Monday, June 25, 2012

Bicara Bola


Tidak dapat dipastikan seseorang perempuan mempunyai kecenderungan yg tinggi utk menonton bola. Perempuan mmg fitrahnya kurang sangat meminati bola, ia diibaratkan seperti seorang lelaki minat menonton bola jaring..betulkah persamaan ini? Ya perempuan mmg susah nak minat bolat melainkan atas sebab2 yg tersendiri..

Aku tak dpt menghindarkan diriku dari menonton bola. Lebih2 lagi bila datang perlawanan berprestij spt World Cup, Euro Cup, Copa America dan sebagainya (ayat skema betul).

Aku nak citer sikit kenapa dan bagaimana aku boleh terjebak tengok bola secara serius..
Disebabkan adik beradik atas aku sume lelaki (5 orang abg) ,xdek selang seli dgn pompuan..makanya diorg selalu layan bola especially BPL/EPL. Jadi aku join diorg..skrg aku kurang sgt2 layan EPL ni pasal umah sewa xdek astro supersport. Pernah jugak kakak2 aku dan mak aku marah aku tengok bola lewat malam dan awal pagi..

Seingat aku, aku layan World cup mase darjah 1 lagi..mase tu tv kat umah tak bewarna, tv hitam putih siap ade pintu lagi..mase tu aku tgk pasukan Amerika Syarikat main..

Naik sekolah menengah..samada time SPM or PMR..aku tergesa2  balik umah tgk siaran ulangan..baju sekolah pon tak sempat salin.

Mase belaja kat u..yg bestnya tournament ni selalunya main mase cuti sem..jd..tak deklah aku tersengguk2 dlm kelas

2010-aku dah kerja..bebaslah nk tgk bola bila2 je (pg2 pon bebas nk pejamkan mata-hahah)..aku bangun pagi2 ngadap tv..sume hosmate tido..aku pon tido depan tv mase tu.

Lepas tu aku terjebak dan terus terjebak..tiada satu pon perlawanan berprestij aku terlepas sehingga umurku menginjak 27 tahun..

4 tahun sekali..tak rugi pon kita bersengkang mata tgk bola.. Sekarang aku terpikir macammana kalu aku kawin satu hari nanti dan mempunyai anak2..adakah perangai aku ni menjengkelkan.. Minta2lah jodoh aku memahaminya nanti..

9 Jun 2012 bermulalah Euro Cup 2012..
Negara manakah akan memenanginya = Minta2 lah Germany..
Berikan 3 pasukan yang anda minati =  Germany , Italy, France
Pasukan yang anda kurang gemari = England, Netherland
Pasukan yang tidak membosankan di padang = Portugal
Pasukan manakah akan berentap di Akhir Euro2012 = Spain Vs Germany
Pemain yang kacak = Benzema, Balzaretti
Pemain yang cool = Ozil
Penjaga gol yang diminati = Tiada
Pemain yang diminati tapi sekarang hanya tinggal kenangan antara kami = Mestilah Torres (Dulu minat gila Liverpool sbb ada Torres, bila dia pindah Chelsea..aku pon beralih arah lah..hakhakhak tuiii)
Pemain yang dah bersara yg anda sempat tengok sewaktu muda2 dulu= Ruud Gullit (adakah aku tersilap)
Pemain yg anda tidak nampak di Euro2012 = Ballack, Cannavaro, Ferdinand, Puyol, Van Der Sar, ade sorg pemain Italy tp ingat muka jelah, nama tatau.. Mungkin mereka injured ataupun dah bersara..Entahler..

Dengan berakhirnya Euro2012 tak lama lagi, maka peratusan mereka yang mengantuk dipagi hari semasa bekerja dan datang lewat ke tempat kerja juga akan berkurang..:-)

1 comment: