar n tergelak2 sepanjang jalan..gelakkan aku pd dia x terhenti disitu, mase smbhyg maghrib berjemaah kat surau poli hari tu jgk, aku masih xboleh berhenti gelak mse sembhyg..mmg xkusyuk igtkn hal tu..


haa..yg ade tahi lalat manis di pipi tu nama dia INA from Gaal, pasir puteh. dia begitu bebangga dgn kmpungnya..hehe
Disebbkan aku suka keluar pergi tengok tv..masa tulah aku kenal si ina yang montel nih…ina pun ada gaya tersendiri..dia suka sgt pakai tuala hijau kat kepala dia..pastu dia keluarkan sikit telinganya menampakkan dia seorang yang digeruni persis Firaun..mula-mula jumpa ina, dia sangat natural orgnya,menampakkan dia orang kampong yg sejati..aku tegur dia sebab aku tahu dia sekelas dgn aku..sapa yang tak kenal dengan gadis bertahi lalat di tepi pipi ni..itulah trademark ina yg menjadi ingatan sesiapa sahaja yg mengenalinya..tak percaya??tanyalah Pok Ya prebet…yer mmg betul, aku selalu terserempak dgn dia kat dlm bilik tv..tapi tak pernah pulak aku jumpa dia kat kafe ke, kat kantin..seingat aku satu sem tuh aku tak jumpa dia kat tempat spt itu melainkan tv dan bilik dia…kalu jumpa mahunya aku mintak autograf dia..dan buat kenduri doa selamat kat pusat islam..


Aku kenal mira pulak sebab dia satu kumpulan LDK dgn aku..tapi aku tak rapat dgn dia sebab kami jarang bertegur sapa..mungkin jugak dialah orang yg selalu lambat datang kepada kumpulan. Aku masih ingat muka mira dulu..dia tak nampak tinggi lagi masa tuh dan dia pakai tudung agak bulat..Cuma aku tengok hidung dia mancung,dan matanya yg redup..heheh..dan dia agak peramah jugak…mula rapat sbb dia selalu berhijrah ke bilik yuh,rakan sekampungnya..dgn Mira mmg jodoh panjang sbb sekarang pn aku dia masih bersama di uitm perlis :))


Masa pertama kali masuk ke kelas..aku rasa agak takut..maklumlah meja kelas tersusun dua..aku tak tahu nak duduk dengan sapa. tp masa tuh belum start belajar lg kerana baru nak buat perlantikan ketua kelas yang disandang oleh si Zainal selama-lamanya. Masa tuh aku kenal dgn Aini from Tumpat..ada satu ketika entah macam mana kami boleh duduk bersama..masa tuh lecturer tak da..jd apalagi aku berbual lah dgn sesiapa sahaja yg berdekatan dgnku..aku tak sangka aini ni org kelantan sebab cara dia bercakap dgn aku mcm org luar..very clear..tapi selepas setahun kenal Aini susah pulak nak dengar dia cakap luar..dan dia sudah kembali pd loghat asalnya…welcome²..Aini ni mcm mak kitorang kat umah sewa tu, bile time tgh bersiap nk gi kelas, mesti suara dia yg menempik..cepat..cepat, pok ya/pok mae dh dtg..sapa pokya/pok man? they are our private driver..:))


Sal oh sal..aku kenal dia sebab dia jiran dekat dgn bilik aku..aku selalu jugak bertandang ke bilik dia tp aku tak biasa sgt dengan kak Mazni..loghat ganu dia sgt pekat..maklum lah org kuala berang …sal lemah lembut orgnya tp kulit dia dahulu tak secerah sekarang dan aku boleh ingat wajahnya yg mengalami peralihan dr edisi remaja kepada anak dara..hehe..jgn marah ya..


Bey dgn fizah, kedua-duanya aku kenal serentak sebab dia duduk betul² depan aku dalam kelas..bey dan fizah lah yg selalu berborak dgn aku..aku juga suka mengusik mereka berdua..suara fizah bile berborak sangat halus dan begitu lemah lembut bila berbicara,fizah org kota bharu.. bey pulak dgn lawaknya dan ‘ang..ang’ di penghujung ayatnya cukup buat aku senyum sendiri..maklumla org Ajil,ganu..mereka selalu gak membuang mase dgn aku tika mereka kesunyian..bey ni kelakar orgnye, berehi wat lawok katenye..mmg sekepala dgn aku.

