Thursday, March 19, 2009

Camping at Timah Tasoh




2 weeks ago, aku gi camping kat timah tasoh lake kat perlis..nie second time aku bercamping, 1st camping time aku sek men dlu ting.3. tue pun camp kat pdg sekolah. kat hutan xpenah la. camp kali ini agak sempoi dan no stress sbb makan 6 kali sehari.hehe.
1st day, hujan turun dgn lebatnya.perjalann ke sana dr arau patutnya stgh jam jadi sejam lbh sbb kami tersalah masuk kem, kem plkn, nk reverse bas satu hal,lebih sekali kena reverse, pekerjaan pemandu bas reverse menreverse la.disebbkan hal itu, ade kwn2 aku terlelap dgn nyenyaknya. 1st day agakla mencabar krn ujan, nk sembahyang mcm rs xbersih sbb sluar kotor. dhla katak kecik byk, nyampah aku..walau ujan, bile masuk khemah, punya la panas.


2nd day bila pg menjelma, aktiviti start, barula aku nmpak betapa cantiknya tempat ini, nk aje aku snap gmba byk2, tp xle sbb aku jer bwa kamera, nnti xcukup bekalan memory utk 3 hari tu. yg aku xleh lupa bila main putera&puteri naga..aku x skor leh jatuh mcm nangka busuk..hehe.senak perut aku time jatuh, kiranya akula yg merasmikan acara jatuh2 nie..sbb lepas tue ader lg yg jatuh sbb main natey tu. aku kire bertuah la group aku ader 3 laki, sbb xtiviti seterusnya mmg sgt perlukan khidmat diorang. bile berdepan dgn xtiviti pnjat tali, aku x konfident. lama jgk aku tergantung kat puncak tu, bila trun balik dgn tangga, bergoyang tangga tue sbb kaki aku menggeletar mcm parkinson daa..utk hilangkan akunyer xkonfident tu, mulut aku bising la pot pet pot pet..x dilupa mengucap 2 kalimah syahadah. lps tu, xtiviti meniti, aku x suka jurulatih merangkap imam time nk smbhyg tu, kerja dia kutuk aku jer..dia kata aku ni harap jer pkai kasut lambang tengkorak tp xle nk imbang bdn,mgkin dia nk psiko kami kot. Tp ikut hati nk ajer aku baling dia dgn kasut bertuah aku tu. Pastu, ade lak xtiviti angkat mengangkat org, yg ni aku lemah ni, bkan pe, aku kesian dgn org yg bakal angkat aku. Aku tak berjaya mintak accuse dr jurulatih utk mengangkat orang tp bukan utk diangkat. Kesian diorang..haha. walaupun agak bimbang, tp sume xtiviti kami buat dgn jayanya kecuali time aku nk gayut palang yg bwh ader air kotor tu. Br satu palang dh selamat mendarat!


3rd day, kaki aku dh start dh sakit, xtiviti fliying fox aku wat ttp tidak abseiling, aku mmg nk sgt wat, tp x mmpu bila memikirkan tangga yg tinggi,bahaya dan menyakitkan tu. Xmaula tanggung risiko. Aku pulang dari camping dgn belang di muka n tgn, kulit aku mmg cpt terbakar, mcm udang panggang. Take time 2 week utk kembali sediakala dr hitam belegam ke samo matang. Ye ke, lantakla.. Conclusionnya, thanks kepada sume kwn2 n coach yg byk beri sokongan dan usikan. This moment is a new thing in my life…



1 comment:

  1. rindunye time nih....sy suke cerita ni...mengimbau kenangan,,

    ReplyDelete