Wednesday, May 1, 2013

Hidup Untuk Makan~Episod 3

Pertama kali pergi ke Ikea untuk makan meatball..
Ramai bebenor orang kat sane..
Pergi mase cuti raye cine kat area Bandar Utama, Damansara
Aku ditugaskan oleh 2 org adik aku utk mencari tempat duduk
diorg pi pesan makanan..
Hmm..adalah 4,5 kali aku tawaf pusing2 cari tempat duduk
after 2 hours baru dapat makan ni ok..
Memang aku akan berfikir 2 kali nak ke sini lagi semata2 mkn meatball
Ayam kepak tu memang sedap


Kat Secret Recipe, aku tak leh order makanan lain selain Spagheti meatball ni
other dishes memang tak masuk dgn selera aku.
Padahal sebenarnya aku suka bebenor dgn meatball
Kat dalam peti ais umah mesti ade stok meatball cap Azmy


Baru-baru, opismate bermurah hati bagi sebotol Taucu
Beli kat Temerloh gitu..
Aku pernah rase arwah mak masak ikan cencaru masak taucu
Sampai sekarang aku masih teringat kesedapan masakan itu
Pertama kali buat..
Rasanya masam2 masin gitu
Cubalah..tumis bawang putih dan merah
Tumis sekali lada kecil, masuk taucu , sikit asam jawa dan kicap.
Sebelum tu, ikan cencaru tu gorenglah dulu yer
Selain ikan, taucu boleh juga dimasak dengan ayam dan daging
Ikut selera masing2 lah..

Balik dari Cameron, ada banyak Jagung
Aku tak tau nak buat apa dgn Jagung ni
Malas nak rebus
Jadi aku merajinkan diri untuk buat Bubur Jagung
Pergi kedai cari susu cair, daun pandan, biji sagu, dan sayangnya santan takdek
Mula2 masukkan Jagung yg telah diparut,
Masukkan susu cair, daun pandan, gula dan sedikit garam..
Pertama kali buat ni tak berapa jadi pasal..
tak pandai bajet biji sagu ni betul2 masak pastu..
masuk pulak susu cair only..
Lama2 bukan jadi bubur..dah nampak mcm puding daa..
Memang fail.
Dahlah aku tak kenal biji sagu ni mcmane, gi kedai tanya org je..
Pastu berani pulak masukkan ke dalam bubur
Tapi tak pe, belajo masak kan..
Bubur mmg sedap kalu makan sejuk2
Tapi bubur jagung di bawah tak sempat masuk peti pon..
Pasal tak menjadi..hikhik
Tapi aku sempat la makan semangkuk..Sedap, tapi aku tak tergamak bagi orang lain makan..
Pokoknya kena masak pakai santan cair, sedikit susu cair dan lebihkan air..

Seriously aku tak penah masak ikan merah yg besar begini
Dah opismate bermurah hati bagi ikan besor gini adalah 2,3 hari terperuk dalam peti ais tak tau nak masak ape..
Aku pon google, ikan merah seswai masak ape yer..
Silap masak jenis ikan ni boleh mendatangkan ketidaksedapan tau.
So, masak gulai/kari yang sesuai..
Aku takdek masalah  nak masak kari ni
Dah memang feveret aku masak gulai2 or kari bila duk kat umah
Asal lapo je nak msk gulai ayam lah, gulai daging lah
Manelah tak gemuk gedebab..
Tapi ikan merah memang sedap sgt wat masak kari.
Buat simple sudah, gulai anak dara mcm ni je la..

Abes daaa..