Tuesday, September 1, 2009

Ramadhan 3 tahun yg lalu..

Agak lama ide nk tulis cerita xdtg padaku..sejak beberapa perkara baru terjadi dlm hidupku..cewahh..mlm ni aku bukak email mcm selalu, tp aku terbukak sent item, lalu terjumpalah email yg penah aku kirim buat kwn yg kurindui semasa aku kirim email itu dan skrg pn aku masih rindu..khas utk kwn2ku yg membaca blog ini..email ini bertarikh 26 september 2006..bln Ramadhan
Assalamualaikum yuh...
tgh buat aper..study ker...
atau tgh bersms dgn si dia...stopa tersayang..
atau tgh menjeling².. jejaka kustem yang hensem belaka...
atau tgh berdebar² berada di cc menatap abe cc yg macho tu..
atau yuh terkenang kan pok man yg gagah memandu dgn penuh hemah..
atau yuh sedang frust cik salmizi dah kawinnn...

now im in work..but becoz nothing what can im doing at this time .so im surf internet in my office that's im make like my mother office (ini ayat english aku yg lintang pukang sebelum masuk uitm akhir thn 2006)
wah..speaking aku lanih..yelah sejak aku menjadi pengganggur yang mashur kat keratong yang indah nih...
aku x tau la yuh bukak n baca my email ni bila...tp jgn la masa nak dekat² konvo yuh br baca email ni...lama sgt la tuh
..(konvo aku pertengahan 2007)
selamat berpuasa yuh deh...n selamat hari raya...

bulan nih aku rase sgt tenang sekali...tp kadang² teringat jugak 3 kali ramadan kita pernah berbuka sama sama dlu...
kadang² kita makan nasik dgn sardin dgn telur mata dgn ikan bilis dgn air oren..kadang² kita pegi pasar ...dan yg plg aku igt mestilah engkorang² yang beli byk kuih sampai penuh tong sampah...tak kira la tong sampah ataupun tong dalam perut..heheh...jgn marah deh..
tp yuh kat kustem ada kwn baru.suasana baru..pangkat baru..azam baru..dan kekasih baru..mesti best kan sekurang²nya..
bilala kita nak jumpa lg...sume dah bawa haluan msg²..
gitu la lumrah kehidupan...(time ni yuh dpt tawaran sambung blja..aku je penggangur terhormat)

jadual hidup aku sekarang.. dr pukul 8.30pg-1.30ptg aku kije..pas2 balik aku tido dalam sejam lebih...tepat kul 2.30-4.30ptg..aku n mak aku akan nonton bawang putih bwg merah,, n citer mexico tuh..kalu bulan tak pose aku sambung tgk malim kundang2..lepas tuh aku selalunya bukak laptop..tp sejak pose ni..kena masuk dapur awal..n masak juadah berbuka katakan...kalu tak nnti mak bising..aku n mak aku la..siap masak dlm kul 6 ptg aku pun rehat depan tv lg..tgk la pe pe yg patut..kul 7.05 azan pun berkumandang..aku pun makan lah dengan penuh sopan...pukul 7.20 aku siap mengisi makanan dlm perutku..(time ni mak masih sihat)
dlm pkul 8.15 azan isyak pulak...aku kalu ada motor..aku akan pegi sembahyang terawih..kalu boleh tiap² mlm nak gi tp kat umah ada satu motor jer..adik aku kne bwa mak aku..tp xpa masjid dekat blakang umah aku jah..
aku smbhyang terawih smpai 8 rakaat jah siap la dlm kul 9.05 mlm..balik rumah ..smbung makan n tengok tv lg...sekarang aku aku x sabar nak tngok citer samarinda 'seputeh qaseh ramadhan'citer tuh sedap sgt..sampai masuk dlm mimpi aku mlm td..lepas tuh aku tido..sejak aku kije ni aku cpat rase ngantuk dlm kul 11.00 mlm aku tido..
mak aku gerak aku pukul 5.00 pg kalu nak sahur..selalunya aku tak kira masa n tmpat perut aku berselera selalu makan nasi
..(skrg kalu aku ade kat umah aku la kena wat mkn sahur..waaa)
lepas tuh..aku selalunya lepas sahur sebelum smbahyang subuh..aku ngaji quran..pas smbhyng..aku terus tidooooo...sampai kul 7.45pg sebabnya aku kena kije kalu tak kije mcm biaselah ..sama macam yuh la masa² cuti..bangun pukul 10 lebih..sekarang waktu tido mcm tuh dah x ada dlm hidup aku without sunday..
sekali-sekala aku mmg jarang menikmati waktu pg sebab masa aku m'anggur dlu byk time tuh dihabiskan dlm mimpi..tp skrg waktu pagilah..yg membekalkan udara segar..bunyian ayam dan burung yg merdu menyanyi..dan kehijauan pokok² yg saujana mata memandang...di kampung aku..
ok lah yuh aku nak berundur dlu..bila yuh baca email nih..balas la ye..tp mungkin yuh sibuk nak cr assighment...atau mungkin tak byk ide mcm aku dlm bab² menulis nih...hehe..nevermind...
selamat berpuasa...pegi terawih selalu...i miss you..sebelu tuh amik ni khas buat yuh yg comel mcm..babai...
itula kisah aku 3 thn dlu..ramadhan 3 thn lalu memang sgt2 berbeza dgn thn nie..bila baca balik baru aku teringat aku dh melalui saat2 itu..

