Wednesday, October 17, 2012

Henpon oh henpon

Sekarang aku asyik dok review pasal smartphones jer..nape yek?
Bila jadi mcm ni..nak tak nak aku kena teruskan juga keinginan hati..ermm
Mungkin juga sudah tiba masanya..
First time pakai android pada Jan 2011- Sony Xperia Mini Pro
Sony Xperia Mini Pro

Dah hampir 2 tahun henpon dah sakit..mungkin aku lasak sgt pakai
boleh diperbaiki tapi beratus jugak..
Jadi baik ambik henpon baru betul tak??
Maka aku duk review la henpon baru..
Calon2nya adalah :-
1. Sony (design yg cantik, sound owesome, camera not bad)
2. Samsung (ala..tak pernah pakai la henpon samsung)
3. HTC (yang ni pon same..not bad la)
4. IPhone :-) (yang ni out awal2 pasal mahal sgt)

Sebagai peminat henpon Sony yg agak tegar..aku susah utk menukar henpon jenama lain.
Selepas hampir 2 tahun pakai Xperia mini pro yg aku beli dgn harga RM800 di Sony Erickson KLCC, aku tak ambik tahu pon perkembangan smartphones terkini..
Masa bergerak pantas seiring dgn perkembangan teknologi (tetibe ayat skema)
Maka terkejutlah aku bila melihat Sony melahirkan byk smartphone pelbagai nama dan fungsi yg berbeza2.
Lebih dari 10 Sony smartphones dilahirkan dan 3 model akan datang  yg tidak diketahui harga pasarannya lagi. (Mcm mahal kalu tengok pada specification details)

Jadi aku mulai mengatur strategi utk membeli dan memilih henpon baru..hikhik
Perkara yg menjadi keutamaan adalah :-
1. Budget (budget aku adalah below than 800 Ringgit Malaysia)
2. Fungsi yg sesuai dgn diri 
-Keutamaan diberi utk calon2 henpon yg mempunyai kamera >=5MP, sound yg baik, memory yg sederhana, latest android OS..itu sahaje.. aku tak risau dah dgn GPS pasal dah beli alat GPS bulan lepas dan juga kamera kerana sudah ade Sony NEX.

Selepas seminggu duk review antara ketiga-tiga henpon jenama Sony, Samsung dan HTC, maka senarai henpon yg sesuai dgn 2 keutamaan diatas adalah seperti berikut:-
1. Sony Xperia Sola
2. Sony Xperia Miro

3. Samsung 
-Disebabkan harga pasaran utk Galaxy S II masih lagi mahal, <=RM1300, model ini aku reject sbb over my budget dan masih memikirkan untuk Galaxy S III Mini. Akan tetapi aku menolak jugak mini krn sebelum ni dah pakai mini dah...
-Samsung Galaxy Beam mahal.
-Samsung Galaxy Ace, harga berpatutan tetapi 2 model Sony diatas mempunyai spesifikation yg lebih menarik dgn harga yg agak sama.

4. HTC
-HTC One V (Mahal sedikit dan Spesifikation yg ditawarkan oleh 2 model Sony diatas lebih menarik)
-HTC Aria (Harga berpatutan tetapi spesifikation tak menarik)

 Mari lihat comparison 3 calon model Sony yg melepasi syarat2 kelayakan :-)

 


Tetibe Xperia Go (Water resistant phonetermasuk dalam list comparison..hikhik..bukan ape sbb harganya lebih dari my budget dan spesifikation tak byk beza pon.
Ape pon Sola pilihan no.1 dan Miro no.2
Perlu diingatkan -- Your budget must be always no.1 to think before buying a new android
Baiklah!
Bila nak beli?..Ntah..tunggu masa dan RM shj.. :-p

1 comment: