Monday, June 22, 2009

Week 7


menu lunch aku hari nie adalah nasi ayam + abc..hmm aku xpenah tengok abc bentuk camnie ala-ala menara gitu..


mangkuk ayun nyer pun leh tahan lawa..


kak rozie



akhirnye kak ida hanya mampu menghabiskan separuh tiang abc tu je


Minggu nie adalah minggu terakhir praktikal, bila asmaq xda sejak minggu 5 lagi aku selalu kuar lunch dgn kak ma dan kak ida, sesekali kak rozie ade sekali. Bukan sekadar lunch, breakfast pun tak pernah aku skip..tp kalau lunch tu ada jgk sekali dua kami skip..Aku tak tau la musim praktikal nie berat badan aku mcmane,hmm.. kat sni asyik makan, makan, makan, dan makan dan makan, makan-makan dan makaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Aku selalu pikir kalau nk skip lunch, aku kena makan lebih skit untuk breakfast, barulah perut boleh tahan sampai petang..hmmm.. alih-alih aku mkn jgk lunch..hehe..disebabkan hal itu, aku pernah berborak dgn kak ma “Kak Ma, saye nie kan, tak tau la nk cakap camner la, kalau sy lapar sangat, tangan saye ni mcm menggeletar sikit, pastu bila makan smpai kenyang, ok la, pastu kalau sy kenyang sangat-sangat, bila nmpak mkanan walaupn kenyang sgt tp tiba-tiba sy jadi lapar balik..hmm, penyakit ape la saye nie kak ma…!”aku bertanya kak ma dengan nada mcm orang sakit lantas dengan nada tanpa belas kasihan kak ma menjawap “itu bukan penyakit nik ooii, itu nafsuu namanya..” kami gelak sakan..ape pun aku selalu berazam untuk menstabilkan cara pemakananku nie..

selalunye kalau aku balik kmpung, aku jadik luar biase skit.. ntah la mungkin penat kot, hmm penat apenye kalau before bertolak aku melantak pisang goreng/ kepok lekor..sbb tu la aku akan call adik aku suh dia masak sedap2 skit utk aku sbb bila smpai umah aku terus nk makan..mkn kt umah selera lain skit, mkn nasi putih dgn ikan goreng pn dh cukup selera bg aku..hmm ye la tuu..aku nie kat mane2 pn selera..kat umah konon..hehe..

penah satu ketika bila nk balik kmpung week 1 dlu, disebabkan aku tak lunch, jd before naik bas kul 6 ptg tu, aku singgah la satu restoren yang namanya dirahsiakan..aku amik ikan feveret aku, ikan aya singgang dan hati ayam, air teh ais
aku makan la smpai abes, bila suapan terakhir tu, tiba-tiba seekor ‘tikus mondok’lalu tepi meja aku..la aku ingatkan anak kucin mana td, rupa-rupanya tikus mondok, besar woo..aku pun shuh..shuh la..hmm..lepas tu, aku and tauke restoren pompuan tu berpandangan sesame sendiri..nasib baik la aku ‘dah nk abes makan’
sesudah itu, terjadi la perkara yg aku sure pasti akan terjadinyer kalau ternampak ‘binatang’tu..aku pergi toilet secepat mungkin..maka terhambur la semuanya tanpa sikit pun tertinggal dlm esofagusku..mase tu diibaratkan aku mem’flush’ rm6 dengan sia-sia sj kedlm lubang jamban..lepas ‘itu’, aku rase perut aku kosong balik, hmm….tapi selera tu kurang la skit..lepas nie jangan harap la aku nk pi restoren tu lagi..

kak ma n kak ida selalu nyakat aku time kami makan..selera sungguh kata mereka..bila kak ma kata aku makan slow tapi leh abes semuanya.. aku jadi pelik gila.... padahal kalau makan, aku jer selalu abes dlu drpd diorang..teringat aku kat inat, dia kata aku wat kerja pun slow emotion..seperti mengikut rentak lagu balada.. padahal sebenarnya kdg2 jer aku camtu, itu bermakna aku focus kpd 2 perkara, tangan wat kerja, mulut pot pet pot pet..hmm aku kalau makan, tanah runtuh pun aku x ambik peduli.. ape pun aku selalu berangan-angan nak slim..hmm kita kena la kuat semangat..ape yang penting..kerjasama.., jgn bimbang, wonderpet sedia mambantu aku.. asalkan kita sihat dan cergas..ape pun majulah sukan untuk negara..

No comments:

Post a Comment