Saturday, March 28, 2009

Bukan salah pokok pisang


Pagi tu mak aku suh tebang pokok pisang tepi umah aku sbb pisang dh masak. Time aku pegang parang dgn tgn kiri aku, aku bukan main sungguh2 lagi tetak batang pokok tu, mak aku jd mandur la mase tu tgk aku tebang pokok, maklumla aku kan anak mithali..

tetak punyer tetak, bila dh nk tumbang tu, aku tolak dgn jari telunjuk aku jer.. uish, hebatkan aku..pastu aku pn tengokla pokok yg aku tebang tu jatuh tersungkur di pintu syurga.. chek punya chek, mana ntah peginya buah pisang tu, time nk tebang td ade jer sengih atas pokok. aku tengok la sebelah pokok yg aku tebang td, alamak, salah tebang la, hmm,mak aku ape lg, pot pet la x henti2..aduyai..tula, sapa suh mak aku suh aku buat, tu kan kerja laki..aku jgk yg kena, lainla suh makan pisang goreng ke, aku nak la..

Thursday, March 26, 2009

Yg pahit Pengalaman, yg manis Kenangan

Ada org kata time belaja lebih best dr time bekerja..aku pun rase mcm tu jgak. aku pernah rase environment bekerja yg 'minima'.. walaupun time belaja skrg byk perkara yg melukakan hati berlaku, kadang2 membuatkan kita sedih dan marah..aku sedaya upaya mengganggap yg pahit itu pengalaman, yg manis itu kenangan..bukan ape sbb pejam celik pejam celik, aku dh sampai sem 5 dh, ujung thn nk abih daa, dlu mase sem 1, aku menghitung hari bila lah nk abih nie..hmm entahla..walaupun tahap kekonfident menurun dan kekompiusan meningkat, aku sedayanya menghargai diri sendiri dan setiap detik yg berlaku..ikut hati mati, ikut rase binase..Keep it up for aku..

Sunday, March 22, 2009

Cikgu Rosman


Cikgu Rosman adalah cikgu bhs melayu aku time darjah 6, 1997. dia ngajar kelas aku since drjah 5 lg sbb tu aku susah nk lupa jasa cikgu yg sorang nie. dia kelakar nk mampus, bujang(masa tu), baik hati, sederhana hensem, and always memotivatekan murid2 dia.. Aku pernah dengar citer adik aku yg blaja bm dgn dia jgk tahun seterusnya, cikgu rosman selalu sebut2 kelas 6 Pintar 1997 adalah kelas paling best dan plg dia rindu.. aku rase mcm sedey plak..bukan ape kami sbg ank2 murid dia dlu terus lupakan dia bila masuk sek men. Sampai la thn lepas, aku terserempak dgn dia dr jauh dgn adik aku, nk tegur ke tak, aku amik keputusan utk tegur dia krn dia pernah citer time mase kami blaja dgn dia dlu, dia plg suka kalu ank murid dia tegur dia, means tegur cikgu la, jgn la wat sombong..dia lgsung xberubah, x nmpak tua pn..maintain je, cuma dh beristeri dan ade anak laki sorang, isteri dia pn muda dan cantik, dia kata isteri dia pn bekas ank murid dia jgk..hehehe. Semoga Cikgu bahagia selalu..rindu plak aku time darjah 6 dlu.. kalaula mase dpt berputar balik..

Friday, March 20, 2009

Test JPJ



Pagi td aku dh wat test JPJ, alhamdulillah aku lulus. awal jgk la aku pegi dgn niat nk abih cpt2, last2 dpt no. ke 34 dr 70 orang kat situ. dari kul 8 pg menunggu, peg. JPJ x dtg2, tu yg wat aku tersengguk2 dan menguap berpuluh2 kali. hampir 9.30 pg, baru start test, aku tengok sumer org mcm lulus, mane taknyer, masing2 mempamerkan senyuman hingga ke telinga. mcm2 gelagat aku tengok. sbelum test mula, cikgu yg ngajar tu mintak maaf pd sume sbb laser dan strict nk mapuh dan dia bg tips utk hilangkan nervous dlm litar adalah dgn membayangkan peg. JPJ memakai tshirt pagoda bukannyer pakai uniform. betulke camtu, depens masing2 la kan..hehe..kalau peg.pompuan? tp nasib baik la aku cool jer td. cehh..