Saturday, July 11, 2009

Kisah seram yang melanda diriku


Tepat pukul 12 malam beberapa hari sebelum aku menulis artikel ni, roomate ku yang dikasihi, Mira, telah menguar-uarkan padaku nak tengok citer hantu..tapi dia kata dia takut nak tngok sorang2..sebagai sahabat yg mithali lagi baik hati aku bersetuju utk menemaninya menonton filem horror siam tu..tanpa aku mengetahui tajuk filem tu, dan tanpa menutup lampu, kami berdua start la tengok citer tu..didalam bilik kami berdua itu,cahaya lampu terang benderang tetapi pintu bilik ditutup rapat bagi mengelakkan gangguan dan mengelakkan 'memberi gangguan'..

aku sebenarnya agak berminat nk tengok citer hantu siam sebab lebih realistik berbanding hantu indon, hantu jepun yg suka merangkak-rangkak tu, hantu melayu mahupun hantu bangla..

awal2 citer tu main aku n mira ader jugak jerit2 tapi jerit2 manja je.. aku la..mira plak asyik tutup je mulut dia dgn selimut bagi mengelakkan jeritan maut dia terkeluar..hehe..mengikut pengalaman aku menonton citer hantu dengan dia, aku agak seriau..haha..kalau la yuh(siti fairus)ada sekali..jahanam aku..diorang ni memang menyeramkan aku lebih dari segala-galanya..jadi pada mlm itu, aku membuat plan utk duduk jauh skit dr mira tp still sebelah dia..

harapanku utk menonton citer tu secara tenang dan cool musnah tiba-tiba apabila satu babak yg sgt menyeramkan telah membuatkan mira menjerit sekuat hati..bukan suara sj yg menjerit tp seluruh tubuh dan mimik wajahnya telah membuatkan aku sgt terkejut dan menjerit..meremang bulu roma aku melihat sahabatku sebegitu..aku sebenarnya sudah tak sanggup lg menghadapi perkara itu lg, tapi takdir telah menentukan bahawa dari dulu hingga sekarang, aku menjerit dan seriau bukan krn citer hantu ttp kerana kawan2ku yang naik hantu..hahaha..memang aku naik gila gelakkan mira kerana perilakunya..

kepada korang sumer, pada firasat aku, citer yg bertajuk 'coming soon' ni leh tahan best..try la tengok..utk effect yg lebih mengesankan, anda dinasihatkan menonton filem ini secara perseorangan didalam bilik anda, tutup lampu, tutup tingkap, tutup pintu, tutup auraat..nescaya anda mendapat 'keseriauan' yang sangat bermakna..

Monday, July 6, 2009

Kembali ke Arau

Aku dah balik perlis.....
aku rase mcm cuti seminggu x cukup la
aku nk makan durian
aku dah makan 3 biji td dgn kwn2
sapa bagi?tini la




- pokok2 buah durian kat umah tini

kat umah dia ade byk pokok buah
kat umah aku pon ader jugak..byk.. tp time aku ader kat umah 'dia tak nk menggugurkan dirinya'
aku rase mcm nk cekik jer pokok durian tu..nnti aku tak dek kat umah..sapa lg nk makan
lalu aku pulang ke perlis membawa hati yg lara..
lara ku bukan kerana durian..

krn x sanggup hadapi kesibukan
tapi aku ok je..
nasib baik nak datang perlis, izah nk tumpangkan aku
aku syukur..xpayah la beli tiket yg mahal tu
kuarga izah sporting dan baik..
tima kasih...


- kat belakang umah tini lg

-
aku nak pi umah hang tini..bila nak ajak aku pi umah hang..

- tini merenung maser depannya yg masih kelamm..

Thursday, June 25, 2009

Esok masih ada...


Hari ni hari khamis, esok adalah hari last aku kat sini, Kolej komuniti kuantan, indera mahkota. tadi aku dah siapkan report praktikal dan lain-lain..hmm hari ni aku belaja fotostat report aku and any other documents, aku xleh la mitak tolong saper2 sbb staff lain pn byk kerja nk wat. mase tgh copy tu tetibe jer jam, aku xreti, aku panggilah sorang pakcik staff nie..nasib baik dia senyum lg, kali kedua, tetiber plak mesin potostat ader prob tray, aku x reti, aku panggil lg pakcik staff tu, kali ni dia senyum lg tp.....dia redha nmpaknyer dgn karenah aku.. aku tgk jer cara dia solve prob, bila dah pandai aku buatlah bilik potostat tu mcm mak aku yg punyer..sampaikan bilik potostat tu gedegung gedegang dgn bunyi bising mesin..yeii..

Lepas settle report aku bukak balik sistem yg aku wat..hmm dr minggu lepas sepatutnya present..tp asyik postpone pah ceroh..last-last hr terakhir aku jgk kena present, esok..pastu tiba-tiba jer my supervisor suruh aku tambah satu function lg utk sistem ni..hmm hari nie jgk aku siapkan sbb kelmarin n semalam aku dahulukan mana yg afdal- report aku la..

Pagi tadi kak Tah belanja aku makan breakfast, maklum la bila lg, esok ader jamuan utk aku lps present..lunch plak, kak Ma belanja aku mkn, dan-dan org nk belanja, sesuka hati aku la amik byk lauk..hehe..

Disebabkan aku praktikal secara free kat sini (xdek loan) maklumla government.. aku pn praktikal kat sini sbb boleh balik keratong selalu..jadinyer aku berhempas pulas utk mempergunakan, mengeksploitasikan, dan memperabihkan kemudahan yang ader. ink printer and paper A4 especially..

