Wednesday, October 16, 2013

From Single to Engaged status

Lupakan sebentar persoalan Jodoh yg masih lagi ada bertanyakan..
Kalu ada idea dan cerita nanti aku sambung Part 2.
Aku perasan kebanyakan post pada tahun 2013 berunsurkan kejiwangan, harapan, keluh kesah..
bla bla bla..
Jarang pulak citer hal2 lucu..

Ni ha nak citer sket pasal Kawen...hmm kawen lagi..
Pasal persiapan majlis---Majlis Bertunang..
Adik aku 2 org ni dah nak kawen tahun depan..perghhh nebes aku..
Aku pulak yg nebes apehal..

Buat pertama kali, aku dan adik2 buat persiapan sendiri untuk majlis bertunang diorang..
Sebagai insan yg kreatif (ceh, terperasan la pulak), aku kena yakin pada diri sendiri.
Boleh ke aku buat? Itulah persoalan yang sering dipersoalkan oleh adik2ku..
Lantas aku menjawap "Atas apa hasil yg telah terjadi, kamu masih tak percayakan aku?"
hehehe..Sila Mula..

1. Hantaran dan Cincin
Hantaran ni aku tak masuk campur. Ikut diorang la nak beli ape..ikut kemampuan kan..
Cincin pon same..alah bukan aku yg nak pakai pon..
Tapi design utk bakul dan tema hantaran la yg kami kena fikirkan..
Nak beli kat mane yg murah2?
Jawapannya kat Nilai 3 dan Semua House Jln TAR KL..itu je yg aku tahu. Lain tempat aku tak tahu.
Pergi kat Nilai 3 banyak betul kedai barang2 kawen, besor2 plak tu kedainyer.
Kat situ, kami usha2 la mcmane diorg hias hantaran.. almaklumlah kami tak pernah buat.
So, kat situ kami akhirnya dapat cari bunga2, bakul2, manik2, span, riben, bla bla bla..
Harga berpatutan dan jangan lupa beli Majalah Pengantin tu tengok design2 terkini..
Hantaran adik pompuan utk tunangnyer. Tema Pink Purple
Untuk hantaran diatas aku cuma gubah Sirih Junjung, buah, cokelat, sejadah. 
Kemeja mcm bunga dan Pelikat mcm kemeja tu akak ipar aku yg buat. Dia pandai buat ni.


Hantaran adik lelaki utk tunangnyer. Tema Oren peach.
Untuk hantaran diatas, aku cuma gubah Sirih Junjung, buah, cokelat, handbag, telekung dan bekas letak cincin.
Telekung tu aku lipat hentam kromo je tapi makcik jiran bekenan plak tgk gubahan tu..kihkih.
Telekung gubah hentam kromo..
Tempat letak cincin. Ini adalah gubahan pertama aku n adiks
2.Baju tunang dan Tudung
Antara sewa baju dan beli..better beli.
Beli kat mane? Semestinya Jalan Tar/Masjid Jamek laa..
Katakanlah baju yg sama kat butik berharga rm300++ tapi kat sini boleh dapat dgn harga bawah rm200 tau.
Mane aku tau? aku tau la jalan TAR tempat aku main guli dulu2..
Alaa..baju tu tak yah la vouge sgt mengalahkan Nenek Rosmah..
Biar manis dipandang, tutup aurat ok..
Adik aku beli baju cantekss dia RM180 jerr...jerr??
Tudung Halfmoon Muaz Jln TAR 8hengget jer..
Tambah la sendiri lace dan manik kat tudung tu..barulah nampak mahal..
Bunga yg adik pegang ni  pon 10hengget jer..


3.Mini Pelamin
Perlukah pelamin?
Ikut pada masing2 lah. nak simple ke, nak grand mengalahkan majlis nikah ke..ikut la tapi jgn berlebih-lebih sgt ok.
Utk adikku ni, pelamin yg kami buat sekadar utk menyerikan majlis dan sgt simple dan sgt budget ok.
Mula2, kita kena lakar pelamin mcmane kite nak, warna ape, bunga ape nak letak, karpet, Langsir latar..
macam2 lah..pastu senanglah nak cari kat kedai..semua dah ade dalam kepala.
Kalu bergaduh idea tu biaselah kan..
Karpet berbulu baek punyer warna pink ni pon harge rm130..karpet ni la mahal sekali..beli kat Nilai3.
Langsing latar tu aku cari yg mcm ala2 frame bunga.. beli 1 setengah meter jer kat Jakel..bawah 10hengget.
Mase nak gunting kain ni bukan main berkerut adik aku..nampaknye dia ragu2 dgn ape yg aku nak buat..
Tapi aku ckap "Trust me..bla bla bla"
Tak yah pikir dah nak cacak2 bunga sana sini dah.
Yang tengah2 tu pon 4.50hengget jer satu. (4keping)
Bantal tu 9hengget satu, beli mase sale kat SOGO.
Bunga dalam pasu pagar tu murah jer..aku ingat nak gubah 4, tapi bajet adik 2 buah je..kiri kanan..
Pelamin angan dia tak musnah..


Pendek kata kita kena pandai manipulasi hiasan dan pilihan warna mesti kena dan match..
Paling penting, kena bertolak ansur dengan tuan punya badan. dah dia suka bunga Mawar.
Kalu aku, aku suka Orkid atau bunga pelik2 sket..kihkih.
Sweet tak? Simple jer kan..

 4. MakeUP
Makeup orang? aku tak penah buat..lg2 bila ade majlis.
Tapi disebabkan nak simple dan bajet, makeup jelah..
Adik tnya..Boleh ke?
Macam biase lah aku jawab "Atas apa hasil yg telah terjadi, kamu masih tak percayakan aku?"
dan sempat bermadah "Makeup ini ibarat melukis...Trust me"
Sambil membelek2 majalah tiru diorg makeup mcmane.
Mula2 aku celak kan kening adik aku yg kontot, pendek dan berterabur ni..
Last2 cuci balik sebab mcm SinChan daaa..
Makeup kena simple utk org yg cantik mcm dia..kalu tebal2 nanti mcm bapuk plak..kihkih
Aku plak tak sempat nak melaram..penat nak mampus..muka flawless sbb muka kami ke arah cahaya tingkap..pencahayaan yg baik katenyerrr..
Akhir sekali..kami kena kemas bilik, bersih bilik dan susun hantaran atas katil. 
Sebabnya ada tetamu nak tengok tuan badan dan hantaran.
Satu perkara yg kami lupa adalah cadar katil..last2 pinjam akak punya sebab nak matching sket dgn hantaran.
Tapi ia taklah penting sangat2.

Aku belajar banyak perkara dengan melalui dan melihat sendiri proses perjalanan kedua2 adikku ini dari     In Relationship betukar status ke Engaged.
Insyaallah mereka akan berkahwin selang sehari majlisnya pada akhir bulan Mei 2014 nanti.

No comments:

Post a Comment