Thursday, March 19, 2009

Impian P

Esok, kul 8 pagi aku ade test JPJ utk motor. aku dh selamat dpt lesen P utk keta thn lepas, nie motor la plak. bukan ape, selagi ade duit ptptn and masa, baik aku wat lesen skrg kan..walaupun aku tak punya keta dan motor.
satu-satu kenderaan aku dlu adalah basikal, tu pun arwah ayah aku bli time aku darjah 6, basikal tu ade raga kat dpn, warna biru, sbb kalau aku naik mtor honda cup arwah ayah aku, x muat sbb adik aku gi sekolah sekali, jd biarlah adik aku naik mtor, aku naik beskal. lain kali la citer pasal beskal, skrg nk citer pasal wat latihan motor kat ikmp perlis. 1st day nk gi latihan mmg malas, tp aku gi jgk sbb kalu ikut malas smpai bila nk siap lesen P aku. jd aku gi la pd ptg itu dgn hati yg x tenang. aku gi Kangar dgn motor intan, dh lah x tmpal sticker L, hrap2 xdek polis/JPJ tahan. smpai kat saner, baru aku perasan aku pakai selipar jepun, nie yg aku malas nk bgtau nie, aku pun marah2 diriku sendiri krn loqlaq sgt. clumsy girl..nk balik umah semula agak jauh, aku pn gi kaunter ikmp, bgtau nk pinjam kasut. nasib baikla akak tu bg kasut bertutup, comel siap ader reben lg. start wat latihan, aku ikut dann jer harung semua laluan, dah la berpuluh org ader kat situ, hasilnya, aku kena marah, kena maki dgn cikgu tu dpn org ramai.. cikgu tu x patut wat aku mcm tu, patutnyer sbg 1st latihan dia patut mengajar aku kat situ. baik xyah jd cikgu mcm tu, jd pengkritik tetap AF. pastu dia ade ajar aku, tu pun mcm xikhlas..dgn sumer org dia mcm tu rupanyer..xdek perkara menarik sgt yg berlaku time latihan motor berbanding latihan keta. aku harap sgt lulus esok..Gud Luck for aku!

Camping at Timah Tasoh




2 weeks ago, aku gi camping kat timah tasoh lake kat perlis..nie second time aku bercamping, 1st camping time aku sek men dlu ting.3. tue pun camp kat pdg sekolah. kat hutan xpenah la. camp kali ini agak sempoi dan no stress sbb makan 6 kali sehari.hehe.
1st day, hujan turun dgn lebatnya.perjalann ke sana dr arau patutnya stgh jam jadi sejam lbh sbb kami tersalah masuk kem, kem plkn, nk reverse bas satu hal,lebih sekali kena reverse, pekerjaan pemandu bas reverse menreverse la.disebbkan hal itu, ade kwn2 aku terlelap dgn nyenyaknya. 1st day agakla mencabar krn ujan, nk sembahyang mcm rs xbersih sbb sluar kotor. dhla katak kecik byk, nyampah aku..walau ujan, bile masuk khemah, punya la panas.


2nd day bila pg menjelma, aktiviti start, barula aku nmpak betapa cantiknya tempat ini, nk aje aku snap gmba byk2, tp xle sbb aku jer bwa kamera, nnti xcukup bekalan memory utk 3 hari tu. yg aku xleh lupa bila main putera&puteri naga..aku x skor leh jatuh mcm nangka busuk..hehe.senak perut aku time jatuh, kiranya akula yg merasmikan acara jatuh2 nie..sbb lepas tue ader lg yg jatuh sbb main natey tu. aku kire bertuah la group aku ader 3 laki, sbb xtiviti seterusnya mmg sgt perlukan khidmat diorang. bile berdepan dgn xtiviti pnjat tali, aku x konfident. lama jgk aku tergantung kat puncak tu, bila trun balik dgn tangga, bergoyang tangga tue sbb kaki aku menggeletar mcm parkinson daa..utk hilangkan akunyer xkonfident tu, mulut aku bising la pot pet pot pet..x dilupa mengucap 2 kalimah syahadah. lps tu, xtiviti meniti, aku x suka jurulatih merangkap imam time nk smbhyg tu, kerja dia kutuk aku jer..dia kata aku ni harap jer pkai kasut lambang tengkorak tp xle nk imbang bdn,mgkin dia nk psiko kami kot. Tp ikut hati nk ajer aku baling dia dgn kasut bertuah aku tu. Pastu, ade lak xtiviti angkat mengangkat org, yg ni aku lemah ni, bkan pe, aku kesian dgn org yg bakal angkat aku. Aku tak berjaya mintak accuse dr jurulatih utk mengangkat orang tp bukan utk diangkat. Kesian diorang..haha. walaupun agak bimbang, tp sume xtiviti kami buat dgn jayanya kecuali time aku nk gayut palang yg bwh ader air kotor tu. Br satu palang dh selamat mendarat!