Ape perasaan aku yerk dikala ini, kak ma nnti xdalah teman disisi.hehe..xdpt lg borak dgn kak ida , xdpt breakfast dgn kak tah, kak zie n kak sue pn slalu singgah, kak zam pn ade jgk tolong ak dlm bab2 documentation. ma n ustazah..hmm...nie nama2 terpilih jer..abang zahid..opsss..mr zahid la..hehe..dia lah supervisor aku..dah kawinla..tima kasih sumer krn byk bantu aku.

ape yg buatkan aku rase tak best sikit jauh di sudut hati adalah krn aku kena balik ke kampus. bukan aper, project akhir sdg menanti aku..kua..kua..kua..

Huhh..setiap pertemuan pasti ader perpisahan, setiap peristiwa akan jadi kenangan, kehidupan praktikal aku disini telah menjadi kenangan yang akan tersemat di hati..walaupun sebentar cuma, tapi ilmu dan pengalaman dapat juga ku timba..cuma jodoh belum kutemui..kuikuikui..
cewahhh..terer jugak aku bermadah..

Monday, June 22, 2009

Week 7


menu lunch aku hari nie adalah nasi ayam + abc..hmm aku xpenah tengok abc bentuk camnie ala-ala menara gitu..


mangkuk ayun nyer pun leh tahan lawa..


kak rozie



akhirnye kak ida hanya mampu menghabiskan separuh tiang abc tu je


Minggu nie adalah minggu terakhir praktikal, bila asmaq xda sejak minggu 5 lagi aku selalu kuar lunch dgn kak ma dan kak ida, sesekali kak rozie ade sekali. Bukan sekadar lunch, breakfast pun tak pernah aku skip..tp kalau lunch tu ada jgk sekali dua kami skip..Aku tak tau la musim praktikal nie berat badan aku mcmane,hmm.. kat sni asyik makan, makan, makan, dan makan dan makan, makan-makan dan makaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Aku selalu pikir kalau nk skip lunch, aku kena makan lebih skit untuk breakfast, barulah perut boleh tahan sampai petang..hmmm.. alih-alih aku mkn jgk lunch..hehe..disebabkan hal itu, aku pernah berborak dgn kak ma “Kak Ma, saye nie kan, tak tau la nk cakap camner la, kalau sy lapar sangat, tangan saye ni mcm menggeletar sikit, pastu bila makan smpai kenyang, ok la, pastu kalau sy kenyang sangat-sangat, bila nmpak mkanan walaupn kenyang sgt tp tiba-tiba sy jadi lapar balik..hmm, penyakit ape la saye nie kak ma…!”aku bertanya kak ma dengan nada mcm orang sakit lantas dengan nada tanpa belas kasihan kak ma menjawap “itu bukan penyakit nik ooii, itu nafsuu namanya..” kami gelak sakan..ape pun aku selalu berazam untuk menstabilkan cara pemakananku nie..

selalunye kalau aku balik kmpung, aku jadik luar biase skit.. ntah la mungkin penat kot, hmm penat apenye kalau before bertolak aku melantak pisang goreng/ kepok lekor..sbb tu la aku akan call adik aku suh dia masak sedap2 skit utk aku sbb bila smpai umah aku terus nk makan..mkn kt umah selera lain skit, mkn nasi putih dgn ikan goreng pn dh cukup selera bg aku..hmm ye la tuu..aku nie kat mane2 pn selera..kat umah konon..hehe..

penah satu ketika bila nk balik kmpung week 1 dlu, disebabkan aku tak lunch, jd before naik bas kul 6 ptg tu, aku singgah la satu restoren yang namanya dirahsiakan..aku amik ikan feveret aku, ikan aya singgang dan hati ayam, air teh ais
aku makan la smpai abes, bila suapan terakhir tu, tiba-tiba seekor ‘tikus mondok’lalu tepi meja aku..la aku ingatkan anak kucin mana td, rupa-rupanya tikus mondok, besar woo..aku pun shuh..shuh la..hmm..lepas tu, aku and tauke restoren pompuan tu berpandangan sesame sendiri..nasib baik la aku ‘dah nk abes makan’
sesudah itu, terjadi la perkara yg aku sure pasti akan terjadinyer kalau ternampak ‘binatang’tu..aku pergi toilet secepat mungkin..maka terhambur la semuanya tanpa sikit pun tertinggal dlm esofagusku..mase tu diibaratkan aku mem’flush’ rm6 dengan sia-sia sj kedlm lubang jamban..lepas ‘itu’, aku rase perut aku kosong balik, hmm….tapi selera tu kurang la skit..lepas nie jangan harap la aku nk pi restoren tu lagi..

kak ma n kak ida selalu nyakat aku time kami makan..selera sungguh kata mereka..bila kak ma kata aku makan slow tapi leh abes semuanya.. aku jadi pelik gila.... padahal kalau makan, aku jer selalu abes dlu drpd diorang..teringat aku kat inat, dia kata aku wat kerja pun slow emotion..seperti mengikut rentak lagu balada.. padahal sebenarnya kdg2 jer aku camtu, itu bermakna aku focus kpd 2 perkara, tangan wat kerja, mulut pot pet pot pet..hmm aku kalau makan, tanah runtuh pun aku x ambik peduli.. ape pun aku selalu berangan-angan nak slim..hmm kita kena la kuat semangat..ape yang penting..kerjasama.., jgn bimbang, wonderpet sedia mambantu aku.. asalkan kita sihat dan cergas..ape pun majulah sukan untuk negara..

