Wednesday, January 25, 2012

Cuti Raye Cina Seminggu

Semekom..hehe..cuti raye cine seminggu? yer..kihkih..dah lame kan tak cuti lama mcm ni..tak tau lah bos2 aku tau tak aku cuti lama ni.. sorang bos dah approve cuti aku, bos2 lain ni..hmm..tetibe plak risau sikit..yelah aku suke mendiamkan diri..ermm..aku tak nak bgtau diorg berkali2 aku cuti nnti diorg rase tak suke...aku rase lah..hmm..kalu aku bgtau beria-ria, diorg plak wat tak peduli lgsung..naluri tak pernah tersasar jauh..pedulik hape org lain dgn ko nik anisah, tak heran pon..ok2..
Skrg nak buat homework sikit..diharap aku mmpyi kuasa, tenaga dan semangat semula utk menyiapkan task2 yg tak siap lg nih..bukan aku malas tp masa mmg tak mengizinkan (kedengaran streotaip dan spt memberi alasan). Aku tak mau org lain fikir aku suke lengah2 dan ambil mudah..tp....hidup ni kite bukan berhadapan dgn chapter2 kerja sahaje..kdg2 ade perkara2 lain menjengah masuk.
Walaupon azam 2012 aku kena tido dalam pukul 12 malam, tp disebabkan aku cuti lama, aku kena berkorban sikit..buat homework start 12 malam...nak start dah pkul 10 mlm td tp tetibe kepala otak aku meronta2 nak edit gamba guna HDR photo editing..aku tak boleh membiarkan pemikiran aku rasa mengidam..aku kena lepaskan..:-)
Ok..aku sekarang duduk kat rumah atas dikampungku..rumah ni rumah kampung yg dibuat dari kayu2an, sejuk umah kayu bila mlm menjelma..semua ahli keluargaku tido dibawah, rumah batu, panas suhunya..bertemankan bunyian2 cik cak, cengkerik, cik tak..dan gigitan nyamuk kecil..berbekalkan sebotol air dan 2biji limau mandarin cina..

Ape yg aku buat cuti2 ni?~bersambung..
 21 Jan 2012 -Sabtu
Cuti CNY kompem jalan akan jem..ingat nak balik pagi tp pepagi ade keje pending lg..disebabkan tido lewat..aku konsider utk balik tengahari..ape gune balik awal2 tp mengantuk kan..
Aku drive ditemani adikku..Bertolak 12.30pm..belum pon pkul 1pm, kenderaan bergerak perlahan di Bandar Seri Putra dkt dgn Nilai..ini tak boleh jadi..maka menyesallah aku kerna tak prepare makanan dalam keta..mmgler sebelum bertolak dah mkn nasi lemak tp  jln jem kete gerak slow macam siput babi.

 Banyak tmpt jem hari tu..bermula Bandar Seri Putra+Nilai+Bukit Putus+Kuala Pilah+Senawang=hampir 2 jam jem. Tak dinafikan mmg mengantuk..makanan takde utk hilangkan mengantuk..aku tak tau nak wat ape utk hilangkan ngantuk..Nor pon dah penat dgr aku bercerita dan membebel..dah abes modal bercerita..aku bergosip plak (gosip beautifulnara)..abes modal bergosip..maka aku terpaksa menjual suara..nyanyi sekuatnyer..nor pon nmpak tak kesah (mgkin dia trpakse consider sbb aku yg drive).
Sampai umah pkul 5.30pm, aku tgk berderet kete kat umh aku..adelah dlm 4-5 bijik trmasuk aku..dah mcm nak raye plak aku tgk..padahal raye cine..


Esoknyer aku gi KL semule..haaa?? hee..melawat abg aku yg sakit da kat Klang..gi dgn 2 buah kete..hala ke sana mmg tak jem, maklumla sume org balik kmpg..Tengok abg sakit cenggitu buat aku sedar ttg kesihatan diri sendiri..kalu aku sakit, sapelah nk jage aku melainkan aku jage diri sendirik jew. Sekarang abang aku dah beransur sihat.


Lusanya, ade adik beradikku dah nk balik sbb keje.. yg belaja balik U..tinggallah adik lakiku yg cuti sem sebulan dan Nor..keje dia hari2 mesin rumput sekitar umah yg agak luas ni..dia kata dia dh byk jumpa lubang ular kat tanah mase mesin rumput..dia dah tutup dgn batu..eee..takutnyer..nasib baik jauh skit dr kwsn umah..nasib baik adik laki ku yg kuat mkn ni berdiet..tak mkn mlm katanye..senang sikit keje aku tak pyh masak mlm2..aku pon leh kawal mkn aku nih..hikhik.

Ade satu hari..ank2 sedara aku yg ramai ni nk jenjalan..yelah diorg rajin tlg aku basuh kete smpai berkilat jd aku tak hampakan diorg lah..bayangkan ade 7 org ank sedaraku masuk Viva sekali harung..nak tinggal slh sorg sian plak..ade plak yg bertakung airmata ni..aku bawaklah diorg ni gi mkn ABC..nasib baik ade Nor leh la tlg handle diorg ni. Makcik tokei gerai ABC ni baik orgnyer..layan jer kami sume..after ABC dah siap utk sume ank sedaraku ni..leh plak dia nanyer 'Emaknye nak order ape' caitt..nyesal aku pakai tudung bibik ni..nmpak mcm aku plak yg beranak 7 ni..hahaha






Hari2 seterusnya..kerja mula menjumpaiku di keratong..yelah hari2 client call mengadu itu dan ini, diorg tak kesah pon kite ni cuti ke tak cuti ke, tgh masak ke, tgh berak ke, tgh mesin nyior ke, tgh kupas bwg ke..yelah sebab kite cuti diorg tak cuti..bile ade problem..takkanlah kite nak buat2 tak angkat call, ignore je..tak baik tau..bile client ade problem, kite mesti solvekan mane yg termampu..SOLVE LAH SANGATTTT..(sambil kedua2 tgn dibahu)


Satu malam setelah berhari2 aku di kampung dan setiap malam aku hadap tv.. Aku bertanya soalan yg agak bodo pd adikku. 'Nape tv umah ni tak lekat kat dinding haa?? nape tv ni mcm kecik jew dari dulu??' adik aku beristigfar..bongok mung ni..tv 42 inci tu kan ade line..tgh baiki lorh..under warranty..tu yg dia bagi tv spare ni wat sementara waktu..ooo patuit la..awat tak habaq awai2..kihkih..

Ada satu hari, aku tgh wat keje Plus, aku dgr lagu kuat2 pakai earphone.Nor datang suh aku kuar umah tgk sape dtg bagi salam..aku suh dia balik tp dia ni degil betul.. Lantas aku pakai tudung..kuar umah..oowh..makcik2 jiran upenyer..adekah makcik 2 org ni dtg nak bergosip2 dgn aku..takdeklah...diorg dtg tnya kabar abg aku yg sakit kat Klang tu pasal ade salah sorg ank diorg ni terjumpa kami mase berenti solat kat Masjid Senawang waktu mgrib dlu..uishh.. cepat betul berita tersebar..maklumlah keratong ni wilayah celcom..3G/internet laju..Tapi 2 makcik ni kawan arwah mak aku jgk..baik dan ambik berat diorg ni..

Duduk kat umah mesti teringat zmn2 aku belaja/sekolah dan tanam buah anggur dlu2..teringat arwah mak..Itu sume kenangan..Ape2 pon bila dah lama sgt duk kampung rase berat pulak nak balik KL..:-)

No comments:

Post a Comment