Thursday, October 25, 2012

Henpon oh henpon ~ Episod 2

Tersebutlah alkisah seorang gadis kampung yang bergelar pelajar TERPAKSA memakai henpon suatu ketika dahulu..

Maka dengan bantuan abang ipar, aku membeli henpon pertama kat Kuantan Parade pada tahun 2004 (Umur 19 tahun baru pakai henpon)
Yelah dulu mula belajar pegang duit sendiri time belajar..selalu je balik kampung kena call guna public phone kat Benteng Kuantan (Sekarang dah xdek bas lompat kat situ)
Henpon ini ade lah henpon pertamaku..akulah ORANG PERTAMA yg pakai henpon skrin berwarna disaat kawan2 masih pakai 3310..hakhak
Nampak x kaler dia..cute kan..
Suke sangat main game bom ikan dalam henpon ni sampai aku pernah ketagih game ni time belajo kat Dungun dulu.
Tapi nk kata lahabaunyer henpon ni..asal xdek line trus dia off..tgh2 taip sms ke..xdek line terus je mampus.
Lagi satu, aku selalu kena karan bila pegang henpon ni lagi2 time tgh cas..

2004-Motorola-Kuantan Parade-RM300++
Untuk menyelamatkan nyawaku dari terus terenjat dek henpon Motorala, aku pon terus menukar ke Nokia.
Time tu trend org pakai henpon lipat tau..mane aku tau? Aku tau la sebab aku tengok drama Korea, diorang pakai henpon lipat..
Pergh memang best taip mesej guna henpon ni..tengoklah keypadnya yg besar gajah tu..
Taip sms pon boleh pejam mata jer..
Bila on call je rase macam wanita bergaya dan bekerjaya pula..hikhik
Aku gelarkan henpon ni sebagai 'henpon yg Tabah'..Kenapa?
Aku selalu tertido dalam keadaan henpon ni masih terbuka..
Esok pagi bangun dah patah riuk henpon ni..
Tapi still berfungsi dgn baik..aku ikat kepala dan badan dgn getah sometimes
Bila baiki henpon ni..elok balik..tetido lagi dgn henpon tak katup..Esok2 patah riuk lagi..
Mungkin henpon ni seswai utk wanita2 yang lemah lembut lagi gemalai..

2005-Nokia-Kuantan Parade-RM600
Kebetulan adikku baru pakai henpon Nokia XpressMusic dan mahu menjualnya pula..
Aku pon ibarat 'Orang mengantuk disorongkan bantal'.. terus berminat dgn henpon ni lagi-lagi henpon ni boleh dengar lagu..
Aku suka betul dgn keypad henpon ni..memang kebanyakan henpon Nokia mempunyai keypad yg best
Kuat sgt bermesej sampai satu tahap henpon ni hang selalu
Lantas satu hari henpon ni 'Pergi tanpa pesanan terakhir'
2007-Nokia Xpress Music-RM500
Lantas aku keluar ke bandar Kangar utk mencari henpon budget sekitar RM300 kebawah..
Yelah mase tu student lagi
Pertama kali pakai henpon Sony aku kekok sikit nak guna keypad dan functionnya nyata berbeza dgn Nokia.
Tapi sound MP3 nya agak bagus
Memang kena la henpon ni dgn tuannya..
Nipis macam biskut, sangat tahan lasak sbb sampai sekarang - 2012 henpon ini masih bernyawa dan digunakan oleh adik pompuanku yg sengkek itu..
Nanti lepas adik dah beli henpon baru, aku nak mintak balik henpon ini sebab nak simpan sebagai henpon kenangan.

2009-Sony Walkman-RM280-Kangar
Selepas 6 bulan training kat tempat kerja aku sekarang, aku beli smartphone Android Sony Xperia pro..
Yelah trend org pakai henpon touchskrin
Selepas hampir 2 tahun henpon ni juga 'Pergi tanpa pesanan terakhir'
Henpon ni Chubby sikit, ada keypad dan juga touchskrin.
Sound, camera dan application yg sgt best.
Yang penting ia tahan lasak.
Tapi mungkin kelasakan aku memakainya membuatkan henpon tak kelihatan sakit luarannya tapi dalamannya sudah parah..
mmm macam tuannya juga...erm

2011-Sony Xperia Mini Pro-RM800-KLCC
Penyelamat aku sekarang adelah henpon opis yg aku pinjam buat sementara waktu..
Mungkin nak pinjam sampai hujung tahun 2012. :-)
Malas nak beli henpon budget walaupon harga pasaran RM100 kebawah
Yelah boleh call dan sms je lah..
Setiap kali ade benda interesting depan mata aku selalu nk tangkap gambar tapi lupa henpon ini tak boleh terus upload kat FB or transfer to Lappy.
Takpe2 its ok bebeh.


2012-Nokia-RM??-Almari dalam bilik HR
Sekian..
25/10/2012 - 1.54PM
Post ini ditulis kali kedua oleh penulis disebabkan hasil penulisan pertama hilang dek masalah internet dan kali kedua dalam mood menunggu utk pulang berhari raya esok hari. Bagiku penulisan pertama takkan sama dgn kedua..Ciss
Selamat Hari Raya AidilAdha kepada semua..Kita harus menghayati erti sebenar nilai pengorbanan.
'Pengorbanan' juga adalah tajuk post yg ingin penulis luahkan dalam post akan datang..
Hikhik..

2 comments:

  1. tulisan pertama sama ke isi ngn tulisan ke dua..

    yg hensem beli kt klcc tu jgn lupa kredit nama saya..sbb beli dgn sy.letih sy jalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mestilah tak same sbb yg pertama lebih kelakar..kelakar ke..eh puji diri sendiri plak..Yelah beli dgn Saya Disini..hahaha..xleh kredit la sbb sume post tak publish kat Fb pon

      Delete