Friday, June 19, 2009

Week 6

Huuhhhh.. cepatnyer masa berlalu, pantasnya seperti air yang mengalir, angin yang terus bertiup, serta spt ombak yg terus memukul pinggir pantai.. sesekali nak bermadah spt ini mmg ntah ape-ape sbb aku x reti bermadah pujangga, merapu tu boleh la..memang aku terasa sgt masa terus berlalu pantas, sbb hari ni aku dh nk balik kmpung lg utk kali ke 6..aku rase mcm baru semalam balik kmpung, masih terasa kedinginan aircond bas, kesesakan berebut tmpat duduk, kebingitan suara org ramai, dan kepantasan conductor bas mengutip duit tambang bas dari huluran tangan ku.. berbeza dengan dulu, week 1, aku hari2 bilang hari utk abes praktikal, pejam2 celik2 dah smpai week 6 dah, susah la aku nk explain dekat sni tentang ‘masa’ ni..‘demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian..korang paham2 je la..

Thursday, June 11, 2009

Week seterusnya..

Aku penah jg exam budak2 sini, dlm 17 org tp sekali tu je, sebagai pengalaman org kata.. utk subjek animasi. Aku tau environment sni mmg x sama dgn universiti.. aku kena ikut rentak sini la.
Mula2 tu aku ikut je sorg lecture pompuan ni cari bilik exam tu, pastu x jumpa, alih2 bertembung dgn student yg nk amik paper tu, diaorg yg tunjuk jalan kat kita plak..
aku masuk susun kertas jawapan, pastu ada student kelas tu sibuk nk masuk jgk, ader yg sibuk nk tolong susun la, ade yg nk amik gamba la, katanya nk wat kenangan..hmm mcm2 perangai la aku tengok,ade yg keluar nk cari kwn yg tak jumpa kelas exam, alih-alih dia yg tak masuk2.. risau aku di buatnya dgn budak2 ni, kalau la aku jadi lecture diorg, maunya aku kena darah tinggi..takpun barah otak..hehe..
Pukul 2.30 ptg start exam tp ade jgk yg x masuk lg..masing2 mulut pot pet pot pet, sorang tu ngorat bdk sekelas dia, time exam nie ade jgk mase dia nk ngorat.. sorang tu asyik bebel je aircond rosak..hmm..tgh aku check slip kedatangan kat sorang budak nie, boleh plak dia wat permintaan nk tukar tempat, panas katanya..aku jawab la dgn hemah “awak nie..ingat awk sorang je yg panas, sy pun panas jgk..awk ingt duduk tmpat lain tu sejuk ke..supa tula jah..” jadi rayuan ditolak..
Diorg ni selamba je berckp2 tgh2 exam..aku nk tegur, xleh la aku ni sapa kt situ.. masalahnya, lecturer tu pn borak sekali dgn bdk2 tu..hmmm..
Pastu, tiba2 sorg bdk laki menjerit, “panas wehh”..terkejut monkey aku dibuatnya..
Lepas tu..aku duduk la mengadap diorg sume kat depan kelas kat meja lecture, ikut hati sepanjang time tu aku tak tahan tersengih je tgk muka lima belas sen diorang tp aku cover muka aku ni ala-ala ratu kebaya.. mane taknya, aku tgk muka diorg, diorang tengok aku balik, nk je aku sergah..jawab la soalan tuw..tp aku pendam..aku tgk diorg sbb nk pastikan x meniru..alih alih aku plak yg kena buat2 pndang lain..hmm..
Tak smpai 10 minit ade sorang dh nk keluar exam..lps tu ramai la nk ikut jejak bdk yg kuar awal tu..tp aku tgk diorg nie lebih byk termenung ingt kmpung dr menulis jawapan..
Pukul 3 ptg, hmpir semua student hantar kertas jawapan..xleh bayangkan la diorg jwab dlm mase setengah jam je..leh masuk Guinness book of record la kalu gini gaks..

Monday, June 1, 2009

Week 3

Aku selalu tertanya-tnya dulu, nape la aku xdpt2 lg tempat nk wat praktikal..hampir 10 tmpat aku apply kat pahang termasuk satu kat KL. yg peliknya, yg kat KL tu 97% peratusan akan dapat praktikal kat situ pn akhirnya aku xdpt jgk spt yg di imagine kan disebbkan kesilapan teknikal..beberapa bulan kemudian akhirnya, tmpat praktikal aku skrg nie la yg sudi terima aku, only one..abes yg mane plak yg lain..ntah2 terkandas antara utara dan timur tenggara kot..maser tu aku hanya telan air liur jer bila dengar kwn2 aku yg lain sume dpt lebih dari satu..walaupun aku sudah belajar dlm hidup ini utk menerima apa yg berlaku itu ade hikmahnyer..tp aku xleh jgk utk mengelak dari berpikir..why?why?why? aku selalu berdoa agar dikurniakan dan ditemukan dgn org2 yg baik baik..
dlm week 3 nie baru la aku dpt jawapannyer..selain dpt duduk dgn sedara yg baik hati, sudi menghantar dan mengambil aku dr tmpat praktikal nie,tanggung mkn minumku di sini..aku juga dpt kwn yg bernama asmaq, dh mulai mesra dgn kakma. aku selalu harap, jgn aku tension di waktu ini, ckuplah dgn tahap ketensionan yg melampau mase sem5 dlu(before practical)..dan before masuk last sem yg menjanjikan hadiah kesibukan yg lumayan..perghh..ayat..walaupun mase practikal sekarang nie pun ada kerja n busy jgak la..tp dgn ada nya asmaq n org sekelilingku skrg, aku hepi lebih2 lg hujung minggu dpt balik kmpung..