3rd day, kaki aku dh start dh sakit, xtiviti fliying fox aku wat ttp tidak abseiling, aku mmg nk sgt wat, tp x mmpu bila memikirkan tangga yg tinggi,bahaya dan menyakitkan tu. Xmaula tanggung risiko. Aku pulang dari camping dgn belang di muka n tgn, kulit aku mmg cpt terbakar, mcm udang panggang. Take time 2 week utk kembali sediakala dr hitam belegam ke samo matang. Ye ke, lantakla.. Conclusionnya, thanks kepada sume kwn2 n coach yg byk beri sokongan dan usikan. This moment is a new thing in my life…



Carilah airmataku di lautan



Pukul 2.30 petang, belaja java programming amatla membosankan, mase ni otakku selalu menerawang ke lain, nasik la, tido kat katil yg empuk la, dh la suara cik lecture yg gemalai bak tiupan angin laut cina selatan..kalau aku borim tahap xtau nk wat ape ntah, aku selalu conteng2..pastu padam. pd hr ni, aku terbaca contengan seseorang atas meja dgn pensil, budak itu menulis sst yg bagiku normal tp poyoq nk mampuih..hat tuii..


JIKA KU TITISKAN AIR MATAKU KEDALAM LAUTAN..
ANDAI KAU DAPAT MENEMUI AIR MATAKU..
MAKA BERHENTI CINTAKU PADAMU..
Pahamkan.. maka aku pn membalas contengan itu..
JIKA AKU DISURUH OLEH MU..
MENCARI AIRMATA MU DILAUTAN WAIMA DI KUALA PERLIS..
MAKA KETAHUILAH OLEHMU..
BAHAWASANYA AKULAH ORG YG PLG GILA DI MALAYSIA INI..
KETAHUILAH OLEHMU BAHAWA AIR MATAMU DAN AIR DI LAUTAN TIADA BEZANYA..
KERANA RASANYA TETAP SAMA..MASIN..

Wednesday, March 18, 2009

Dia along, dia bukan nk tolong..


Hujung minggu ni, agak semuala housemate aku xde kat umah, amer gi perak, faiz balik kmpg, mira pn nk gi perak, inat lak ade trip ke kl, min skali kot, intan lak ajak aku pi umah dia kat penang..aku mmg nk gi, tp kalu aku sorang mcm seganla,aku kan pemalu orangnyer..hehe.aku nk gi mane yek..ntahlah, biarlah masa yg tentukan.
Ingat nk pi sg.petani, lwat family akak aku kt situ tp kak aku mcm busy..tp aku rindu jgak kat anak sedara lelaki aku yg seramai 5 orang tu, yg sulong darjah 6, yg bongsu 2thn lbh. aku ingat lg ank buah aku yg sulung tu nama dia amin(bukan nama sebenar), panggil along.. dia sgt pndai cakap, kalah menteri kalau berbalah dgn dia. boleh lebam2 badan aku kalu diorang semua kerjakan aku. ader jgk smpai kemik spek mata aku si along and konco-konconya serang aku..nasib baik tak pecah, dhla aku xdek duit sgt nk bli baru mcm mawi tue..mcm mane leh kemik? sbb diorang tumbuk muka aku, sapa suruh aku buli diorg..penah dlu masa diorang balik kmpung time nk raya, si along bukak topik pasai aku, dia panggil aku 'cik ani', ceh..rase muda plak..sbb terlalu open dan aku tidak mendidik diorang dgn baik, maka along membahasakan aku 'hang' . aku sj usik along dgn mengatakan along hnya anak angkat akak aku,hehe.. disebabkan aku tak melapik kata-kataku dgn baik, maka along menjawap"cik ani, hang tau tak,nenek tu(merangkap mak aku), jumpa hang kat dlm tong sampah hang tau, kat tmpat pembuangan sampah,maser nenek jumpa hang yg tgh nangis uwek..uwek, lalat byk mai hurung hang, pastu ader anjing lalu kat tong sampah sambil nyalak.." kata along dlm loghat utaranya yg pekat, maklumla bapaknya org kedah..rindu la kat diorang, diorang sumer dh bersunat cti sekolah akhir thn lps..xsempat aku melawat diorang yg tgh bersunat, mesti lucu 3 org sekali bersunat, kalau lah aku boleh buli diorang maser tuh..ape la aku nie ckap pasal sunat plak..