hmm..bila otak dh letih berpikir..aku n asmaq selalu borak2 n mengumpat apa yg perlu dan sape yg lalu didepan mata..hari tu kami mkn kat satu restoren nie..lps mkn, angkat punggung ntah macamane tgn aku nie gatal2 plak nk masukkan kerusi tu ke dlm meja mkn tu balik..pastu gi la bayar kat kaunter..dgn tak semena2, makcik kaunter tu berucap sebegini "jarang makcik tengok org makan pastu masukkan kerusi tu balik, adik nie kat umah mesti selalu wat camtu kan?!!.." aku terkejut pastu cover cool dgn berbohong sunat sebegini "haah makcik"pastu aku cover ayu persis bakal menantu pilihan "xdek la makcik, biase2 jer.."..aku tgok asmaq dh sengih2..mkcik tu sambung khutbah "tu la..selalu makcik tengok org2 sni, tinggal jer kerusi mcm tu aje..jrg makcik tengok mcm adik nie"kalau asmaq baca artikel aku yg nie mesti dia rase ade ayat yg aku tokok tambah..hehe..xdek la..mmg mcm tu aku dgr..kalau minggu2 before nie, aku asyik mngomel, mkn situ mahal..mkn sini mahal..last2 hari tu aku dpt harga breakfast yg paling murah setelah terjadinya perkara itu..makcik tu pun tersengih smbil berkata"seringgit je la dik.."aku tungguh mase nk kuar dr restoren tu n then terhambur la hilai tawa persis pontianak harum di pagihari..lebih2 lagi si asmaq tu..dia ckp esok kita gi lg restoren tu n suh aku pas mkn buat2 lap meja plak..hmm..kpd makcik restoren tu.timakasihla n sory la yg sebenarnya aku 'agak tak pernah' masukkan kerusi ke dlm meja pas mkn kt restoren..moral story ni kpd korang sume..berhati-hati, gelagat anda sedang diperhatikan waima pemilik restoren and masuklah kerusi kedlm meja pas mkn..'kejurusan' anda amat dialu-alukan...sekian..

Wednesday, May 27, 2009

Week 2

Aku balik kmpung bila cuti 2 hari..bila nk balik sni semula rase x semangat lgsung..aku selalu harap mase cepat lah berlalu seperti selalu..hmm..hari isnin tu tuhan telah memberi aku sorang kawan baru, nama nya Asmaq, bdk pra-praktikal selama 3 weeks. kmpung dia pn dekat dgn kmpung aku..sembang2 punya sembang dia rupa-rupanya sepupu kpd suami ily..hmm..orgnya ramah dan boleh tahan gila-gila..seminggu kenal dia mcm dh sebulan kenal..dia selalu lepak kat meja aku..smpai ramai jgk staff kata kami adik beradik la, muka nk serupa la..hmmm..apa pun aku dah x boring nak mampus mcm minggu lps..

minggu nie jgk aku jumpa my supervisor..jadi start minggu ni bermula lah kerja yg aku kena buat, practical training student database system utk kolej nie..my supervisor orgnyer efficient and effective, aku rase la..sbb cara dia suruh aku buat itu and ini..hmm adelah yg membuatkan aku beranggapan mcm tu..susah nk explain kat sini..

Tuesday, May 26, 2009

Week 1

Minggu pertama praktikal rs mcm di awang awangan..my supervisor pn xdek dlm minggu tu..jd aku xkenal my boss n xtau kerja ape nk buat..jd aku tlong2 je la kerja2 kak ma, staff bwh my supervisor. aku ade tgk gamba en.zahid(my supervisor la..).aku pikir maybe dia org yg tegas atau garang ke..hmm..ntahla..selalunya ape yg aku aspect..lain dgn realiti..



aku betul2 boring minggu tu..aku rs mcm mase lambat sgt berlalu..xdek kwn nk bercerita, xdek kwn nk ajak mkn-mkn..aku byk buat hal sendiri..kerja ape yg aku buat..asyik termenung merenung dinding gamba sultan pahang..sultan tengok aku, aku tengok sultan..bila staff/lecturer lalu dpn aku..aku tunduk muka pndang lantai..hehe..pemalu jgk aku nie yerkk..bukan ape..meja aku tu aku kat tmpt yg terbuka..lecture/staff lalu lalang




Yang baju biru tue bukan aku..ini la environment tmpat praktikal aku..

Bila time tengahari tu..aku rase mcm nk tido jer dlm biliksurau dekat je dgn meja aku..tp bila pikir balik..surau tu bkn utk student..utk staff situ..nk mampus kalau tgk aku berdengkur kt situ..dahla pengarah kolej tu pompuan..perangai staff kat situ, ader yg nampak sombong, ader yg x sombong, ader jgk yg buat tak tau..ada yg igt aku lecture baru, ada yg ingt aku kerani, ape-ape la, suka hati korang la..disebabkan tmpat aku kat tmpat terbuka..bila time akak sebelah aku tu balik je..mula la aku xtau nk explain camner kalu student kolej tu datang tanya macam-macam..sbb diorang igt aku staff kat situ..aku selalu cakap camnie.."sila masuk bilik tu, tanya akak tu""sila masuk bilik ni, tnya akak nie""korang jalan terus..pastu belok kanan..""korang datang esok je la""saya xtau la, sy baru lg kat sini"hmm..ikut hati nk ajer aku letak memo"sy budak praktikal kat sni, xsmpai seminggu pun"wat camtu??nak mampus..nnti org kata aku sombong nk mmpus..xpala aku ikhlas tolong mane yg tau jer..

ade jugak aku kuar mkn dgn kak ma, aku rase makanan kat situ mahal skit dr perlis..roti canai kosong 90 sen, kat arau 70 sen je..memangla semahal namanya, Indera Mahkota..hmm..hubungan aku dgn kak ma and kawan2nya pun tak mesra lagi..aku jd penyegan, pendiam dan pemalu tahap sederhana..hehe

Monday, May 18, 2009

Sem 5 story

Artikel hari nie bukan tentang praktikal aku, tapi tentang gamba2 menarik yg aku amek sepanjang sem 5 awal thn 2009 nie. Inilah kerja aku kalau ader masa yg ‘terlebih luang’ hehe..
First of all yer adik-adik, kebakaran yg melanda semak samun dekat jer dgn umah aku yg berlaku pd 5 februari..


Pemanasan yg melampau di perlis menyebabkan terbakar disana sini, berasap disana sini, berangin disana sini..umah aku plak berasap kat dapur jela. Disebabkan itu, penah housemate aku yg sorang ni terserempak dgn sekor ular ape ntah warna hitam..xtau la ular ape..ular kapak ker, ular sawah ker..ntah2 ular tedung..

ular tu kat bwh sinki dapur, besar la jgk sebesar batang paip katanya..lucu la jgk sbb maser dia gelabah tahap cipan nk beranak tuw..aku tgh bersiap nk gi kelas tengahari tu..kami pun keluar rumah mintak tulun..tulun..panggillah ‘jiran sebelah’.. aku pn takut nk gi tengok or tangkap..jiran sebelah umah aku tu student laki jgk.hmm diorg masuk umah kitorang dlm 3 org gitu utk menjadi kabir hero kabir zero menyelamatkan kami..hehehe. last2 tu,bila kami sumer masuk semula..ular tu pun xdek..geramnyer aku..raser mcm diperkotak katikkan oleh ular tu..x pun ntah2 ular tu nk ngorat housemate aku yg sedang ayu memasak di dapur..dipendekkan citer yg panjang ni, ular tu hilang mcm tu jer tanpa kami temui semula..ntahla..misteri betul!!

Gamba ni maser ader ekspo kat RPA, Arau. Aku naik dgn mira dan tini..hmm ni first time aku naik natang ni..xdpt naik kat genting, naik kat arau pn jadi la..aku sabenarnya sakit perut nk ehem2..bila naik natang ni hilang suma rasa tu sbbnyer..huhu..jeritan batin tini terkeluar abih time tuh. Aku ni mmg la org yg cool(perasan) tapi disebabkan aku nk memeriahkan suasana aku pn jerit la jgks..hehe.

Binatang peliharaan sapa la nie kat makanan org..ish3..teruk betul..kalau la aku jadi tuan punyer makanan nie mau nyer aku flush natang tu kat lubang jamban..hehehe..ader berani?!




Sapa ni? Ni la penceramah uitm penang bg ceramah pasal personal development.. tgk muka dia yg ala2 chinese ni mmg leh cam dia org Sarawak/Sabah..hmm mmg pun..penceramah ni mmg lawak dan budak sumer suke mcm gamba di bawah..hehe

Tapi time petang menjelma, masuk plak penceramah yg serius..hmm ape lg bdk2 ni mula la ZZzzz..biase la modul 5 kan..aku? jgn citer la..berapa episode mimpi dah aku alami..

Menarikkan roti ni..ni si inat yg wat utk dia sendiri, bkn utk aku..dia x pelawa pun aku..aku punyer la telan air liur..hehe..tangkap gambar je la..inilah mknn si bujang yg nk study pd mlm hari..


Inilah gamba warga emas yg menghabiskan masa tuanya di rumah Seri Kenangan Kangar..kesian aku tengok diorang ni..mane la ank2 diorg, sedara mara ker..teringat aku kat mak aku..ape la dosa mereka smpai nasib jd mcm ni. Aku xleh nk bayangkan, kalau la aku kat tmpat diorang, aku mesti nk disamping ank2 dan cucu..nie.. huhu..terkuar jgk airmata maria ni..

Opah 2 org nie aku rasa tgh menunggu ank2 diorg datang..aku rasa la..penantian suatu penyiksaan

Mari-mari-mari..opah nk bergosip nie..

Izah ni punya la nk nyorok bila menangis, akhirnye aku berjaya jgk snap..sabar la izah..hehe


Opah yg isap rokok daun ni la aku rasa opah paling rock n sempoi..tp dia ni tak byk ckp pun..yeke..ntah2 aku yg senyap..pndai ckp org..ape pun opah ni mase muda2 dia dlu dia tomboy kot..hehe

Aku ditugaskan kat bhgn dapur..hmm penat nk pengsan aku mengupas udang yg byk tu..sbb penat punyer pasal aku pn curi2 minum air oren bergelas2..disebbkan tu aku jd kenyang..se’eh aku rase..nie la mknn tengahari aku..pisang tu disusun sebegitu kerana aku nk elak semut masuk..hehe

Lps tu aku tgk byk lg pisang kat meja tu..rmai kwn2 aku menghasut aku utk menapau pisang, diaorg amek kesempatan sbb aku ader paper beg..hmm.. xdpt tapau lain, tapau pisang pn jadikla..aku nk amik sebijik dua jer..tp disebbkan aku ni org yg prihatin terhadap org2 rumah aku..jd aku amik la barang setandan dua..hehe

BERSAMBUNG..

Wednesday, May 13, 2009

Hari pertama LI

12 Mei 2009 adalah hari pertama aku LI (latihan industri) di kkk..ape tu..hehe biarlah rahsia..disebabkan aku menumpang di umah pak sedara makanya aku kena la ikut rentak dia. Aku bersyukur sgt mpyi sedara yg baik hati. Pukul 7.30 pg aku masuk kkk, bukan disebbkan aku seorg yg suka gi awal, tp pak sedara aku kena gi ngajar kat UMP. menumpang buatla cara menumpang beb..aku takut gak kalu aku terlalu awal..hmm..xla..masuk2 jer dh ader staff tersengih kat situ..bkn tersengih padaku..aku disuruh menunggu diruang tamu..apa yg aku buat..hmm..cuci mata je lah..pastu aku disapa seorang lelaki dlm 40 an..lelaki ini lah yg ambil pedulik aku..jadik dialah yg tolong uruskan lapor diri aku..sekejap jer dh settle..walaupun dia sebenarnya xdek kena mengena dgn LI aku..hmm yer ker..ntahla..lelaki itu adalah En Sya amri, ketua jabatan kejuruteraan dan kemahiran. Tima kasih la pada dia dan anak pompuan comel dia yg ader jgk kat situ, Syirah.

En. Sya amri suruh aku n anak dia join meeting audit dgn certain lecture..dh la xdek kena mengena dgn bidang aku..kena meeting plak dgn lecturer2 muda kat situ..kena plak dia introduce aku secara details..raser bangga plak aku..lps tu aku mula la berkenalan dgn staff kat situ especially pembantu supervisor aku, Kak Ma..aku duk sebelah dia..

Kak Ma yg tgh baca surat koba sambil tersengih..kak bj merah tu kwn dia..
Borak punyer borak aku ternampak seorg wanita yg membuatkan aku tertanya2 "macam penah tengok dia ni..tapi di mana ya.." nk tegur segan..lalu mase dia xda..aku tnya la kak ma..lecture tu asal mana..mana la tau org kmpg aku ker..senior aku ker..jiran aku ker..kakak ipar aku ker..tp jwpn diberikan kak ma lgsung x membantu aku membuat detection terhadap leturer pompuan tuh. nk dipendekkan citer, time aku lepak2 kat tmpat aku, lecturer pompuan tuh dtg la duk sebelah aku, borak2 skit..ntah camner terkeluar plak kata2 yg terpendam tuh.."kak nih mcm penah tengok la tp x ingt kat maner"dia suruh gak aku ingt kat maner aku jumpa dia sehinggalah aku ckp aku ex student poly dungun time diploma dlu..makanya dia menepuk pehaku dan berkata "patutla..sy lecturer kat poli tu dulu.." hmm..betullah instict aku..walaupun dia xpernah jd lecture aku dan poli tuh dah 4 thn aku tinggalkan..

Friday, May 8, 2009

Minggu akhir sebelum praktikal yg membosankan..

Apa lah yg harus dibuat jika aku ditinggalkan sebegini rupa :(( aku ditinggalkan oleh.......housemateku..argh..diorang dh balik kmpung..kalau aku ditinggalkan setakat sehari dua, aku x kisah..tapii..seminggu beb..mana hati tak tahan menanggung bosan dan rindu nk balik kmpung jgk..altromannn..selamatkan aku dan kuarkan aku dari zon arau ni..tolongggg, alamaak oltroman jauh kat jepun..sapa yek..papaya tulun..tulun..last paper aku ahad ni..tp dah berhari2 aku x study..aku wat ape yek..nape la mase cpt sgt berlalu..hari2 yg aku lalui sama aje..meh nk citer skit kat sni..pagi2 tau tau je la kan..aku dh x ikut cerita kat tv1 tu, 'dari mata arisa' sbb byk episod dh aku tinggal..jd aku mcm x teruja nk tgk dh citer tu..tengahari td aku terbukak citer pilipina..ade pelakon pompuan lawa tu, kristine hermosa, aku suka sgt tgk citer kalau dia berlakon..teringat citer pangako sa yo dan lain2 yg dia berlakon..sukanyer aku..kalau la dia berlakon dgn hero lama dia tu..hmm..tp asyik bawa watak org miskin jer..hmmm
kristine hermosa (kakak angkat aku nie..)

Betullah kata org kalau paper last semangat nk study lemah semacam..tp aku xdek cuti..pas ni praktikal.penatnyer..pendek kata, smpai ujung tahun ni la aku sibuk n buat2 sibuk n menyibuk..
study + chating = x membawa faedah..hehe


Gamba diatas xdek kena mengena dgn cerita di sini..tp aku lukis time aku bosan nk pengsan tahap cicak terputus ekor.. dlm lab time encik khairul yg comel tp dh berkahwin nie bg ceramah..

Tiap2 ptg aku akan kuar pinjam skuter inat masuk uitm..nape aku masuk uitm yek..tiba2 mcm ader benda je x selesai lg..huhu..tp dh selesai dh urusan psal praktikal tu..lps tengok citer matahari, dieha ajak aku kuar makan..hmm nk tau tak tini..nie la projek aku n dieha tiap2 mlm kuar makan di lokasi berbeza..aku jrg sgt kuar mkn, bile kuar mcm skrg,rase mcm laju je duit mengalir kuar..tp sbb bosan punye pasal..lgpun bila lg kan..tahun dpn aku akn tinggalkan arau selama-lamanya(dh grad la, bukan tu..)..huhu..kpd 2 org housemate aku,inat n min(bkn sekelas)..nasib baek ade korang berdua di sisi aku..xla aku bosan tahap lipan tua..pd inat, timakasih la ko pinjamkan skuter kesayangan ko kat aku yg sebatang kara kat sini..ko pun lps ni dh grad..ko nk kuar dh dr umah sewa ni..pastinye aku akn rindu kat ko sbb ko ni selalu jgk wat aku ketawa..aku pn xleh la lg nk kacau ko yg agak penakut pd binatang peliharaan aku tu..hmm..

inat (pewwiittt!!)

last pose dgn inat sebelum aku bertolak..


binatang peliharaan sapa la nih..

Dlm external hardisk aku byk gile movie yg aku copy dr kwn2..tp aku lgsung xtgk..dlu aku ni hantu citer korea..esok nk exam pn aku penah menjeling2 tgk citer full house..kenapala aku jd mcm ni.alih2 citer yg sama jgk aku tengok..citer ape lg...citer kuch2 hotak hai la...nk dkt 10 kali aku tgk..tak pun sin chan..sin chan tu aku tgk time nk tido jer ptg2..aku bukan la kemaruk sinchan mcm tini tu..hehe..
sabarje la niq..hari kamu akan tiba jgk..

Wednesday, May 6, 2009

Misteri ayam goreng Bey - 2005 story


(sekadar gambar hiasan dan renungan-gamba thn 2009)
bkan ayam goreng ini yg aku maksudkan..tp ayam goreng pasar mlm dungun nyer..


(gamba thn 2006..celebrate sbb dh abes blaja kat poli)
bey with aini..bey mkn ayam goreng tapi cap kfc la..
Satu hari time bulan puasa ke tak puasa ntah aku pun dh lupa…aku keluar dgn mira, norji, yuh..pergi pasar malam..tp bey n fizah kirim aje kat aku..sebab minggu sebelumnya set² aku kirim kat diaorg..jd mungkin bey n fizah berasa agak gentar utk pergi tiap² minggu kerana tak sanggup nak melihat senarai makanan yang bakal dikirim oleh kami..bey kata dia nak kirim ayam goreng jer..lega aku mendengarnya..hehe..kat pasar aku pun beli ayam tuh barang seketul dua..tp bila balik dr pasar tak sempat nak bagi kat dia..niat hati nak bg kat dia lepas kami makan..so lepas makan..aku pun carilah ayam goreng tuh nak gi kat bilik dia..puas aku cari bukan setakat kat bilik aku,bilik norji pun aku geledah..cari² sampai bawah katil pun x jumpa..last² aku wat keputusan utk bersemuka dgn bey secara berhemah..bey terima takdir ilahi di atas kehilangan ayamnya dengan penuh ketakwaan..dia ada tanya kemanakah hilangnya ayam goreng itu, aku tak dapat menjawabnya sehingga kini wahai bey..lantas aku memberi beberapa andaian sebab musabab kehilangan ayam itu spt berikut:
1. Ayam goreng itu hilang kerana berada di dalam perutku.
2. Ayam goreng itu hilang sebab aku tertinggal kat tempat org yg menjualnya.(andaian ini juga tak diterima 80% kerana kalau tak, mesti org yg jual dah panggil aku)
3. Ayam goreng itu hilang sebab tercicir dan tergolek²ketika aku naik bukit ke asrama (andaian ini ditolak kerana aku telah keluar berjalan dr asrama ke pondok pok guard utk mencari ayam itu tp tak ditemui)
4. Ayam goreng itu hilang kerana aku tertinggal kat pondok rehat kat pasar (andaian ini boleh diterima berikutan aku ada seketika berehat kat situ kerana terlalu penat berjalan keliling pasar dgn tangan penuh dgn plastic makanan..mungkin ayam itu tertinggal disitu diluar kesedaran aku dan pihak tidak bertanggungjawab memakannya..andaian ini berkemungkinan tepat kerana sudah terjadi kes seorg student pompuan memakan berger orang tanpa kebenaran dimana tuan punya berger masih ada lagi di tempat kejadian.)
5. Ayam goreng itu hilang kerana aku tak membelinya (andaian ini sungguh mengarut kerana resit pembelian masih ada… )
6. Ayam goreng itu hilang kerana tertinggal dalam van prebet (mungkin jugak..) sudah lah aku malas dah nak taip byk² walaupun dalam kepala aku masih ada 27 andaian lagi…

Friday, May 1, 2009

antara aku, amira, dan fatin..

Bile tngk muka amira, mcm muka aku mase baby dlu, btul tak?(perasan)..hmm x heran la aku kan mak sedara dia..di harap amira teruslah mewarisi kecomelan dan kejujuran mak sedara dia ni..(perasan lagi)..tapi jiran sebelah umah aku penah bergosip dgn kakak ipar aku, makcik sebelah umah tu kata aku mase kecik mcm fatin..tp aku slim skitla dr fatin time tu..sapa fatin.. ank sedara aku jgklaa..

aku dgn mak aku mase muda..

amira
fatin

Wednesday, April 29, 2009

3 cute baby girls..

Mula2 upload gamba nie, tiba2 aku x ingt nama baby ni sumer, apa dh terjadi dgn aku ni..maybe lama dh x dakap mereka, ni yg keberapa pun aku x tau, kena pakai calculator nk kira..hehe..ala..tomei..tomei..ambik masa nk igt nama diorg..hehe nama penuh apetah lg..dr kiri Zara, Amira, yg satu lg ni aku x ingatttt..zara tu pun x sure..kuang asam punya mak sedara..
beli satu percuma dua..beli dua percuma satu..beli tiga percuma mak sedara dia..
astarafirullahhalazim..gurau2 je..hehe..ank2 adalah harta dan anugerah tak ternilai dunia dan akhirat (insaf metarr..)
dh besar nnti kawan baik2 yer..

3 sekawan..


aqil : jom kite gosip-gosip nak?
hariz : xmaula, aku br nk bertaubat



aqil : ala jomlaa..
hariz : ish..budak nie aku lesing kang..


aqil : nah kau..rasakan..
hariz : kuang asam punya budak bj oren, sakitla bodo..


aqil : sapa plak ni
hariz : ko pedulik ape
ashraf : aku lah action kamengg..hehe